Доктор Михаил Маджунов е осъден условно на 2 години затвор за немарливото лечение след операция на сливици, довело до смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Трагичният случай с детето е от 23 декември 2010 г. Две седмици по-рано момичето било оперирано от сливици от д-р Маджунов в ИСУЛ.

След това обаче детето получило кръвоизлив и на 16 декември при извършения преглед Маджунов не поставил адекватна диагноза, не назначил адекватно лечение, а изписал Гергана за домашно лечение. След още една седмица детето било прието по спешност отново в болницата след нов кръвоизлив и починало от кръвозагуба.

На две инстанции доктор Маджунов беше признат за виновен, че преди операцията на 8 декември не изискал определяне на кръвната група на детето, въпреки високия риск от кървене, а след това на 16 декември не действал адекватно, като не оставил момичето поне за 2 дни в болницата, където да се приложи лечение с кръвоспиращи медикаменти и други за подсилване на имунитета, за да се преодолее анемичния синдром и повторното кървене.

Маджунов беше осъден условно на 2 години и половина затвор с 4-годишен изпитателен срок. Отделно му беше наложена забрана да упражнява лекарска професия също за две години и половина. Още след инцидента Маджунов беше дисциплинарно уволнен от болницата. Подсъдими с него бяха колегите му Юлиян Рангачев и Иглика Станчева, които получиха условни присъди от по 6 месеца затвор.

ВКС изменя присъдата на Маджунов, като му налага окончателно по-леко наказание от 2 г. условно, защото го оправдава по обвинението, че е действал немарливо и когато не е определил кръвната група на детето на 8 декември. На две години е намалена и забраната му да практикува. Според върховните съдии безспорно подсъдимият е следвало да определи кръвногруповата принадлежност на пациентката, но те не споделят констатацията за наличие на пряка причинна връзка между бездействието на Маджунов в този случай и смъртта на детето.

В мотивите към решението обаче се подчертава, че лекарят е трябвало да хоспитализира Гергана. „При кървене от оперативното поле, начеваща анемия и инфекция добрата медицинска практика е повелявала продължаване на хоспитализацията. Вместо това подсъдимият е изписал детето и по този начин е поставил началото на причинния процес, довел до леталния изход на 23.12.2010 г.“, се казва в решението на ВКС.

Коментирайте

avatar