С имената на истински пациенти, но през аптеки-фантоми, фармацевт от Пловдив и двама служители на местната здравна каса  успели да източат от нея над 1 000 000 лева за една година.

Това съобщиха днес от Окръжната прокуратура в Пловдив, след като бяха задържани шефът на дирекция в РЗОК – Пловдив Иван Деспотов, колегата му Владимир Манев, собственикът на верига аптеки Николай Александров и подставен човек в схемата.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и заместникът му Галин Гавраилов обясниха как е източвана здравната каса. Става дума за присвояване на пари, които касата отпуска за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит С.

Фармацевтът Александров наел подставеното лице и на негово име били регистрирани 3 аптеки-фантоми, като освен това наел и плащал заплати на фармацевти, без да ходят на работа. От своя страна, Деспотов, който отговарял именно за контрола на аптеките, и неговият подчинен Манев предоставяли на Александров информация за тежко болни пациенти. Хората си получавали лекарствата от реални аптеки, но данните им и рецептите били използвани и в аптеките-фантоми. На тях касата също превеждала пари за медикаменти на същите пациенти, като по този начин са дублирани плащанията и са били ощетявани други нуждаещи се. Според прокуратурата става дума за поне 12 души.

Лекарствата били на цени от 25 000 до 30 000 лева, а последната изтеглена сума през аптека-фантом в пловдивската схема била от близо 90 000 лева.

Николай Александров създал в последната година три такива аптеки, като нова била регистрирана на всеки три месеца, за да не може да бъда разкрита схемата при последващ контрол на НЗОК. Според прокуратурата проблемът идва и от слабости в софтуера на НЗОК, поради което контролът на изписаните лекарства се осъществявал до три месеца след тяхното получаване. Според зам.- окръжния прокурор на Пловдив Галин Гавраилов разкритата схема показва сериозни пропуски в контрола на здравната каса.

Двамата служители на касата са обвинени за взет подкуп от 50 000 лева от Николай Александров, който има обвинение за документна измама.

„До момента е установено, тъй като сме работили в пълна тъмнина пред здравната каса, че за една година са получили 1 100 000 лева“, каза прокурор Попов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Магистър фармацевт
Магистър фармацевт
11 май 2018 11:32
Гост

Лицето Николай Александров е собственик на аптеки, но не е фармацевт. Както и лицето Веселин Марешки е инженер. Моля да не се замесва професията на фармацевтите с тази афера.

Anonimen
Anonimen
11 май 2018 8:32
Гост

Нищо ново под слънцето.

Пламен Л.
Пламен Л.
10 май 2018 17:38
Гост

Това е адска гнусотия, ако е вярно описаното.

vyzmyten
vyzmyten
10 май 2018 18:02
Гост

Tezi syvest imat li?

краси р.
краси р.
10 май 2018 17:32
Гост

Пловдив винаги са били много напред… Тези яко за краднали от лекарства

Анонимен
Анонимен
10 май 2018 17:29
Гост

Прокурорът Гешев почти изревнува от тази операция, май 😉