Хората без основно образование и с данъчни задължения да нямат право да гласуват, а във всяка секционна избирателна комисия да бъде монтирано видеонаблюдение, което да се включва след края на изборния ден. Такива промени в Изборния кодекс са внесли депутати от „Воля“, начело с лидера им Веселин Марешки.

Те предлагат хората, които са навършили 18 години и нямат основно образование, както и тези, които имат данъчни задължения и не са платили осигурителните си вноски и лихви към тях, да бъдат заличени от избирателните списъци, като така те няма да имат право да гласуват.

Смятаме, че с тези мерки ще се преодолеят голяма част от съществуващите проблеми в изборния процес, които наблюдаваме от години. Хората без образование стават жертва на контролиран вот, често нямат никаква представа в какви избори участват и за кого гласуват. Както знаем, нарастващата неграмотност е един от съвременните проблеми на България. Избирателите трябва да имат капацитета да взимат осъзнато и информирано решение. От друга страна, да завършиш училище и да си съвестен данъкоплатец са задължения на всеки български гражданин. Това е начинът всеки да допринася за развитието на обществото ни. Отказът от тези задължения означава отказ от участие в обществените процеси, каквито са и едни избори. Всички граждани трябва да са равни не само в правата, но и в задълженията“, мотивират се депутатите от „Воля“.

Наред с това те предлагат всяко изборно помещение да бъде оборудвано с видеонаблюдение, което да се включва след като бъде обявен краят на изборния ден и да може да следи на живо процеса по преброяване на бюлетините на сайта на съответната районна или общинска избирателна комисия. Нататък обясняват, че камерите трябва да бъдат насочени към работните места на членовете на секционната избирателна комисия. Те на свой ред при преброяването на гласовете трябва да показват всяка бюлетина на камерата така, че да може ясно да бъде заснето отбелязването в нея.

Въвеждането на видеонаблюдение в избирателните секции по време на преброяване на бюлетините и попълване на протоколите ще осигури прозрачност на провеждане на изборите и ще гарантира вярно отчитане на вота на гражданите. Чрез тези мерки се цели да се повиши избирателната активност и доверието на гласоподавателите. Въвежда се задължение за членовете на комисията да показват всяка една бюлетина на камерите, за да може ясно всеки гражданин да види дали описаните в протокола гласове съответстват на реалната воля на избирателя, дали недействителните бюлетини са такива и дали вярно е отчетен вота на гражданите. Всеки гражданин ще може да следи избирателните секции и да подаде сигнал, в случай на установени нарушения на Изборния кодекс. Чрез предложената мярка ще се засили контролът върху изборите и ще се повиши доверието на избирателите в действителността на изборните резултати“, изтъкват депутатите.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Повече от 80 %
Повече от 80 %
09 ноември 2019 17:13
Гост

Прост народ – слаба държава…

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2019 4:45
Гост

Веселин Марешки, както и още четирима. Петимата от РМС. Йодната криза през 70-те години, недостатъкът на йод – което е важно за организма – засегна много голяма част от населението. Резултатите са още налице. Марешки се домогва до просто да си задоволи егото – нищо в повече. Сигурно си върти в къщи филма „Белязаният“, „Кръстникът“, бе иначе е активен иначе. Да раздаде акциите си на служителите си – едва ли може да направи това. Адам и Ева са без даже да са ходили на детска ясла, това е изцяло глупаво предложение. Подигравка с цялата ни култура – и с тракийската… Покажи целия коментар »

Уви
Уви
08 ноември 2019 17:02
Гост

Уви, макар и съгласен с образователния ценз, тази промяна няма да мине пред КС.

Решение
Решение
08 ноември 2019 17:02
Гост

Ами да променят Конституцията. Тогава няма да е противоконституционно.

Не точно
Не точно
08 ноември 2019 17:03
Гост

Дори да я променят, пак остават ЕКПЧОЗ, Хартата и т.н. международни актове, по които България е страна. Няма как да стане.

Хмм
Хмм
08 ноември 2019 17:00
Гост

Така броенето би се забавило. Иначе има резон.

Освен това
Освен това
08 ноември 2019 17:01
Гост

Да не говорим колко ще оскъпи изборите. По-добре е да има машинно гласуване, така този проблем ще се реши.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 12:42
Гост

Докато куцо, кьораво и сакато си купуват дипломи какъв е смисълът от образователен ценз? Иначе за камерите и аз се чудех защо вече не се прилагат… наивност. После се сетих, че сме в България и никой няма интерес да спазва съвестно процедурите…

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 11:55
Гост

Предложението за камерите ми допада много. Така ще се избегне опорочаването на рвзултатите.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:28
Гост

През годините неведнъж депутати се опитваха да прокарат образователен ценз. Но ДПС не дава и дума да се продума, защото тогава ще изпаднат от парламента. А това всъщност не е чак толкова лоша идея. Изборът трябва да е осъзнат и обмислен.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 11:48
Гост

Прост народ, слаба държава.

Живко П.
Живко П.
08 ноември 2019 11:26
Гост

Благородно от страна на аптекаря, защото и той би загубил гласове, ако предложението му бъде прието 😀

киселец
киселец
08 ноември 2019 11:17
Гост

Ох, и аз искам да се въведе образователен ценз, но за съжаление няма да го приемат.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 10:52
Гост

Данъчните задължения нямат нищо общо с правото на глас. Това е абсурдно.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 11:51
Гост

Има много хора, които са без осигуровки. Да не мислите, че ще се затичат да си ги платят, само и само за да гласуват.

Жалко
Жалко
08 ноември 2019 10:49
Гост

Няма да мине, но изискването за образование ще повиши доста качеството на избора. Да не говорим, ако условието е и за средно…

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 10:49
Гост

За тези без образование съм абсолютно съгласен. Така ще се ограничат купените ромски гласове.

да, да ама
да, да ама
08 ноември 2019 10:45
Гост

Чудесна идея, „леко“ противоконституционна.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:55
Гост

Да, затова всеобщото мнение е, че няма да бъде приета. Но ни остави да си помечтаем все пак 😉

Повече от 80 %
Повече от 80 %
09 ноември 2019 17:17
Гост

За това ли мечтаете, бе?