Хакери пращат имейли от името на КАТ, предупредиха от ГДБОП. В тях има прикачен файл, който уж е електронен фиш или призовка за извършено нарушение по Закона за движение по пътищата.

Съобщенията се изпращат от opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко електронно съобщение трябва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. „Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте“, съветват от министерството.

От специализирания отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни спам кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други спам атаки, при които получателите биват изнудвани да заплащат определени суми в крипто валута. Откупът се иска, за да не бъдат разпространени интимни снимки на получателите на съобщението.

„Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана“, казват от ГДБОП.

Атака чрез фишове и призовки от КАТ беше предшествана от масово разпращане на фишинг имейли от името на адвокати с покана за доброволно изпълнение.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пепи
Пепи
15 януари 2020 16:50
Гост

Днес получих такъв мейл на пощата си в маил.бг. Има файл за призовка, който файл не се отваря. Телефоните са автентични, на градска мобилност София. Естествено те не знаеха нищо. Мейла от който пратиха беше opp@mvr.bg . Как да се осъмниш ? Изтрих всичко. Мисля и пароли да сменя. Ебаси филма.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:48
Гост

Така е като използвате още български пощи, защото не знаете чужди езици, а тези пощи нищо не филтрират, даже ченгетата го признават.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:45
Гост

Ха сега КАТ да се оплачат на НАП, защото електронните пощи на получателите са истински и са взети от изтеклите данни на данъчните. Но нито на КАТ, нито на НАП им пука за гражданите.

Айде де
Айде де
15 януари 2020 14:34
Гост

A Явор Колев няма ли да ги залови и да ги даде на главния Иван.

Спец
Спец
15 януари 2020 14:40
Гост

Явор Колев нарича криптовирусите СПАМ, какво повече да кажем…

Yoko
Yoko
15 януари 2020 14:33
Гост

Задобряли са и много хора биха се вързали

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:19
Гост

Не се спряха, ей! Ама хората за пари какво ли не правят.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:16
Гост

Такъв тип атаки са изключително опасни. Може да ти източат цялата информация от компютъра. И освен това да нанесат непоправими щети.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:14
Гост

Трябва много добре да са се организирали. Все пак тези „призовки“ са само за шофьорите.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:13
Гост

Трябва да си голям шаран, ако се вържеш, или поне не се обадиш първо по телефона.

Гейтс
Гейтс
15 януари 2020 14:43
Гост

Телефоните са фалшиви, но пък домейна на имейла е доста истински, за разлика от досегашните безумно звучащи адреси и затова тази атака е много коварна.