Иван Гешев е верният избор, правилното решение е продължаване на действията на прокуратурата, които се виждат в последните години.

Така главният прокурор Сотир Цацаров за първи път коментира факта, че той заедно с останалите 10 членове на прокурорската колегия издигнаха кандидатурата на заместника му Иван Гешев за поста на обвинител №1.

„Казано по друг начин – правилното решение в конкретния случай е тази кандидатура. Аз съм работил с него, работя с него всеки ден, претендирам, че имам необходимата преценка“, каза Цацаров.

На въпроса какво би се случило, ако президентът Румен Радев откаже да подпише указа за назначаването на Гешев главен прокурор, Цацаров отговори: „Ако президентът откаже да подпише и след това имаме резултат със 17 и повече гласа, президентът е длъжен да подпише указа“.

Той заяви, че застава категорично зад кандидатурата на Гешев без значение кой поред е неговият подпис.

„Ако тази кандидатура набере съответния брой гласове и ако се реализира ситуацията, за която вие говорите, съм устроен така, че след като веднъж съм я подписал, ще гласувам за тази кандидатура, независимо дали бъде върната или не“, обясни той.

Междувременно министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви пред бТВ, че няма да издигне свой кандидат за главен прокурор. „В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор“, заяви той.

Кирилов обясни, че може да внесе своя кандидатура, само ако президентът и граждани възразят срещу Гешев. „Но освен възражения, трябва да се посочи и кандидатура“, заяви Кирилов.

По думите му за него е било изненада мнозинството от членове на прокурорската колегия, които номинираха Иван Гашев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Щастие и радост
Щастие и радост
24 юли 2019 14:42
Гост

Щом Цацаров, Д. Кирилов и напоследък О. Герджиков са единодушни за правилността на даден избор, то аз съм повече от убеден, че той е правилен и добър за хората в тая страна! ….Или беше обратното…

Антон
Антон
24 юли 2019 12:37
Гост

Цацата на Пеевски си избра Гешев, после да не се чудите защо Данчо Ментата от ДПС защитава Гешев от трибуната на НС, защото това е лицето на шопар Пеевски и Цацарщината в България. Европа е време да спре да си затваря очите за безобразията, които позволяваше до сега, да се случват в Българското правосъдие, зако не, скоро на народът ще му писне и ще измете и тези *****

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 9:50
Гост

Няма да е зле. Че се заформя една гешефтура.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 2:00
Гост

Все си мисля, че Кирилов ще ни сюрпризира в последния момент.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 1:59
Гост

Въобще не се учудвам от тази позиция на Цацаров. Гешев му е дясната ръка.