На следващите парламентарни избори да не се гласува само с машини, както предвижда сега Изборният кодекс (ИК), а да се запазят и хартиените бюлетини.

Такава промяна в кодекса предлагат от ГЕРБ, като мотивират решението си със стремежа си да удовлетворят желанието на гражданите за машинно гласуване, но в същото време не крият и резервите си.

В сегашния си вид Изборният кодекс предвижда, че след местните избори през 2019 г. на следващите – за народни представители, президент и евродепутати ще се гласува само машинно. По изключение с хартиени бюлетини трябва да се гласува само в секции с под 300 избиратели, в чужбина, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в болници, домове за стари хора и т.н.

Предложението на ГЕРБ е да остане задължението за осигуряване на машини за гласуване в секциите, но да отпадне текстът, според който не се допуска гласуване с хартиени бюлетини.

„С изменението, което предлагаме запазваме духа и философията на кодекса като даваме възможност на всеки един български гражданин да избере лично за себе си, начина по който иска да упражни правото си на вот, било то с хартиена бюлетина или чрез машина за гласуване“, се казва в мотивите към проекта.

Въпреки че съвременните и проверени машини за гласуване дават категорични гаранции, че подадените гласове не могат да се манипулират чрез неверни протоколи, защото автоматично броят гласовете, от ГЕРБ твърдят, че то крие рискове и има несъвършенства, а процентът на гласували до момента не се бил увеличил чувствително.

„Доверието в изборния процес следва да бъде съхранено и да се постигнат законосъобразни изборни резултати, а не то да бъде сринато и да се стигне до множество жалби до съдилищата“, посочват вносителите.

За да гарантират сигурността на вота, от ГЕРБ предлагат още одитът, тестването и сертифицирането на устройствата за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Електронно управление“ съвместно с представители на Българския институт за стандартизация и на Българския институт по метрология. Същевременно се премахва възможността наблюдатели да искат одит и проверка на системата за машинно гласуване.

Същевременно от ГЕРБ предлагат да се предвиди директно възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите на „Информационно обслужване“ АД, като за възлагането се предвиди срок до 55 дни преди изборите. Те се мотивират с факта, че през последните десетина години само това дружество подава документи за участие в обществените поръчки.

Централната избирателна комисия (ЦИК) пък ще определя техническите изисквания към машините. Тя ще може да ги наема или да ги купува. В началото на годината премиерът Бойко Борисов дори обяви, че правителството и ЦИК ще купят 15 000 машини.

От ГЕРБ предлагат и изборите да могат се провеждат в два последователни дни при обявена извънредна епидемична обстановка в страната. При това положение ще се увеличат пропорционално и сроковете за отчитане на резултатите.

В проекта за промени в ИК са записани и правила за избор на Велико Народно събрание. ГЕРБ предлагат изборът да е по смесена изборна система. Според нея двеста народни представители ще се избират по пропорционална система с регистрирани в многомандатни райони листи на партии, коалиции и инициативни комитети, а другите двеста – по мажоритарна система в едномандатни избирателни райони.

Друго предложение на управляващата партия е мотивирано с намерението да улеснят работата на СИК. Според сега действащия Изборен кодекс недействителните гласове се разпределят по кандидатски листи и броят им да се вписва в протокола на секционните избирателни комисии. „Практиката досега по всички видове избори показа, че това е неработещо. На първо място, подобно разпределение на недействителните гласове няма никакво отношение към изборния резултат. На второ място, някои секционни избирателни комисии в действителност не извършват реално това разпределение и вписват нули във всички полета въпреки проведеното обучение. На следващо място, контролата в секционния протокол, свързана с разпределението на недействителните гласове по партии, е сред най-често срещаните сгрешени контроли. Също така записаните в протоколите данни от разпределението на недействителните гласове по кандидатски листи се различават толкова много от реалните данни, че само могат да доведат изследователите на недействителните гласове до погрешни изводи„, посочват от ГЕРБ.

Затова са на мнение, че премахването на разпределение на недействителните гласове по кандидатски листи ще опрости протокола, ще улесни работата на СИК, ще спести излишно време и грешки, които забавяли ненужно обявяването на изборните резултати.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 август 2020 13:43
Гост

Гласуването и с хартия прови възможни фалшификациите и улеснява купуването на гласове! Оскъпява гласуването и отнема бързината на само машинно гласуване.

Саши
Саши
18 август 2020 11:00
Гост

И за какво са им тези хартии? За да ги разпиляват нощно време по улиците ли?

Сиси
Сиси
18 август 2020 10:57
Гост

Естествено, че тези, които си продават гласоветв, ще гласуват с хартиени бюлетини

Криси
Криси
18 август 2020 10:55
Гост

Айде, оправиха Конституцията, а сега се загрижили за духа и философията на кодекса.

Дима
Дима
18 август 2020 10:49
Гост

Гласуването с хартиени бюлетини вече е отживелица. Не зная дали някъде по света го правят.

Кимба
Кимба
18 август 2020 10:51
Гост

Освен това има голяма възможност за фалшифициране на резултатите.

Borislav Borisov
Borislav Borisov
04 април 2021 17:01
Гост

При машината не можеш да извадиш телефона и да снимаш за кого гласуваш поради простата причина , че машината не се намира в тъмна стаичка!
Така че около 80-90% от гласувалите с хартия са подкупени помияри.

адвокат
адвокат
17 август 2020 22:32
Гост

Зверство: Протестиращи трошат коли на бул. „Ситняково“, блокираха майка с две деца, едното не спира да плаче СНИМКИ ….Буквално преди секунди някои от протестиращите изпотрошиха две коли на булевард „Ситняково“. На място вече има и полиция.Един автомобил бе заграден от хора, в него имаше майка с две деца, като едното дете е на 3 години, то беше много уплашено и плачеше. Все пак протестиращите решиха да пуснат колата, като освиркаха шофьорката.
Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/zverstvo-protestirashchi-troshat-koli-na-bul-sitnyakovo-blokirakha-mayka-s-dve-detsa-ednoto-ne-spira-da-plache-snimki_news764608.html

Lawyer
Lawyer
18 август 2020 9:09
Гост

НЕПРИЯТНА! Изключително неприятна ситуация с непридвидими последици! ЗАЩОТО НИКОЙ НЯМА право да унищожава чуждо имущество, освен в определените хипотези в ЗАКОНА! Деяние което подлежи на санкция и наказателна отговорност, дори само като превенция от въздържане на гражданите за бъдещо поведение от когото и да е било! Колега, забелязвам, че сте позовали на материали от един „високо оценен и верен източник“,който НИКОГА, ама АБСОЛЮТНО НИКОГА не е писал с КАФЯВИ букви! А сега си спомнете деянието ПРЕСТЪПНА САМОНАДЕЯНОСТ – прочетете нормата на НК: Чл. 11, ал. 3 НК постановява, че „деянието е непредпазливо, когато деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
17 август 2020 22:28
Гост

ДА СЕ ВНЕСЕ ПРОМЯНА В КРБ, С КОЯТО СЕ ВРЪЩА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ТЕРОРИЗЪМ , ВРЕДИТЕЛСТВО И ИЗОБЩО- ВСИЧКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ РЕПУБЛИКАТА! СМЪРТ ЗА ТЕРОРИСТИТЕ- НОВИ МУТРИ- „ПРОТЕСТЪРИТЕ“ ОТ НЕЗАКОННИТЕ И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ БЛОКАДИ НА ОРЛОВ МОСТ, БУЛ. СИТНЯКОВО, МС И РЕКТОРАТА!

адвокат
адвокат
17 август 2020 22:18
Гост

СМЪРТ ЗА ТЕРОРИСТИТЕ- ПРОТЕСТЪРИ! УНИЩОЖИ ФИЗИЧЕСКИ ПРОТЕСТЪР- СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ РЕСТАВРАЦИЯ НА МУТРЕНСКИТЕ ВРЕМЕНА ОТ 90ТТЕ ГОДИНИ НА 20 ВЕК! СМЪРТ ЗА БОКЛУЦИТЕ, НЕЗАКОННО ОКУПИРАЛИ ТАЗИ ВЕЧЕР КРЪСТОВИЩЕТО ПРЕД РУМЪНСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ! АКО МВР НЕ ГИ ИЗДИРИ, ДРУГИ ЩЕ ГО НАПРАВИМ И ЩЕ СИ ПОНЕСАТ НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ!

адвокат
адвокат
17 август 2020 22:13
Гост

АЛОО-КВАЗИЮРИДИЧЕСКИЯ ФОРУМ- КЪДЕ БЛЕЕТЕ- ТЕРОРИСТИТЕ НА МУТРИТЕ ВНЕЗАПНО СА ОКУПИРАЛИ БУЛ. СИТНЯКОВО, И СА СЧУПИЛИ ПРЕДНОТО СТЪКЛО НА МПС, ЧИЙТО ВОДАЧ Е ЖЕНА, МАЙКА, НА КОЯТО ДЕЦАТА Й СТОЯТ НА ЗАДНИТЕ СЕДАЛКИ В МПС-ТО, А БЕСНИТЕ ТЕРОРИСТИ- ЗВЕРОВЕ СА ОБГРАДИЛИ МПС-ТО Й И Я ЧАКАТ ДА ИЗЛЕЗЕ, ЗА ДА Я ЛИКВИДИРАТ ФИЗИЧЕСКИ! МВР ДА ПРИБИРА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ОРЛОВ МОСТ, ДОКАТО ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ НЕ СМЕ ВЗЕЛИ ВСЕ ОЩЕ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ!

адвокат
адвокат
17 август 2020 20:03
Гост

И електронното , и машинното гласуване подлежат на манипулации и неправомерно вмешателство. Видно е, че „младите“ са крайно некомпетентни- никой от тях не е ИТ специалист и не знае тънкостите на манипулирането на двете машини. Но иначе твърдят, че знаят и могат всичко, а всъщност са изключително неуки хора. Да- обществото наистина е разделено на истински професионалисти и на лица, които получават магистратури от… драсканиците в социалните мрежи и им вярват. Това е обективната действителност в съвременния свят и затова и ножицата между доходите на различните социални прослойки е толкова различна.

Lalov
Lalov
17 август 2020 17:59
Гост

Младите искат машинно. А старите не могат на машинно. Затова трябва да се оставят и двата варианта

Евала
Евала
18 август 2020 11:04
Гост

За да може ГРОБ отново да си преправят резултатите.

Опенхов
Опенхов
17 август 2020 17:58
Гост

Бе далаверата ни е закодирана генетично. Ако ще и от Марс да се гласува пак ще се измисли начин да се шмекерува и паралията да се набута в парламента

Пенова
Пенова
17 август 2020 17:58
Гост

Модерните държави приеха отдавна гласуване онлайн

Серафим
Серафим
17 август 2020 17:56
Гост

Твърдо за нова конституция

Емилиева
Емилиева
17 август 2020 17:55
Гост

Подкрепям гласуването електронно. Още повече в условията на пандемия. А че хаквания може да има. Да. Така е. Ма и сега циганите хакват изборите

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 17:55
Гост

НЕ знам как може да имаме социолози и професори далеч по-умни и знаещи езици от министър председателя ни

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 17:54
Гост

Според мен положението е назряло доста за промени, но дали тези ще могат да ги осъществят и дали са точните хора

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 17:54
Гост

Трябва да се върви към 21ви век. Забележете не да сме в него, а да вървим към него!

Radosveta
Radosveta
17 август 2020 17:54
Гост

Въвеждане на образователен ценз за да гласуваш. Другото е пародия.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 17:53
Гост

То като ня могат да си напишат името някои хора как ще гласуват бе

123
123
17 август 2020 17:49
Гост

Вместо да си отидат, те се опитват да се бетонират – пишат си конституция, натъкмяват си изборния кодекс…ОСТАВКА!

Иван Ивано
Иван Ивано
19 август 2020 14:11
Гост

Бесни терористи протестъри искат да ликвидират нашия любим Бойко! Днес злодеите терористи обкръжиха колата на една мила жена, майка на 2 деца .Гадовете ,кръвопийци искаха да я убият ,изнасилят ,да я нарежат на парчета и да я изядът заедно с двете и малки деца.Мъжът беше в колата , него щели да го съблекът гол и да му отрежат пишката .
Как хубаво си живеехме при лбимия ми БОЙКО, БОГ ДА МУ ДАДЕ ДЪЛЪГ ЖИВОТ И МНОГО ШКАФЧЕРТА ,ТОЙ ЗАСЛУЖАВА! Долу президента,забравих му името !АМИН!