Главният прокурор Сотир Цацаров награди Венета Стефанова – Иванова от Районната прокуратура в Бургас за работата ѝ по делото срещу трима хулигани от формированието Воински съюз „Васил Левски“.

В началото на април Светлозар Минов, Стойчо Гергинчев и Атанас Михов бяха окончателно осъдени от Бургаския окръжен съд за нанесен побой над Иван Панчев и Иво Дошев. Побоят беше извършен преди 3 години на бензиностанция в Бургас, където българи и украинци се бяха събрали на протест срещу похода на близкия до Кремъл мотористки клуб „Нощните вълци“, известни и като „Вълците на Путин“.

По същото време на бензиностанцията бяха и представители на българските паравоенни организации Воински съюз „Васил Левски“ и Българско народно опълчение „Шипка“, които пък приветстваха руските мотористи и нанесоха побоя над двамата протестиращи.

От прокуратурата съобщиха, че в хода на разследването и на делото срещу тримата хулигани, прокурор Стефанова-Иванова е била подложена на постоянен натиск с обиди, подигравки и косвени заплахи.

„В Ютуб е бил създаден канал „Дело хунтата срещу народа“, в който са излагани твърдения, че прокурор Стефанова – Иванова е корумпирана, че изпълнява поръчки на премиера и ще я изправят на съд заедно със съдията. В този канал са излагани сведения за семейството и децата ѝ, с което очевидно се е целяло да бъде сплашена. Това наложи провеждането на заседанията при засилена охрана, тъй като на тях присъстваха по около 30 лица от посоченото формирование. Прокурор Стефанова – Иванова бе подложена и на медийни атаки, засягащи нейната професионална квалификация“, се казва в съобщението на прокуратурата.

В крайна сметка Светлозар Минов, Стойчо Гергинчев и Атанас Михов бяха осъдени условно на 2 години затвор, но присъдата на Михов стана ефективна заради предишна негова условна присъда за кражба, по която изпитателният срок не беше изтекъл. От началото на месеца той е в затвора.

„Въпреки оказания натиск, прокурор Стефанова – Иванова не се поддаде, а изпълни в пълен обем своите служебни задължения, и отстояваше отговорно и професионално тезата на обвинението. За това главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурор Венета Стефанова – Иванова с отличие – знак „За заслуга“ за проявен висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и постигане на осъдителни присъди на извършителите на престъплението“, посочват от прокуратурата. Предложението за наградата е на районния прокурор на Бургас Иван Кирков.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво!
Браво!
30 май 2019 13:13
Гост

Най-накрая една добра новина свързана с родната прокуратура. Нямам предвид наградата, а това, че се срещат такива прокурори – защото се иска смелост, за да отстояваш правото под натиск.
Браво!

колега
колега
29 май 2019 16:04
Гост

Така трябва- да се поощрява и да се популяризира това.
Поздравления за прокурорката, за предложението на колегата й, поздравления и за главния прокурор.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 16:04
Гост

„Хунтата срещу народа“- на къде отива този свят!

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 15:16
Гост

Поздравления за прокурор Стефанова-Иванова. Така се гради авторитет. Не се поддаде на натиска.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 15:17
Гост

Заслужена награда. Не всички биха издържали на този психически натиск.