Парламентът изненадващо за кратко премахна напълно машинното гласуване, но след това мнозинството от т.нар. „хартиена коалиция“ на ГЕРБ, БСП и ДПС се върна към смесения модел – вот и с хартия, и на машина. Машинното гласуване обаче беше обезсмислено, след като депутатите решиха, че вотът от машините няма да се отчита автоматично, а разписките ще се броят от секционните избирателни комисии. Данните от устройствата ще се пазят, но ще могат да се ползват само при обжалване на вота в съда.

Заседанието продължи около 18 часа и приключи малко преди 3 часа сутринта заради липса на кворум.

Предложението да се гласува само на хартия беше на ДПС, но то е свързано с идеята им броенето да бъде с машини за сканиране. Така, когато след това не беше приет текстът, предложен от движението, за самите сканиращи устройства, парламентът премахна и въведеното гласуване само на хартия.

Не стана ясно защо, при положение че нямат намерение да въвеждат сканиращите устройства, от ГЕРБ и ДПС подкрепиха гласуването само на хартия. Още повече, че основният мотив, с който БСП предложи връщането на гласуването с хартия и ГЕРБ го споделяха, беше, че хората трябва да имат избор – който иска да упражни вота си с машина, който иска с бюлетина.

„Машините ги изхвърлихме. От местните избори ще се гласува само на хартия. Не виждам причина да стоя повече в тази зала, на този дебат“, каза Асен Василев, а депутатите от ПП и ДБ напуснаха пленарната зала.

Още преди гласуването на предложението на ДПС, в залата остана усещането, че голяма част от депутатите не са насяно какво гласуване предстои, тъй като всички изказвания преди него бяха по дебата за основния текст за смесеното гласуване. Стигна се до искане на ПП за прекратяване на заседанието, което не беше прието и искане на Георги Свиленски от БСП за прекратяване на дебата по този текст. Тогава депутатите от ПП започнаха да забавят това гласуване с процедури, в които основно обвиняваха мнозинството, че опитва да попречи на дебата и в изказванията си всъщност защитаваха тезата си срещу връщането на масовото използване на хартиените бюлетини. След като мнозинството подкрепи края на дебатите, започна гласуването на текстовете за промяна на чл. 206 от Изборния кодекс (ИК), който сега предвижда само машинно гласуване.

Вместо предложението за смесено гласуване, при което избирателят избира дали да гласува с хартия, или с машина, първо беше подложено на гласуване предложението на ДПС за нова редакция на чл. 206, ал. 1 от ИК. Тя е еднозначна и гласи: „В избирателната секция избирателят гласува с хартиена бюлетина“.

След това беше подкрепено и предложението за смесено гласуване с машини и хартиени бюлетини. Така се стигна (за кратко) до парадокс да бъдат одобрени два взаимноизключващи се текста. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков опита да обясни вота с това, че по този начин се отваряли всички опции. „Ако има избори преди местните, на тях ще се гласува с машини и с хартия. На местните избори, ако приемем както казахте логичните текстове, ще се гласува с хартии, които ще се сканират“, каза Чолаков. Йордан Цонев от ДПС пък опита да убеди Асен Василев да остане в залата, уверявайки го, че ще бъдат приети текстове, с които машините ще станат задължителни.

Край на противоречието и на опасенията, че се връща гласуване само и единствено на хартия, беше сложен след като за пореден път от 2014 г. беше отхвърлено предложението на ДПС за въвеждане на сканиращи машини.

Няколко часа по-късно ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха разписките от машините да се приемат за бюлетини и данните от устройствата да се съхраняват, но да не се използват за отчитането на вота –  от устройствата няма да се разпечатва протокол с резултатите. На практика това превръща машините в принтер за бюлетини, тъй като резултатите ще се отчитат с ръчно броене. Флашките са данните от машините ще се отварят само при оспорване на резултатите.

По-рано депутатите подкрепиха предложението на ДБ за създаването на звено към Централната избирателна комисия (ЦИК) за управление на машинното и електронното гласуване, което да подпомага членовете на ЦИК във вземането на решения и координацията на машинното гласуване.

Преди това те единодушно решиха да отпаднат т.нар. тъмни стаички, в които се гласуваше с хартиени бюлетини и те да бъдат заменени с паравани.

 

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 декември 2022 16:30
Гост

Лекс, мислех че държавата ви плати за машините

..................
..................
02 декември 2022 13:34
Гост

Те ГЕРБ станаха като БКП – управление до безкрайност! Както каза навремето Тодорето Живков – „Другари и другарки, времето е ваше, но всичко друго е наше!“

:)
:)
02 декември 2022 14:15
Гост

ГЕРБ отдавна се е превърналО в нарицателна абревиатура.

ГЕРБ ДПС = мафия
ГЕРБ ДПС = мафия
02 декември 2022 11:25
Гост

Банкянските чекмеджета се опразниха и няма пари за нова къща в Барселона. Отчаяно се нуждаят от корупционните схеми, които въртяха 12 години. На народа обаче му писна!

Крадецът вика "дръжте крадеца"
Крадецът вика "дръжте крадеца"
02 декември 2022 11:39
Гост

Джемкорп е в чекмеджето.

Тъп, по-тъп, трол на ГЕРБ и ДПС
Тъп, по-тъп, трол на ГЕРБ и ДПС
02 декември 2022 11:44
Гост

Троловете на тройната обрязано-тиквено-социалистическа коалиция отлично знаят, че един меморандум за намерение, дори да е прекратен, има правна сила, по-голяма от тази на конституцията и европейското право! А също и че с една флашка може да се манипулира гласуването на национално ниво, ама на Кирчо и Кокорчо флашката им се развалила и затова не спечелиха изборите.

Контролът
Контролът
02 декември 2022 9:57
Гост

Избирателят има контрол само върху бюлетината/разписката. От там нататък контролът трябва да е на изборната администрация. „Дневникът е подправен“, което е инструкция на програмист, доказа, че всъщност контрола върху изборния процес с машини е на програмистите. Снощните промени просто връщат контрола на изборната администрация. Що за стока е тя – това е отговорност на държавата. Програмистите обаче нито са „държавата“, нито са плод на избори, нито пък са „чиста вода ненапита“.
Контролираният вот, с машини или без, все си е контролиран – „Скрита камера показа схема за контролиран вот в мини „Бобов дол““ /Медиапул/

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 19:59
Гост

Тези от Промяната са големи сладури. Нищо не става от тях. Щета пълна!

ГЕРБ ДПС = мафия
ГЕРБ ДПС = мафия
02 декември 2022 11:23
Гост

Върнете ни Барни Ръбъл и Простата кърджалийска пу*ка! Само те ще ни оправят, с помощта на Данчо Ментата!

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 19:54
Гост

Не, че нещо, но ако съдим за съдебната реформа и нейните реформатори, които 7 години им е хедлайна това се оказа, че ДБ са гола вода, тотално не познаващи работата на институциите. 8 месеца абсолютно бездействие по това направление. Едно смешно искане за освобождаване и г-жата на Христака се изложи като не знам какво. Ами имаха времето, имаха мнозинството да бяха действали. Сега има друго мнозинство и работи за своите интереси. Нали това е демокрация, така работи! Да съберат мнозинство пак и така!

Димитър
Димитър
01 декември 2022 17:38
Гост

Физиономията и инфантилните крясъци на Киро и последвалото Коркорене ,знаете чие са безценни. Понеже разбрах че отивате на протест,само да напомня ,жандармерията ви чака със специален абонаментен план,изпълняван от тези които протестърите уволниха,като „биячи“ а Съда (ВАС) ВЪРНА НА РАБОТА.
Планът е : Правиш се на шматка повече отколкото трябва и успоредно с двете палки по кратуната получаваш и една отзад-Безплатно! Приятно изкарване

Николаев
Николаев
01 декември 2022 17:32
Гост

Оптичното устройство за сканиране е безсмислено. Нали някой е казал преди това на Манго и Айше за кого да гласува.

Бобов дол
Бобов дол
02 декември 2022 9:38
Гост

„Скрита камера показа схема за контролиран вот в мини „Бобов дол““
/Медиапул/

Сега казват, че в там са гласували за Янев…

Филип
Филип
01 декември 2022 17:18
Гост

Въобще не се учудвам, че голяма част от депутатите не са било насяно какво гласуване предстои.

Щерев
Щерев
01 декември 2022 17:19
Гост

Явно пак са си поспали в пленарната зала.

ПОЗОР!!!
ПОЗОР!!!
01 декември 2022 16:59
Гост

МАФИЯ!!!

Избори до дупка!
Избори до дупка!
01 декември 2022 16:46
Гост

Настоявам незабавно да се отива на нови избори. Още януари. Месец като месец, какъв е проблема да има избори*. А този парламент да спре да законодателства. Да не приема и бюджет, за кратко време няма проблем миналогодишния бюджет да се прилага. Редно е законодателни промени и нов бюджет да се гласуват от легитимната власт, след избори. Президентът да спази Конституцията, да приключи бързо процедурата с мандатите и да насрочва избори-два месеца почти минаха от изборите, а продължава да управлява служебно правителство. Не чакайте до март, проблем с избори през януари-няма *През януари се подават куп декларации по данъчните закони. Значи… Покажи целия коментар »

faustin
faustin
01 декември 2022 16:42
Гост

„след като изненадващо беше прието предложението на ДПС да се премине изцяло към гласуване с хартиени бюлетини, а броенето им да бъде с машини за сканиране.“ – за кресльовците, включвайки към тях за съжаление и Лекс, както и дежурните служебни коментари, появяващи се минути след публикуването на дадена статия под формата на една дума или едно изречение общи приказки, както и за тези, които хал хабер си нямат от парламентарна процедура: Непосредствено преди почивката се прие параграф 17 по комисия, а именно смесено гласуване. Преди това се прие предложението на ДПС за изцяло хартиено, което обаче е свързано с машини… Покажи целия коментар »

Nadegda
Nadegda
01 декември 2022 16:40
Гост

Нали не харесвата Кирчо и Кокорчо? На ви сега ново управление

Димитър
Димитър
01 декември 2022 19:01
Гост

И НЕ ГИ ХАРЕСВАМ! Слава богу за новото управление!

Popo
Popo
01 декември 2022 16:40
Гост

Опеавдават се с това, че в Европа гласували на хартия. Да де ама там не се продават гласове, като тук

Избори до дупка!
Избори до дупка!
01 декември 2022 16:51
Гост

Абе де да знам-съмнявам се ,че в Сицилия може да гласуваш за друг, а не за този, който ти каже местния Кръстник. И не мисли,че в Сицилия не може да разбере кой как е гласувал-Кръстникът знае всичко! Същата история и в Неапол, а Неапол е град, където ситуацията е по-зле дори и от нашите градове в Северозапада. Същата история и в Малта-цяла държава под контрола на организирана престъпност. А и в Южна Франция май избирателят не е от най-свободните да избира сводобно. А в Швеция-в градове като Малмьо, в Брюксел-в Моленбек(специфичен мигрантски квартал) дали мигрантите грасуват по съвест, или както… Покажи целия коментар »

Възмутен
Възмутен
01 декември 2022 17:22
Гост

И не се разпиляват бюлетини по улиците посред нощите.

Nadegda
Nadegda
01 декември 2022 16:39
Гост

Позорно

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 16:32
Гост

Ко ша прайм всичките машиния ся?

Nadegda
Nadegda
01 декември 2022 16:40
Гост

Ще продаваме

Ники
Ники
01 декември 2022 17:28
Гост

Aко има кой да ни ги купи.

Параграф 22
Параграф 22
01 декември 2022 16:29
Гост

Отлична новина! Машинните манипулации директно обслужваха ДеБилите на Бойкикев, които разчитат на ниска избирателна активност за да додрапат до 4%-ната бариера. Е, свърши вече тяхната!

Може Би
Може Би
01 декември 2022 16:25
Гост

Защо и Вие манипулирате с това избирателно заглавие …???
какво Ви попречи да добавите към него и текста „от местните избори догодина“ …???
И Вие ли сте зависими от ПП-тата и ДейБълите, бре …???

Simona
Simona
01 декември 2022 16:41
Гост

Я да траеш гербер мръсен

Параграф 22
Параграф 22
01 декември 2022 16:45
Гост

Ще траеш ти, джендър некъпан, айде вън от парламента,че достатъчно ви търпяхме смрадта!

faustin
faustin
01 декември 2022 16:48
Гост

За съжаление това е цялата платформа на „промяната.“ Добре се учите от Демократическата партия в САЩ – преструвки, манипулации, крещене, невъзможност за посочване на реални, конкретни проблеми от действителността, а само някакво абстрактно говорене за „демокрация“, изживяване като жертви, „спонтанни“ протести и обиди към всеки инакомислещ. Както преди години министър Москов от парламентарната трибуна описа тогавашно изказване на БСП – „нерви, озъбени физиономии, плюнка“.

Neverland
Neverland
01 декември 2022 16:24
Гост

Няма критична маса избиратели, които да променят положението, населението е оскотяло, изпростяло и потънало в собствената си кочина. Какви машини, какви 5 лева! Всъщност става въпрос за 5 лева, за колкото мнозина са готови да продадат гласа си.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 16:19
Гост

Още едно поколение българи ще бъдат управлявани от престъпници. Но си го заслужаваме.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 16:34
Гост

Още едно поколение българи ще смени родината.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 16:15
Гост

Изроди, престъпници, мошеници!!!