Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напуска парламента заради скандала с апартаментите на висши представители на властта, следствие на който преди дни бяха подадени три оставки в правителството. Той обаче остава зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията.

Това е решението, което Цветанов каза, че е взел още преди да се върне от САЩ, но обяви първо на премиера, а след това го оповести пред журналисти.

От думите му стана ясно, че напускането на парламента е морален акт, а не признание за нередности около придобиването на апартамента от фирма „Артекс“ за много по-ниска цена от пазарната.

„Няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент. Аз ще бъда заместник-председател на партията и ще оглавя предизборния щаб“, каза Цветанов и обясни, че си подава оставката от солидарност към колегите си, които вече напуснаха правителството. Освен Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, които се разделиха с постовете си също заради евтините апартаменти, той спомена и Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, които подадоха оставки миналата година след тежката катастрофа в Своге.

Цветанов подчерта, че изброените от него „нямаха никаква вина, но поеха моралната отговорност“ и включи Вежди Рашидов, който също се е сдобил с апартамент от „Артекс“.

„Защо никой от БСП не поема морална отговорност“, попита зам.-шефът на ГЕРБ.

Пред журналистите той отрече коментираните като възможен конфликт на интереси поправки в Закона за устройство на територията и строителството на кооперацията „Златен век“ от фирма „Артекс“.

„Мисля, че за всички специалисти по ЗУТ се видя, че тази поправка няма никакво отношение към кооперацията „Златен век“. Това беше казано от експерти. Няма нищо общо със сградата“, обясни Цветанов.

Още при пристигането си на летището днес, той определи скандала с апартаментите за „добре планирано мероприятие във връзка с предстоящите евроизбори“, но подчерта, че лоялността му към премиера и ГЕРБ ще продължи и занапред.

Цветанов каза още, че в управляващата партия няма разделение и дори ограничил опити за декларации в негова подкрепа, както и спрял колеги, които искали да го посрещат днес на летището. „В никакъв случай няма и минимално разделение в ГЕРБ“, подчерта зам.-шефът на партията и добави, че оставката му трябва да успокои и спекулации, че иска да вземе или да разцепи ГЕРБ.

Според него той е и основната мишена на скандала с апартаментите, защото трябвало да бъде ударен два месеца преди евроизборите.

„Този филм съм го играл няколко пъти“, каза Цветанов и припомни скандалите с подслушванията преди 6 години, за които беше подсъдим и оправдан след това.

Той обяви, че ГЕРБ вече има решение кой да заеме мястото му на председател на парламентарната група, но името му няма да бъде обявено сега.

„Имаме вече съответното решение с премиера, което ще предложим на парламентарната група, но няма да бъде обявено на този брифинг“, заключи Цветанов.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 март 2019 21:28
Гост

Пентхаусът с терасата около него и с персоналния асансьор, който отнема по 12 кв.м. от всеки етаж и двата гаража е уникален и има пазарна цена минимум 1,200,000 евро.

Anonimen
Anonimen
27 март 2019 16:06
Гост

Възможно е наистина да е „добре планирано мероприятие“.

Anonimen
Anonimen
27 март 2019 16:45
Гост

Да, обаче от страна на ГЕРБ. За да си лъснат имиджа.

Anonimen
Anonimen
27 март 2019 15:50
Гост

Излишно е да казва, че ще го сподели първо с Бойко. Той за всичко така прави.

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 15:34
Гост

А Пеевски, кога?