Изпълнителната власт е изпратила за съгласуване на антикорупционната комисия проект на закон за държавния бюджет за 2022 г. с 89 параграфа по-малко от приетия от Министерския съвет. Това констатира председателят ѝ в оставка Сотир Цацаров. Той изпрати писмо (виж тук) до председателя на парламента Никола Минчев и до премиера Кирил Петков, в което не само констатира, че на практика 89 параграфа няма да бъдат прегледани за корупционен риск, както изисква законът, но и в проектобюджета са влезли без дума коментар изменения, за които КПКОНПИ вече даде становище, че са рискови.

Както „Лекс“ писа, през преходни и заключителни разпоредби на бюджета, правителството предложи десетки законодателни изменения. С част от тях се предлага премахването на фигурата на съдията по вписванията и именно за тях не е била уведомена КПКОНПИ.

Заради корупционен риск комисията пък вече отказа да съгласува промените в Гражданския процесуален кодекс, с които процесуалното представителство на държавата, което в момента се извършва от министъра на финансите, се възлага на министъра на правосъдието. След това КПКОНПИ видя риск от корупция и в предложенията с които дирекцията „Централно координационно звено“ от администрацията на Министерски съвет преминава в тази на Министерството на финансите, както и в новото Министерство на иновациите и растежа (МИР), което ще управлява над 4,3 млрд. евро.

В днешното си писмо Цацаров пише, че на комисията е бил предоставен проект за Закон за бюджета, различен от одобрения след това от правителството, като в последния има общо 89 нови параграфа.

„Чрез внасянето на частта от проекта на закон, въвеждащ съществени изменения в редица нормативни актове, които нямат пряка връзка с предмета му на регулиране, без същият да е съгласуван по предвидения за това ред с КПКОНПИ, е нарушен чл. 32, ал. 1 от ЗПКОНПИ, съгласно който Комисията съгласува всеки законопроект за наличието на корупционен риск, както и извършва последващ анализ на въздействието на закона“, се казва в писмото. В него Цацаров пише, че съгласно ЗПКОНПИ комисията изготвя предложения за антикорупционни мерки по законопроектите, които законодателят може и да отхвърли, но за това трябва да представи мотиви в едномесечен срок. В случая обаче комисията не е била уведомена от правителството нито за новите текстове, нито и защо не са приети забележките по отношение на промените в ГПК.

„Право на вносителя е да не ги приеме, като в този случай следва да се посочат мотиви и да се уведоми комисията… В настоящия случай обаче съгласувателната процедура по предвидения в ЗПКОНПИ ред изобщо не е била осъществена по отношение на 89 параграфа от проекта“, пише Цацаров.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кольо
Кольо
04 февруари 2022 9:22
Гост

Е как така?
Това си е за разследване….

san DiabloVIca
san DiabloVIca
03 февруари 2022 18:45
Гост

ТРябва да ви пратят или в затвора,

Наглец
Наглец
03 февруари 2022 16:44
Гост

На този заоблен екземпляр само призовки трябва да му пращат!

Невена
Невена
03 февруари 2022 14:41
Гост

Какво виждат в огледалото новите управляващи? – Старите управляващи със същите им номера и погазване на закона.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:19
Гост

Новите цял живот да ги гонят, няма да ги настигнат по далавери старите.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:22
Гост

Тиквата отбира – чували, кюлчета, къщи

Погром
Погром
03 февруари 2022 14:33
Гост

Това е погром над правото и законодателния процес… И то от уж „най-подготвените, най-умнте, най-прозрачните“… Празни приказки за наивници е било всичко.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:35
Гост

След 12 години на власт погромът е пълен!

1:1
1:1
03 февруари 2022 14:42
Гост

И какво си казвате от ПП? – я и ние така да направим, нищо че друго обещавахме

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 14:44
Гост

До “Погром 03 февруари 2022 14:33“ За съжаление, държавата е на автопилот и ни чакат доста трудни и обтекаеми времена, особено в светлината на наслагващите се вътрешни кризи- с горивата, повишаващата се инфлация и социалната криза, и външните такива- събитията в и около Украйна. Що се отнася до законодателния процес, просто Ви поставям плюс и дотам- умишлено не искам да се задълбочавам, защото констатациите са отчайващи и за съжаление, не зависят от гражданите, които нямаме статута “депутат от 47НС“.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 14:31
Гост

На вниманието на платените тролове от пп пп и техните поръчители- проекта за нова Конституция, който Барни Ръбъл написа за 7 дни, казва следното;
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 1. (1) Политическият живот в Република България се ръководи от ГЕРБ, ДПС и техните калинки.
(2) Всички са длъжни да величаят император Тиквоний I Джипкус като обединител на нацията и национална гордост.
(3) Който не спазва предходните алинеи, да бъде заклеймяван като трол на пп.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 14:49
Гост

И да си присвоявате ника ми, полза няма. Много ми е чудно как един адвокат може да бъде “държавна калинка“;D Самото твърдение, че е означава, че този, който го изказва, е неук човек- няма представа, че не МС и депутатите назначават един юрист за адвокат; не знае, че адвокатурата е свободна професия; не знае, че адвокаите сме самоосигуряващи се лица и не знае, че не сме държавни служители;D Май ни бъркате с юрисконсултите- държавни служители в различните министерства, но… с толкова юридически “знания“, които имате и с толкова “огромен“ интелектуален багаж- толкова- никой не може да надскочи нивото на собствената… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 15:51
Гост

И да си присвоявате ника ми, полза няма. Вие всички сте пп тролове, а ББ е най-великия!

Пълно съвпадение
Пълно съвпадение
03 февруари 2022 14:30
Гост

Колко време е нужно ПП да се превъре в ГЕРБ и ДПС? Отговор: два месеца.

Друг тикво-трол
Друг тикво-трол
03 февруари 2022 14:33
Гост

Колега, чакай бе, шефа каза да плюем само ПП, а не наште!

Шеф
Шеф
03 февруари 2022 14:37
Гост

Плюйте си се „колега“. Вашите общи плюнки са в лицето на народа, закона и законодателството.

Защо се криете
Защо се криете
03 февруари 2022 14:27
Гост

Все е имало такива лобистки поправки, ама пък 89 параграфа е вече тотално малоумие. И нарочно с вносител МС! Застанете с имената си госпожи и господа от ПП! Направете си предложенията лично, да ви видим кои сте и какви са ви аргументите. Или не ви стиска?

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 14:26
Гост

На вниманието на платените тролове от пп пп и техните поръчители- актуалната редакция на КРБ казва следното;
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
Преустановете нарушаването на конституцията ни специално в този форум и оставете намира коментаторите с мнение, различно от вашият финансово-политически култ. Преустановете обвиненията в тролстване, когато на вашите поръчители не им изнася, че други коментатори публикуват коментари, които не застъоват вашия култ.

Нели
Нели
03 февруари 2022 14:23
Гост

Пак се променят закони през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета… Въпросът е, че това, което безкрайно много ни възмущаваше в предишни парламенти как се променят основни закони без обществено обсъждане, в преходни и заключителни разпоредби, сега рецидивира и то в невуждани мащаби.

Позор за ПП и всичките им празни приказки!

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:25
Гост

Тази позорна практика, която ГЕРБ, ДПС и простата кържалийска пу*ка прилагаха дълги години наред в НС, със сигурност трябва да бъде преустановена!

Смях
Смях
03 февруари 2022 14:28
Гост

И тали ли я „преустановявате“? Като я раздувате до невиждани мащаби?

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 14:12
Гост

Eто защо КПКОНПИ много пречи на МС и кабинета петков- защото изважда наяве корупционните им схеми. Това е обективната действителност и поради тази причина пп всячески се стреми да премахне КПКОНПИ- никак не й харесва да й бъдат посочвани всички корупционни схеми…Никаква други причина няма. А всеки може да развява политически знамена, каквито и колкото си иска, но в това няма нито право, нито реално държавно управление с мотив грижа за премахване на правните и политическите предпоставки за процъфтяване на корупцията на всички нива.

Не закриване, а реформиране
Не закриване, а реформиране
03 февруари 2022 14:17
Гост

Глупости. Новото правителство иска ефективно работеща комисия срещу корупцията, а не комисия, която се прави на приятно разсеяна, когато Пеевски го вкарват в списъка „Магнитски“ като емблематичен пример за корупция от най-високо ниво.

Кармен
Кармен
03 февруари 2022 14:06
Гост

У българина се заглави едно усещане, че и тези ще крадат.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:13
Гост

Като гледам обществената подкрепа, на която се радва новото правителство, под „българина“ предполагам имате предвид „трола на герб“

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 14:18
Гост

До “Анонимен 03 февруари 2022 14:13“ Спрете да нарочвате всеки, който не споделя култа ви към пп пп, за трол, за да не получите обратната реакция- всеки юрист в този СПЕЦИАЛИЗИРАН юридически форум, да ви разобличава като платен трол на пп пп. Омръзна ми някакви лица с неюридическо образование, умишлено да НАРУШАВАТЕ конституцията на България точно в този форум и да се провъзгласявате пп пп и нейната идеология- “ с десни инструменти ще постигаме леви политики“ за единствената ДЪРЖАВНА идеология и партия- нещо, което е ЗАБРАНЕНО от конституцията ни. Седнете си на 4буквието ви и внимателно обмислете смисъла на коментара… Покажи целия коментар »

Мишев
Мишев
03 февруари 2022 14:06
Гост

Браво на Цацаров!

Башев
Башев
03 февруари 2022 14:06
Гост

Ходят в тоя Парламент само за да се карат.

Маманев
Маманев
03 февруари 2022 14:05
Гост

Да, сега искате да ми кажете, че ПП иска да прави шашмалогии. А какво стана с Борисов и всички дела за Барселона, убития човек по негова заповед преди години и какво ли още не. Ало Ваньо. То това са повече обвинения, никой не си направи труда да види има ли истина или не. А за кюлчетата? А за милионите от магистрали какво стана?

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:04
Гост

Сега ще гоним и буквата на закона. Защото на власт не са ГЕРБ и ДПС. Преди много удобно се проспиваха някой неща.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:04
Гост

Редно е сега да попитате и Петков или някой от управляващата коалиция защо се е случило това. Защото така излиза, че Цацаров казва нещо, никой не проверява позицията на ПП, ИТН, БСП и ДБ и впечатлението у масите остава това, че те не спазват законите и са престъпни партии.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:03
Гост

Е, да не забравяме. Радев и Петков не са радетели на спазването на буквата на закона. Нищо, че се пишат най-големите законозащитници, така да се каже. Разписват се документи с невярно съдържание, сега се крият параграфи. Не е редно. ГЕРБ и Борисов бяха неконтролируеми и много често пренебрегваха закона. Не са свалени от власт и не управляват тези сладури за да правят същото.

Тодора
Тодора
03 февруари 2022 14:02
Гост

Тя пък защото КПКОНПИ много актуална корупция е преборила. Та ще преглежда за рискове от бъдеща тагава.

Ая Е.
Ая Е.
03 февруари 2022 14:01
Гост

Определено мисля, че не е редно да се бори корупцията, като се крият толкова много параграфи.

Руменов
Руменов
03 февруари 2022 14:00
Гост

Цацаров ще си признае ли, че е от ГЕРБ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2022 14:02
Гост

След като президентът признае, че е от БСП/БКП.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:07
Гост

Първо на първо, Цацаров не е от ГЕРБ, а единствено обслужва престъпните интереси на ГЕРБ. И второ на второ, Радев е влизал в остри противоречия с различни партии, вкл. с БСП, и е доказал надпартийността си.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2022 14:11
Гост

Ха, ха, ха. Йотова е там да му нашепва на ушенце да не прекалява. Хората зад него са си комундели…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2022 13:45
Гост

Долно поведение като на престъпници….

Минаха се граници
Минаха се граници
03 февруари 2022 13:41
Гост

ПП започва да минава всякакви граници. Що за малоумие е през закона за бюджета да се прави очевиден опит да се заобиколи общественото обсъждане, публичността и диалогът с гражданското общество и професионалните общности по редица въпроси???