Меморандум за разбирателство между прокуратурата и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа днес главният прокурор Сотир Цацаров.

Целта му е укрепване и засилване на сътрудничеството и обмена на информация между двете институции в борбата срещу измами, корупция, съглашателство, принуда, възпрепятстване, организирана престъпност, изнудване, изпиране на пари и/или финансиране на тероризма и тяхното отражение върху националния бюджет и проектите, съфинансирани от фондовете на ЕИБ, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата и Европейската инвестиционна банка ще си сътрудничат чрез обмен на документи и информация, експертизи и техническа помощ, когато те са необходими за разследване на измамни и незаконни практики и свързаните с тях престъпления при спазване на националното, европейското и международното право. Обменът ще се осъществява чрез специализирано звено във ВКП и отдела за разследване на измамите на Главния инспекторат към ЕИБ.

От държавното обвинение уточняват, че чрез подписването на меморандума са поставени основите на по-тясно оперативно сътрудничество за постигане на целите на разследванията (наказателни и административни) и други оперативни дейности. Предвидена е възможност прокуратурата и ЕИБ да си предоставят и техническа помощ, включително обмен на най-добри практики, технически средства за разследване, на методи за обработване и анализ на данни от разследвания, експертен опит в информационните технологии или оборудване за разследване.

Поети са ангажименти и за гарантиране на поверителността на информацията.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 май 2019 11:02
Гост

Поредният прах, хвърлен в очите на хората.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 12:33
Гост

Не на всички. Това е за електората, който има достатъчно ежедневни проблеми и с тези гръмки новини за мъничко го вадят от сивото ежедневие.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 10:55
Гост

От ЕИБ надали разчитат на прокуратурата, особено за техническите средства.

Европейски будали
Европейски будали
20 май 2019 10:49
Гост

А негласния меморандум за сътрудничество между прокуратурата, правителството и организираната престъпност у нас остава ли в сила? От ЕИБ дали са прочели дребния шрифт…