Всички служители в затворите ще получават догодина средно с 10% по-високи заплати, а отделно са осигурени още 200 щатни бройки, като за целта са предвидени близо 37 млн. лева. Това стана ясно на днешната среща на правосъдния министър Цецка Цачева с представители на синдикатите, които тази седмица поискаха да говорят с нея за „адекватно“ увеличение на заплатите и за осигуряване на още щатни бройки, за да могат ефективно да охраняват местата за лишаване от свобода.

От министерството съобщиха, че по време на срещата Цачева е информирала служителите за допълнителните пари в бюджета за 2019 г., които са предвидени за двете главни дирекции – „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“. В предложения законопроект за бюджет за 2019 г. са заложени допълнителните 37,7 млн. лева, от които 36,7 млн. лева са за персонал.

Над 13 млн. лева са предложени за осигуряване на увеличението средно с 10 % на възнагражденията на всички служители в ГДИН и ГДО при пълна щатна заетост, посочват от министерството. Отделно, близо 17 млн. лева са предвидени за увеличение на заплатите на младшия изпълнителски състав, както и за определяне на възнагражденията за специфичните условия на труд, за извънреден труд, време на разположение и др.

6,6 млн. лева пък ще са предвидени за разкриване на 200 допълнителни щата в двете главни дирекции – 134 бройки в ГДИН и 66 в ГДО.

Цачева е уверила синдикатите, че въпреки допълнителните пари за догодина, министерството ще търси възможности за поетапно предоставяне на допълнителни 400-500 щатни бройки за ГДИН и ГДО.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 22:00
Гост

Добре е, че има синдикати, които защитават интересите им.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 21:57
Гост

Увеличението от 10% е нощожно, но все пак е някакво начало.

Митко
Митко
26 октомври 2018 17:52
Гост

Логично и справедливо след съдебните служители.