Министърът на правосъдието Цецка Цачева днес предаде председателството на съвета по правосъдие на австрийския си колега Йозеф Мозер.

Преди да предаде щафета на Мозер в края на днешното заседание тя разказа на колегите си легендата за хан Кубрат и синовете му. Затова Цачева символично даде на австрийския министър на правосъдието сноп пръчки и му подари копие на известната картина на художника Димитър Гюдженов, която пресъздава притчата за снопа пръчки, които хан Кубрат дава на синовете си със завещанието, че силата се крепи на единството.

Днешното заседание е последното на съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в област правосъдие в рамките на българското председателство. От 1-ви юли Австрия поема председателството на Съвета на ЕС.

„Докато сте заедно и се поддържате, ще сте като този сноп, никой няма да може да ви победи. Разделите ли се, ставате слаби и ще бъдете покорени лесно от всеки враг. Знайте, че силата се крепи на единството“, каза Цачева и пожела успех на Мозер.

В края на церемонията тя му връчи и чукчето на председателството на съвета по правосъдие – символ на приемствеността между държавите-членки.

На днешната сесия бяха обсъдени директивите за несъстоятелността, преструктурирането и предоставянето на втори шанс, за продажбата на стоки, Регламентъ за Европейската прокуратура, преработения Регламент „Брюксел IIa“, Стратегия и план за действие за електронното правосъдие за 2019 г. – 2023 г.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 юни 2018 9:52
Гост

Майката на нацията ни представи достойно.

5_ко
5_ко
05 юни 2018 8:46
Гост

Съединението наистина ни прави по-силни. Това в ЕС си го знаят, но в БГ нещо не ни се получава.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 20:52
Гост

Цецка папаша в газету. Снимката е уникална. Браво на фотографа