Работодатели, които имат от 50 до 99 служители трябва да назначат един човек с трайни увреждания. Това прие окончателно парламентът в Закона за хората с увреждания, чието гласуване на второ четене тече днес в пленарната зала.

С приетата от депутатите разпоредба за по-големите предприятия – със 100 и повече служители, квотата за служители с трайни увреждания е 2 на сто от средносписъчния състав.

В закона са предвидени три хипотези, при които работодателите могат да бъдат освободени от това задължение. Първата е, ако в работната среда има специфични фактори, които възпрепятстват наемането на хора с увреждания. А втората – ако няма хора с увреждания, насочени от Бюрата по труда или трудови посредници. Последната е, ако работодателят прилага алтернативни мерки за заетост на лица с увреждания, какви са те обаче тепърва ще бъде определено с правилника за прилагането на новия закон. За всичко това ще следи Главната инспекция по труда.

Освен това депутатите гласуваха и санкция за работодателите, които не изпълнят изискването за определен брой наети хора с увреждания. Тя е наречена „компенсационна вноска“. Като в закона беше записано, че всеки месец работодателят ще дължи 30% от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за човек с увреждане.

Работодателите трябва да назначат лицата с увреждания в 3-месечен срок, след като са били уведомени за задължението си по закона.

По време на дебата доскорошният вицепремиер, а сега депутат от Обединени патриоти,  Валери Симеонов предложи квотите да отпаднат.

„Не мога да приема, че през механизма на налагането на задължителни квоти и финансови санкции, колкото и да са незначителни, трябва да налагаме и спазване на закона на бизнеса в България. Мисля, че отношението на Народното събрание и народните представители към бизнеса трябва да бъде по-скоро отношение на партньорство, на осигуряване на съдействие, на нормални условия за работа, а не репресии, санкции и принуда“, заяви той. И допълни: „Ние за пореден път подхождаме като мащеха за българския бизнес. В принудителното бързане за приемането на закона не се потърсиха и предложиха мерки, които да насърчават работодателя за наемане на хора с увреждания. Можеше това да бъде през намаляване на данъци или по някакъв друг начин“, обясни депутатът.

По думите му с подобни мерки депутатите единствено демонстрират показна лицемерна загриженост за хората с увреждания, но да не постигат. „Не постигаме нищо, защото така ще има изваждане на фалшиви решения на ТЕЛК или работодателите ще търсят начин да покрият квотата, което ще бъде форма на лицемерие и двуличие“, обясни Симеонов.

Предложението му обаче не беше прието и мнозинството гласува за квотите.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Електорат
Електорат
05 декември 2018 13:22
Гост

Депутатите по принцип си демонстрират лицемерна загриженост за хората.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2018 13:20
Гост

Не съм фен на Симеонов, обаче в случая е прав. Не се взеха мерки, които да насърчават работодателя за наемане на хора с увреждания.

5-ко
5-ко
05 декември 2018 13:21
Гост

А сега извиват ръцете на работодателите

Анонимен
Анонимен
05 декември 2018 13:18
Гост

Напълно разумно и хуманно решение. Това ще помогне на хората с увреждания, които и без това са в неизгодна позиция.