Георги Семерджиев-Жоро Шопа, който е укривал в дома си в Испания Ветко и Маринела Арабаджиеви е бил освободен. Той беше задържан с тях вчера, тъй като беше издирван от швейцарските власти за трафик на наркотици.

Семерджиев и Арабаджиеви бяха арестувани в дома на българина в градчето Кабрера де Мар край Барселона от два екипа, тъй като семейството беше обявено за издирване от българските власти, а Жоро Шопа – от Швейцария.

Днес обаче прокуратурата е била уведомена, че Семерджиев е освободен, тъй като швейцарските власти са оттеглили искането си за екстрадицията му, обясни пред „Фокус“ говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

„От Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР са извършили съответните проверки и са установили, че издаденият от швейцарските власти сигнал за международно издирване на Георги Семерджиев е заличен“, каза прокурор Арнаудова.

Той обаче може да бъде задържан отново и екстрадиран в България, защото прокуратурата е започнала разследване срещу него за укриването на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

„Софийската районна прокуратура ще извърши спешни действия по събиране на доказателства и ангажиране на наказателната отговорност на личния укривател Георги Семерджиев“, каза още Арнаудова. Семерджиев е сочен за близък до осъдения за наркотрафик в Италия и Румъния Евелин Банев-Брендо.

Арабаджиеви пък бяха обявени за издирване през септември м.г., след акцията на прокуратурата в хотелите „Маринела“ и „Марица“. Те са разследвани за данъчни престъпления и пране на пари. Според зам.-главния прокурор Иван Гешев те са се укривали при Семерджиев от самото начало на разследването срещу тях, а след задържането им предстои процедурата по екстрадиция.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 март 2019 17:57
Гост

Тоест адвокатът на Арабаджиеви излъга, че те ще се върнат в България до дни. Не може да не е омал информация къде са се покрили.

Анонимен
Анонимен
08 март 2019 17:54
Гост

Като му гледам приятелите на Георги Семерджиев, явно не е цвете за мирисане. Жалко, че няма да го съдят в Швейцария.

Изумен
Изумен
08 март 2019 17:51
Гост

Учудва ме реакцията на швейцарските власти. Този го търсят за трафик на наркотици, дават им го на тепсия и те се отказват от екстрадацията му.