Хартата на основните права на ЕС задължава, но и овластява. Това беше един от многото изводи, които извлякоха над 160 съдии, прокурори и адвокати, които участваха в безпрецедентен международен семинар в резиденция „Бояна“ (по проект „Хъб – как да прилагаме Хартата на Балканите”, финансиран по програма „Правосъдие” на ЕС).

Още в четвъртък следобед 30 магистрати от България, Гърция и Румъния влязоха в спор от какво зависи доброто прилагане на Хартата на основните права на ЕС. Те работиха по предварително изпратен от съветника в Съда на ЕС д-р Аджела Уорд учебен казус.

В петък към тях се присъединиха още над 120 български съдии, прокурори и адвокати, което накара министъра на правосъдието Данаил Кирилов при откриването на семинара да определи събитието като „забележително”. Той подчерта смисъла на европейското право и „общите ценности” и като отбеляза 10-годишната от влизането в сила на Хартата на основните права на ЕС, цитира директора на Агенцията на ЕС за основните права: „Хартата е изключително модерен и ключово важен каталог, с който ЕС може да се гордее”. Според него заслугата на Съда на ЕС е несъмнена и затова начинания, като този проект на Юридическия факултет на СУ .“Св. Климент Охридски“, са изключително полезни за доброто познаване на практиката му от всички практикуващи юристи.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова изрази благодарност, че точно на Деня на българската адвокатура в обучения, предназначени за магистрати, са включени огромен брой адвокати, което позволява постигането на по-добро правосъдие, в което ролята на съдията, прокурора и адвоката е обща. А омбудсманът Диана Ковачева обърна особено внимание на това, че създаденият по проекта сайт съдържа разяснителни текстове не само за юристите, но и за всички българи, които имат изключително широк кръг права като граждани на ЕС – и цялата администрация е длъжна винаги да спазва.

Семинарът беше предназначен за 30 магистрати и адвокати от Гърция, Румъния и България, но организаторите го „отвориха” широко и в залата присъстваха общо над 160 български юристи.

Посланиците на Гърция Димитриос Хронопулос и на Румъния проф. Йон Галеа отбелязаха, че подобен съвместен проект за магистрати от трите страни се провежда за първи път и е много добра основа за бъдещо интензивно сътрудничество между тях, тъй като „много от проблемите са общи и понякога изискват общи решения”.

В приветствието на президента Румен Радев, отправено чрез секретаря му по правните въпроси проф. Емилия Друмева, беше подчертано, че „чрез Хартата ЕС постигна обединение не само на държави, но и на права, които биват отстоявани, независимо от променящото се общество”, а ХОПЕС е „символ на споделената европейска идентичност и затвърждава разбирането, че всички ние принадлежим на една ценностна общност, в която основните права, демокрацията и върховенството на правото са гарантирани”.

През четирите дни на форума понякога много разгорещените обсъждания бяха редувани с лекции на видни специалисти като д-р Анджела Уорд и д-р Катлийн Гутман от кабинета на българския генерален адвокат в СЕС проф. Евгени Танчев, съдии от Гърция, Румъния и България и преподаватели от Софийския и Букурещкия университет.

Съдията от Върховния административен съд Донка Чакърова предизвика силния интерес на колегите си от другите страни и на много български адвокати с подробен аналитичен прочит на практиката на ВАС и други съдилища за прилагането, но и за неприлагането на хартата. Тя посочи специално българските преюдициални запитвания, които са позволили на СЕС да постанови ключови за цялата му практика за прилагането на ХОПЕС („Естов”, „Милкова”, „Елчинов” и др.).

Румънските и гръцките съдии се включиха активно и в бурна дискусия за независимостта на съда, провокирани и от български адвокати.

Д-р Катлийн Гутман, която говори и на пресконференцията преди официалното откриване, подчерта значението на активността на адвокатите да искат и на съдиите да отправят преюдициални запитвания до Съда на ЕС и в няколко лекции представи специфичните процесуални проблеми на прилагането на ХОПЕС.

Ограниченията в прилагането на нормите-принципи на хартата в „хоризонтални спорове” анализира подробно д-р Анджела Уорд.

В работни групи на участниците от трите държави бяха обсъждани учебни казуси и особено актуалната тема за правата на бежанците по правото на ЕС.

Ръководителят на проекта проф. Атанас Семов представи „мащабния сайт”, създаден по проекта (www.eu-hub.eu), съдържащ „обучителни материали за практикуващите юристи и разяснителни текстове за всички граждани”, защото „ЕС е при всичко съюз на граждани, а правото на ЕС защитава именно гражданите”.

И закри четиридневния форум с думите: „Това дава огромни допълнителни възможности на адвоката и допълнителни възможности на съдията – в общите им усилия за осигуряване на справедливост и правосъдие. Затова този сайт – като истински „хъб”, с материали на пет езика ще бъде използван години напред в обучението на юристите и осведомяването на гражданите”.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ищец във ВАС и СГС
Ищец във ВАС и СГС
25 ноември 2019 16:47
Гост

Интересно ми е, от ОПГ Топлофикация София ЕАД, и техните многобройни битови клиенти – районните съдии от Софийския районен съд, както и членовете на съдебните ОПГта- вещите лица, ДАЛИ СА ПРИСЪСТВАЛИ на събитието или те както винаги са „ПИКАЛИ на правосъдието“?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2019 13:21
Гост

Този проект е поредното полезно начинание на Юридическия факултет на СУ.

Гражданин
Гражданин
25 ноември 2019 12:59
Гост

Данаил Кирилов дано да си е мълчал през повечето време, че вече не мога да му преброя изказванията, за които трябва да се извинява.

К. Петрова
К. Петрова
25 ноември 2019 12:58
Гост

Истината е, че човекът, който седи зад това е Евгени Танчев. Браво, уважения и признателност към този човек и юрист!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2019 12:56
Гост

Изключително важно е да се изяснят факторите, от които зависи доброто прилагане на Хартата на основните права на ЕС.

Уви
Уви
25 ноември 2019 12:55
Гост

Хубаво е да има форумчета разни. Че и посланици участват, адвокати, конституционни съдии. Не видях Сотир Ц. Гешев да е участвал обаче…

Реалист
Реалист
25 ноември 2019 12:56
Гост

Прокуратурата не се вълнува от права и свободи. Гешев не е и разбрал за конференцията.

Йорданова
Йорданова
25 ноември 2019 12:57
Гост

Стига обръщахте всичко на дискусия за/против Гешев. Искам да чета нормални новини в този сайт. Аман от скандали!

Не че нещо, ама
Не че нещо, ама
25 ноември 2019 13:24
Гост

Новините са си напълно нормални, безпристрастни, без субективизъм. Поздравления за екипа LEX, едни от малкото, които се разграничиха от Пеефските жълтини. А, извинете, а за Делянчо може ли да се обсъжда.

ПРС
ПРС
25 ноември 2019 12:41
Гост

Просто трябва да се чете, хубаво е да е лесно, когато е събрано, но водещо остава желанието.

Milchev
Milchev
25 ноември 2019 12:43
Гост

Аз не видях на сайта българската практика.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2019 12:44
Гост

Може би още не е качена, както и тази на ЕСПЧ.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2019 12:34
Гост

Кирилов е съвсем прав, че това е ключово важен каталог, който ще обедини усилията на магистрати и адвокати.

анонимен
анонимен
25 ноември 2019 12:20
Гост

В този контекст да кажа, че едва ли друг правосъден министър се държи толкова арогантно и обидно към съдии и членове на ВСС.

ops
ops
25 ноември 2019 12:22
Гост

А Кирилов познава ли практиката на СЕС, да му препоръчаме решението от 19 ноември за независимостта на полските съдии и техния ВСС?

анонимен
анонимен
25 ноември 2019 12:18
Гост

Данаил Кирилов като е подчертал смисъла на европейското право, защо не иска да изпълни решението по „Колеви срещу България“, а го преиначава.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2019 12:15
Гост

Изключително мащабно и важно събитие, което допринесе за съществени изводи.

заинтересован
заинтересован
25 ноември 2019 12:11
Гост

следващия път – с онлайн излъчване, че да могат повече хора поне да слушат!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2019 12:08
Гост

Това са събития, които трябва да се поощряват! Комуникацията с колеги, с представители на СЕС, това е да пише вода от извора, дето се казва