Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отменила акта на ДАНС, с който беше отнет достъпа до класифицирана информация на шефа на антикорупционната комисия Сотир Цацаров.

Това обяви той днес в позиция, разпространена от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото  имущество (КПКОНПИ).

До отнемането на достъпа му се стигна, след като на 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка като шеф на КПКОНПИ от 1 март. Още на следващия ден премиерът Кирил Петков съобщи, че ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на Цацаров, тъй като не е минал т.нар. проверка за надеждност, заради използване на класифицирана информация не по предназначение.

Същия ден Цацаров излезе с позиция, в която обяви, че отнемането на допуска му е плод на натиск от Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е „ЦУМ-гейт“. Според Цацаров проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ-гейт“, той е изнесъл класифицирана информация.

„Обжалвах акта за отнемане на достъпа ми до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес получих уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт – Отнемане № 225/14.01.2022 г. на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“, обяви днес Цацаров.

Решението на комисията обаче не е окончателно и ДАНС може да го обжалва пред Върховния административен съд.

Цацаров разкри също, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство срещу него за разгласяване на държавна тайна. Той цитира интервю на премиера Петков, в който той каза, че „ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“.

Председателят на КПКОНПИ обяви, че сам е подал сигнал до държавното обвинение, за да бъде извършена проверка по твърденията на премиера. На 16 февруари градската прокуратура го уведомила, че е отказала да образува досъдебно производство, тъй като „деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на информация, представляваща държавна тайна), нито каквото и да е друго престъпление“.

„Потвърждавам още веднъж, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което имам като бивш съдия и главен прокурор към агенцията и към служителите в нея“, пише в заключение днес Цацаров.

По-рано през деня той изпрати и писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, до еврокомисари и до посолствата на Германия, Франция, Нидерландия, Великобритания и САЩ.

В него Цацаров разказва, че правителството в България е включило в коалиционното си споразумение разделянето на комисията и натоварването ѝ с разследващи функции и възможност за използване на специални разузнавателни средства. По думите му, паралелно с това управляващите предвиждат „ликвидиране“ на специализираните съд и прокуратура.

„Необяснимо е закриването на органи на съдебната власт, специализирани в противодействието на корупцията с довода на управляващите, че са „бухалка“ и в същото време – създаването на нов орган, който на практика дублира не само техните правомощия, но и тези на прокуратурата изобщо, с изключение на внасянето на обвинителни актове“, пише Цацаров и напомня, че е подал оставка и се връща в съдебната власт като прокурор във ВКП.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК
адвокат от САК
26 февруари 2022 11:25
Гост

Цацаров ли е основната тема, а…Руският нацист заплашва с термобарични бомби и с ядрени бомби и БЪЛГАРИЯ, ако не се оттеглим от НАТО, той вече заплаши и Финландия и Швеция със същото, ако станат членове на НАТО, води нападателна и завоевателна война в Украйна, а лекс. бг не пише нито дума за това. Да припомня, че международното право е част от ЗИП в следването в юф и точно то посочва юридическите белези, съгласно които може да се счете, че една държава води нападателна война спрямо друга държава. Обединените усилия на целия свят трябва да спрат лудия руски президент, който създава… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 февруари 2022 19:21
Гост

И ко стана ся? Въй въй. Цацаров ще разрови кой ги е сготвил. Жалба му майка на Киро.

Добринка
Добринка
25 февруари 2022 17:02
Гост

Сигурна съм, че ДАНС ще обжалва пред Върховния административен съд.

Попов
Попов
25 февруари 2022 17:03
Гост

Фскт е, че гонят до дупка.

Стоян
Стоян
25 февруари 2022 17:00
Гост

Ще му го върнат разбирасе. След като неправомерно му го отнеха.

Хари
Хари
25 февруари 2022 17:01
Гост

Кое му е неправомерното? Той сам си подаде оставката.

Спиро
Спиро
25 февруари 2022 16:58
Гост

Тези вместо да му извадят око, му изписаха вежди.

Мики
Мики
25 февруари 2022 16:50
Гост

Иди ми, дойди ми. За какво му го отнемат, а после му го връщат.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 16:01
Гост

Рашков, Кирчо, служби – ДАНС, МАНС … такава ви е цялата работа.

кон боб яде ли
кон боб яде ли
25 февруари 2022 15:40
Гост

Войната между правителството и прокуратурата едва сега започва. Досега само се копаеха окопи. Но атаката предстои с връщането на мозъка на операцията във ВКП. Може да казвате всичко за Цацаров, но е умен и не дава да му се качват на главата. Сега ще се види кон боб яде ли

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2022 15:51
Гост

Ох, това с ума на Цацаров го развявате вече като гения на Доган.

Рори
Рори
25 февруари 2022 16:55
Гост

Имал съм удоволствието да контактувам с него неведнъж. Повярвайте ми, той наистина е изключително интелигентен. Да не говорим за перфектният му английски.

Заки
Заки
25 февруари 2022 16:52
Гост

Надали ще се пребори с правителството. Още повече за всички е ясно, че колкото и да е умен си остава сшуга на ГЕРБ.

Чичо Сам
Чичо Сам
25 февруари 2022 15:34
Гост

Ако ДП-10 се разговори не само с допуска щеше да се раздели…Ама той няма да се разговори.

Наблюдател
Наблюдател
25 февруари 2022 15:34
Гост

Зависи кой и как го предразположи. Американците започнаха един разговор, ама сега не им е до селските ни вечеринки.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 февруари 2022 15:25
Гост

E,какво направихте сега- накривихте му капата на Цацаров, да не говорим, че вече е прокурор от ВКП- отлична магистратска длъжност…

Джанго
Джанго
25 февруари 2022 15:36
Гост

Толкова им е капацитетът. Рашков е по фойерверките, досущ като Гешев.

Михаил
Михаил
25 февруари 2022 16:57
Гост

Той си оплете кошницата много отдавна.