Хирургът от Разград Бранимир Мичев отива на съд, защото е купувал с рецепти морфин и силното болкоуспокояващо лекарство „Оксиконтин“, които след това искал да продава на наркозависими.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт срещу Мичев е внесен в Окръжния съд в Разград и ако вината на лекаря бъде доказана, той може да получи наказание от 5 до 15 г. затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Според обвинението Бранимир Мичев е измислил и приложил схема за закупуване и продажба на медикаментите, които съдържат наркотични вещества, като само за два месеца в началото на 2017 г. придобил 10 670 ампули и 100 таблетки морфин, както и 150 таблетки „Оксиконтин“. Експерти са оценили стойността им на 13 803 лева. Лекарствата са под контрол и се отпускат чрез специален режим само на пациенти със злокачествени заболявания за облекчаване на болките им или на пациенти в последен стадий на болестта, посочват от държавното обвинение.

Мичев изписвал жълти рецепти за медикаментите, но разследването показало, че нито един от пациентите не е имал злокачествено заболяване, а голяма част от тях дори не познавали лекаря. Той издавал специалните рецептурни бланки на името на пациенти, като се сдобивал с личните им данни от отделението в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград, където преди това работел.

Така Мичев решил да си докарва допълнителни доходи, като възнамерявал да продава медикаментите на наркозависими, тъй като на свободния пазар цената на тези лекарства е значително по-висока от тази, която пациентите със злокачествени заболявания плащат в аптеките.

Мичев попълнил сам 238 жълти рецептурни бланки, в които записвал името си и своя уникален идентификационен код, регистрационния номер на болницата и др. С тях отивал в аптека в Разград, предоставял ги заедно с личната си карта, подписвал се и получавал лекарствата.

Схемата му била разкрита след проверка на Регионалната здравна инспекция в Разград. На служителите им направило впечатление, че бланките били изписани от един и същ лекар. Той бил и единственият в областта с най-много издадени жълти бланки за лекарства с наркотични вещества, които плащал и получавал лично.

В момента Мичев е в ареста в Разград по друго дело. Срещу него има една влязла в сила присъда за теглене на пари от банкомат с чужда карта, а само преди месец беше осъден условно на 3 години затвор, защото измамил баща на осъден младеж, че ще изкара сина му от затвора срещу 10 600 лева.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пациент
Пациент
15 август 2022 10:07
Гост

Хил1дите спасени животи не може да му ги вземете!!! Голям човек и лекар

PEPO
PEPO
20 май 2021 11:15
Гост

Къде са тези наркозависими , вече години ги търсите ?Дано ви се случи най -лошото , с което да си понесете последствията за думите и делата !Няма ненаказано зло!

Krisi
Krisi
07 февруари 2021 10:35
Гост

В сайта на прокуратурата за първи път името на д-р Б.М написано по този начин от години, защото участва още едно мед.лице с опънат чадър д-р Николова . Ще ви кажа моята теория за цялата постановка : Много е лесно да склониш тази “лекарка “на всичко, което един държавен орган поиска .После за по -голям цирк си викаш г-ца Кюлюмова , която ще отрази с големи червени букви цялата ситуация .От тук нататък е лесно , тази “ лекарка “ се уговаря , предварително , че за нея няма да има последствия , а по-голямата излагация и вече се явява… Покажи целия коментар »

Сотир
Сотир
20 февруари 2020 18:10
Гост

Много лекари изписват такива лекарства ама то не е наркотик бе то е дозирано и за лечебни цели ами те са лекари и имат право освен да изписват и да получават естествено от аптека Значи комшията може доктора не може Глупости

Сотир
Сотир
20 февруари 2020 18:06
Гост

Кой го измисли това че купува аптекарката и някой полицай ли абе стига с тия лъжи бе
А кой ги измисля историите че мислел да продава
Пак същите ли
Как не ви е срам бе и тичате по вестници да пишат лъжи
Ей дано ви осъди после доктора
Ненормалници
Тоя човек спаси хиляди животи и е помогнал хората да са живи и здрави а не обратното господа от прокуратура ама Вие сигурно знаете но защо се връзвате на тия ченгета и те ви поднасят фалшиви новини я ги проверете тях от директора им и на долните етажи Айде стига

журналисти се молят за солидана глоба
журналисти се молят за солидана глоба
12 ноември 2019 12:35
Гост

Лични данни“ – всяка информация, свързана с идентифицирано физическо лице или физическо лице, което може да бъде идентифицирано („субект на данни“); физическо лице, което може да бъде идентифицирано, е лице, което може да бъде идентифицирано, пряко или непряко, по-специално чрез идентификатор като име, идентификационен номер, данни за местонахождение, онлайн идентификатор или по един или повече признаци, специфични за физическата, физиологичната, генетичната, психическата, умствената, икономическата, културната или социална идентичност на това физическо лице;
Тази статия си плачете за съд,а оправданието обществен интерес няма да ви помогне .

Ирина
Ирина
10 май 2019 16:11
Гост

Пълни глупости , толкова измислени обвинения и наивни хора няма в тази държава .Няма да останат доктори , ще умрете всички в мъки и болки и няма да има кой да ви помогне . Как се моля, точно него да оправдаят , ама не в Разград , защото там всички са вече с промити мозъци , а на по- горни инстанции , където хората са трезвомислещи и всички медии и хорица /знаят кои са/, да бъдат осъдени за клевета и терор .Защо не изчакате дело , съд , решение , а създавате негативно отношение и заблуда в населението ,може би… Покажи целия коментар »

Др.Менгеле
Др.Менгеле
06 септември 2019 22:02
Гост

Дано го оправдаят ,той спаси хиляди хора .Завидяха му ,и веднага дела.

Анонимен
Анонимен
15 март 2019 12:50
Гост

А на всичкото отгоре това не е единственото му дело.

Анонимен
Анонимен
15 март 2019 12:49
Гост

И после-нямало бивши наркомани. Те лекарите им бутат дрогата в ръцете. Ей, продажни душици.

Didi123
Didi123
23 февруари 2020 18:13
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
15 март 2019 12:42
Гост

Този човек е срам за професията и колегите си.

Иво
Иво
08 февруари 2020 19:29
Гост

Срам си ти и спри да ломотиш работи които бе са за тъпата ти глава
Точно др Мичев мен ме спаси за разлика от други които не знам защо се мотат с тия бели престилки
Много добър хирург
Абе кой му скрои тия измислени дела бе ще му дойде ба неговата глава