Условна присъда за търговия с влияние за бургаския адвокат Марин Стефанов постанови Варненският апелативен съд. Наложеното наказание е две години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Случаят със Стефанов е от 2013 г., когато на 14 февруари беше задържан в заведение с обвинителя от Окръжната прокуратура в Бургас Ангел Георгиев. В последствие Георгиев, който в онзи момент беше зам.-шеф на прокуратурата, беше освободен от ареста и не му беше повдигнато обвинение, тъй като не се установи да е замесен в престъпление.

Обвинението на адвокат Стефанов е по чл.304б, ал.1 от НК – за поискан и получен дар, който не му се следвал. Става дума за 7000 лв., които той поискал от клиент, за да упражни влияние при вземане на решение върху прокурора да върне веществени доказателства по делото и впоследствие да прекрати досъдебно производство срещу обвиняемите.

„Първоначално поисканата сума била 8070 лева – веществено доказателство по досъдебното производство, водено срещу организирана престъпна група и за данъчно престъпление“, посочват от АП – Варна.

Според обвинението адвокатът взел парите от клиента си, а после симулирал среща с Георгиев, за да създаде впечатление, че прокурорът в действителност иска подкуп. Обвинителят обаче не подозирал за намеренията му.

Първата инстанция по делото срещу адвокат Стефанов – Варненският окръжен съд, постанови оправдателна присъда, която е протестирана от прокуратурата. От обвинението във Варна посочват, че той е осъден и да плати в полза на държавата направените по делото разноски за съдебни експертизи.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
САК
САК
18 юни 2018 17:12
Гост

Това е много грозна схема, да опиташ да изпържиш колега, за да вземеш смешни пари от клиент. Ако е доказано, трябва да се наложи ефективно наказание, защото иначе генералната превенция отива по дяволите

Гражданин
Гражданин
18 юни 2018 13:33
Гост

Защо прокурор се среща с адвокат в заведение? Пък после не знаел…

Прокурор
Прокурор
18 юни 2018 13:02
Гост

Чакам бъдещи промени в закона, които да задължат Темида да ни съобщава за осъдени адвокати. Този случай със сигурност не е единствен.

Петя
Петя
18 юни 2018 12:54
Гост

Решението на ОС-Варна ме разочарова много.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 12:52
Гост

Добре са го хванали. Даже условната присъда е малко. Трябва да има ефективни наказания в такива случаи.