Ученик ще бъде съден за убийството на баща си при превишаване пределите на неизбежната отбрана, след като го е убил в опит да защити майка си.

Окръжната прокуратура във Варна е предала на съд Владислав, който е руски гражданин, за инцидент от 1 януари миналата година. Момчето, което тогава е било непълнолетно, учело в частна гимназия и живеело с родителите си във варненско село, като между възрастните често възниквали конфликти и скандали, при които бащата Антон, след значителна употреба на алкохол, нанасял побой на съпругата си.

На 1 януари 2019 г. в семейството отново се разразил скандал. Момчето включило телефона си и решило да записва поредната разправия. Около 18 ч,, след достатъчно изпит алкохол, Антон започнал да бие жена си с пластмасовата тръба от прахосмукачката.

Владислав отишъл в хола и му извикал да спре, но в бащата взел метла с дълга дръжка и започнал да удря с нея и сина си, като обиждал и ругаел и двамата.

След като се освободил, Владислав взел кухненски нож и нанесъл два последователни удара в шията на Антон, докато той пък вече бил направил захват с ръце около врата на съпругата си и опитвал да я удуши.

След ударите мъжът паднал на земята, от раните му струяла кръв, а повиканите лекари само констатирали смъртта му.

Причина за извършване на престъплението от подсъдимия според прокуратурата е изпадане в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида, и превишаване пределите на неизбежната отбрана. По време на разследването Владислав е съдействал за разкриване на обективната истина, посочиха от държавното обвинение.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 март 2020 23:31
Гост

Превишаване на пределите докато онзи душил жената, верно ли, бе? С уговорката, че това, които се изнася в медиите съвсем невинаги е вярно, не само по вина на медиите, а заради прокуратурата, искам да питам хората, които имат понятие от право, ако е вярно, че някой е убит докато души съвсем неправомерно друг, има ли превишаване на пределите?!!!

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 19:16
Гост

Детето в случая извади лош късмет. Не биваше да го убива. Иначе, колкото и коравосърдечно да звучи, въобще не ми е жал за бащата.

хм.
хм.
24 март 2020 18:40
Гост

А защо да са надвишени пределите? Какво е трябвало да направи в такъв случай?

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 19:06
Гост

Насилието поражда насилие. Факт! Като гледаш как бият майка ти и ти падне пердето, дали ще се замислиш, че може да влезнеш зад решетките.

Mavrodiev
Mavrodiev
24 март 2020 14:05
Гост

И майката е за съд. Може ли да подлага на това себе си и най-вече детето си с месеци? Защо седиш при него, като ти посяга? Още с първия шамар си събираш нещата и се махаш. Защото това няма да се оправи, а ще ескалира.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 14:44
Гост

Това дете ще остане с травми за цял живот. Може ли да допусне това тази мяйка. Поне единият родител трябва да е разумен.

Жена / майка / виновна
Жена / майка / виновна
24 март 2020 18:06
Гост

Разбира се, майката / жената е виновна. Именно подобно отношение изключително много помога в борбата и противодействие на домашното насилие.

Жертва
Жертва
24 март 2020 19:07
Гост

Мъж удари ли те веднъж, със сигурност ще повтори.

Павлов
Павлов
24 март 2020 14:04
Гост

Е ако на мен ми се случи това, щях да направя баш същото. Ама баш същото! Някой да бие майка ми и да го оставя да си седи…няма да стане. А ако има опция и да я убие, казвам ви щях да му отсека главата чак!

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 14:45
Гост

Кой не би го направил! Жалко за детето. Полусирак с баща пияница. А и ще носи наказателна отговорност.

ХелоУ
ХелоУ
24 март 2020 14:03
Гост

Ей съдията, има смекчаващи вината обстоятелства. Да не го засилите в зтвора при убийците, изнасилвачите и какви ли не още. защото той ще е пушечно месо. Няма опит и най-вече няма мислене, като престъпник. Тъкмо след това, кеото го е сполетяло, а то е ужасно, съдът може да утежни положението му и да го прати при мангустите престъпници в затвора и да го унижават. После нали се сещате какво ще излезе от това момче? Вместо това предлагам стипендия и образование в университет!

Григоров
Григоров
24 март 2020 14:02
Гост

Момента е тънък. Сега ние не вкарваме в затвора мафиоти или политици, но такова момче може да бъде пратено. Трябва да се внимава да не иде в затвора, защото той не е лош човек. Даже е добър. Обаче може държавата така да се изгаври с него и вместо поздрав, че е ликвидирал един мръсник, то момчето да иде в затвора. И от там да създадем нов злодей в света. А той сега си има много.

Зузев
Зузев
24 март 2020 14:00
Гост

Да внимават. Момчето е защитавало майка си. И аз да съм и аз така щях да направя. И то нямаше и да чакам „често“ да се карат, а на втори трети опит си събираме партакешите и се махаме. Ако я бие, то той няма да се подобри с времето. Няма какво да се чака. Обаче да се внимава с присъдата, за да не създаде българското правосъдие нов подземен бос.

Ефремов
Ефремов
24 март 2020 13:58
Гост

Може ли да има такива хора? Може ли? Защо по-рано не се е обадил някой на полиция?

Информейшън
Информейшън
24 март 2020 13:59
Гост

Еми защото такива жертви на насилие започват да изпитват съжаление към насилника и развиват Стокхолмски синдром. А обикновено насилника е комплексар. И то жесток.

Попова
Попова
24 март 2020 13:56
Гост

Няма какво да се коментира. Момчето е защитило майка си от убийство! И със сигурнсот майка му е била в пъти по-ценна от бащата. Не бива да отива в затвора. Място пълно с престпници. Това може да го пречупи за цял живот. Трябва да се гледат и мислят и тези неща. Да пратиш млад човек в затвора за да се „научи“, но ако след излизането му той ще е станал закоравял престъпник пълен със злоба, то има ли смисъл да отива в затвора?

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 13:56
Гост

„Причина за извършване на престъплението от подсъдимия според прокуратурата е изпадане в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида, и превишаване пределите на неизбежната отбрана.“

Кое от двете – афект или превишаване пределите на неизбежната отбрана. Те са взаимно изключващи се – едното е престъпление по чл. 118 от НК а другото – по чл. 119 от НК

Кантарджиев
Кантарджиев
24 март 2020 13:55
Гост

Как пък им се случва все на руснаци тая гадория бе. Не че и тук нямаме такива индивиди, но някак си не се изненадах, като прочетох, че са руснаци, нямаше да се изненадам ако бяха и украинци. Не знам. Рядко са Италианци или Холандци.

Мавродиев
Мавродиев
24 март 2020 13:54
Гост

Като цяло в съдъ се обмисля кой какво е направил и защо и на база на закона се издават присъди. Но ако гледаме неписаните правила и закони, а именно муралните такива, то определено това момче не бива да отива в затвора.

Спиридонов
Спиридонов
24 март 2020 13:53
Гост

Аз не знам какво казва наказателния кодекс при положение, като това. От една страна убиваш човек, от друга обаче предотвратяваш убийството на друг човек. И това базисно. А като прибавим и че са семейство става съвсем сложно.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 14:46
Гост

Бащата в случая въобще не може да се нарече „човек“

Владимирова
Владимирова
24 март 2020 13:53
Гост

Изключително неприятна ситуация и от там казус. Момчето е защитавал майка си. И мисля, че не трябва да бъде пращан в затвора.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 14:48
Гост

И аз съм съгласен. Обаче все пак е извършил убийство. Както се казва ще го лежи като за човек.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 19:14
Гост

На негово място бих постъпил по същия начин.

Анонимен
Анонимен
24 март 2020 13:51
Гост

Горкото дете.