Присъда от две години условно с четири години изпитателен срок получи днес бившият прокурор от Плевен Димитър Захариев.

Съдия Димитрина Ангелова от Софийския градски съд призна Захариев за виновен, но не по основното обвинение срещу него – че е принуждавал свидетел да набеди обвинителя от спецпрокуратурата Светлозар Костов в престъпление, а за намерени случайно при претърсването на колата му два пистолета и 82 патрона.

Обвинението му за оръжията и боеприпасите беше, че не е спазил мерките за сигурност за държането им (чл. 338, ал. 1 НК). Освен това СГС прие, че бившият прокурор е виновен и за това, че е държал заглушител за мобилни устройства без разрешение, за което го осъди на една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок и 100 лв. глоба. Общото наказание, което съдия Ангелова определи на бившия прокурор е две години условно с четири години изпитателен срок и 100 лв. глоба.

Обвинението на Захариев е, че през април и май 2015 г. все още като действащ прокурор е принуждавал свидетеля Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото „Октопод“. Става дума за основния свидетел по това наказателно производство Георги Цветанов, който през ноември 2015 г. загина в катастрофа.

От държавното обвинение твърдят, че Захариев е искал Цветанов да подаде сигнал срещу Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава по делото. А целта на плевенския прокурор била чрез дискредитиране на Костов да заеме поста му на шеф на Специализираната прокуратура.

Според държавното обвинение Захариев е заплашвал Цветанов, че срещу него ще бъдат образувани дела и ще му бъдат повдигнати обвинения.

На срещите си със свидетеля плевенският прокурор използвал преносим заглушител, който блокирал сигнала от мобилните оператори.

Двата пистолета и патроните за тях бяха намерени в багажника на колата на бившия обвинител при извършени действия по разследване на делото за принуда.

По време на едно от заседанията по делото в СГС през юни миналата година Захариев беше арестуван в съдебна зала. Тогава стана ясно, че срещу него има ново дело – за изнудване и участие в групата за рекет на Камен Балбузанов-Куката. Според държавното обвинение ролята му била логистична и покровителска, а освен това Захариев е изнудвал лекар за пари.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Манев
Манев
29 юни 2018 10:10
Гост

Вие сте срам за съдебната система!

Anonimen
Anonimen
28 юни 2018 20:34
Гост

Malko sa my dali.

Любопитен
Любопитен
28 юни 2018 20:32
Гост

Това дело Октопод е голяма тиня. Колкпто повече се ровиш, повече затъваш. Защо ли?

dan koloff
dan koloff
28 юни 2018 17:44
Гост

Това обвинение май стана патерица за прокуратурата, ако ме разбирате 😉

младенова и.
младенова и.
28 юни 2018 17:39
Гост

Смешки, дами и господа… Господинът е местен бабаит, но присъдата му до тук е по-скоро случайност отколкото друго…

стависки
стависки
28 юни 2018 17:41
Гост

ama i drugiat zamesen ne e mnogo seriozna lichnost, varzal e otdavna kankite