Утре започва изборът на двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). В две последователни съботи Общото събрание на съдиите първо ще изслуша двамата кандидати – Деян Денев от окръжния съд във Варна и Марина Михайлова от Върховния административен съд, а след седмица ще гласува.

За първи път събранието ще се проведе изцяло онлайн, за което е създадена сериозна организация.

Участието в Общото събрание на първата дата – 9 октомври, е обезпечено чрез точки/зали за видеоконферентна връзка в съдилищата, съобразно броя на магистратите във всеки съд. Предварително определени квестори от съдилищата, ще регистрират участниците и техния вот за избора на председател на Общото събрание, както и на членовете на избирателната и секционните комисии.

Събранието ще бъде открито в 10 ч. от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и ще се излъчва от зала 201 на Националния институт на правосъдието, където ще присъстват и двамата кандидати. При липса на кворум – регистрирани по-малко от половината имащи право на глас съдии, събранието ще бъде отложено с един час по-късно и ще се проведе независимо от броя на присъстващите.

След избор на председател на събранието и членове на избирателната и секционните комисия, Деян Денев и Марина Михайлова ще представят концепциите си и ще отговарят на въпросите на колегите си.

Достъпът до залата в НИП ще става при спазване на противоепидемичните мерки, въведени от министъра на здравеопазването – присъстващите трябва задължително да носят маски, както и да представят сертификат за ваксинация или документи за преболедуване, или отрицателен PCR/антигенен тест.

Гласуването е на 16 октомври. По последни данни имащите право на глас съдии са 2202, от които 1782 са заявили, че ще упражнят вота си електронно. Онези, които предпочитат да упражнят правото си на вот с хартиени бюлетини, ще могат да сторят това в Съдебната палата.

Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1102 магистрати. Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

В последните седмици все повече съдии призовават за бойкот на предстоящия избор на двама членове на ВСС, стана ясно от писмо на съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд, което беше подкрепено и от Съюза на съдиите в България (ССБ) в обръщение към колегите им.

Председателят на ССБ Татяна Жилова определи днес процедурата за безсмислена. „Ние призоваваме колегите да не упражняват правото си на глас, за да не участват в една формална и безсмислена процедура по попълване на състава на ВСС. На практика при избор между двама кандидати, които кандидатстват за две места, няма реална възможност съдиите да гласуват против единия от тях или да предпочетат само единия. Дори да са гласували за един кандидат, автоматично ще бъде избран и другият, вторият кандидат“, каза Жилова пред БНР.

Тя добави, че има хипотетична възможност Съдийската колегия да бъде попълнена с членове, които не се ползват с доверието на съдиите.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
088
088
08 октомври 2021 15:40
Гост

Колеги, нека направим кворума под 30 % и да приключване с тази мъка! След това и сегашните да подават оставки и да избираме нов ВСС.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 15:23
Гост

Бойкот на общото събрание! Бойкот на гласуването! Опитът за възкресяване на трупа-сегашният състав на ВСС е безсмислен.

Сссссс
Сссссс
08 октомври 2021 14:27
Гост

Процедурата не е проблем. Просто вече е безсмислено.

"Точки за достъп"
"Точки за достъп"
08 октомври 2021 13:41
Гост

Каква в тази процедура?!? Такъв начин за провеждане на общото събрание за избор на комисии и изслушване на кандидатите не е предвиден нито в решение на Пленума на ВСС, нито в Правилата, нито в ЗСВ!

Симеон
Симеон
08 октомври 2021 13:28
Гост

И аз дочух, че повечето колеги ще бойкотират избора.

Петров
Петров
08 октомври 2021 13:29
Гост

И с право. Това е пълна пародия на запълване на квотата.

Михаил
Михаил
08 октомври 2021 13:25
Гост

Това наистина е една формална и безсмислена процедура по попълване на състава на ВСС.

Христо
Христо
08 октомври 2021 13:27
Гост

Важното е членовете да имат доверието на съдиите.

Оставка
Оставка
08 октомври 2021 13:24
Гост

Направо да избират наново всички членове. Този ВСС не става за нищо.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 13:22
Гост

Много добра организация. Браво!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 13:16
Гост

Все ще се съберат 737 съдии. За ужас на Жилова и ссб

възмутен
възмутен
08 октомври 2021 13:00
Гост

A с бойкота си какво ще покажете на двамата колеги? Ще е грозна демонстрация

стига вече
стига вече
08 октомври 2021 13:03
Гост

А като няма гласуване против как да покажеш по друг начин, че не подкрепяш този ВСС? Освен това хайде аман от пенсионери, които искат да се нарушат на края на кариерата си с 20 по 8 бона заплата

стига вече
стига вече
08 октомври 2021 13:10
Гост

*нарушат да се чете наГушат

Паисий
Паисий
08 октомври 2021 14:10
Гост

Не са 8 бона заплата, а 12 бона заплата бруто – колкото на тримата големи, които пък вземат 90 % от заплатата на шефа на КС. Той пък получава средноаритметичното месечно възнаграждение на президента и на председателя на НС – чл.29, ал. 3 и чл. 218, ал. 1 ЗСВ.
С две думи – кандидатите има силен мотив да се жертват в името на народа, дори и за 10 месеца служба.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 12:53
Гост

ВСС наруши закона и правата на всички съдии с въвеждането на изцяло онлайн събрание. Работата на ВСС е да организира така нещата, че да гарантира възможността на съдиите, които искат, да присъстват физически на общото събрание, а не да забраняват като се оправдават с пандемията. Вече има ваксини, има различни тестове и нямаше никаква пречка онези от магистратите, които искат, да отидат на живо да видят кандидатите, защото тогава се придобиват истинските впечатления. Макар Марина Михайлова да е разпознаваема като име, хората може би искат да я видят на живо – как се държи, как отговаря. Същото с пълна сила… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 12:49
Гост

След като решиха събранието да е изцяло онлайн и така пресякоха възможността за командировчица до столицата и съответно пазар – няма да гласувам 🙂 🙂

Утре
Утре
08 октомври 2021 12:48
Гост

Бойкот!

4567
4567
08 октомври 2021 12:47
Гост

Бойкот, този ВСС е компрометиран и не трябва да се участва в гласуването

Откъде накъде
Откъде накъде
08 октомври 2021 12:45
Гост

Колеги, нека им покажем колко безсмислен е този избор. Вместо целият ВСС да си подаде оставката, ние ще му попълваме състава?! Откъде накъде!