Само два дни след като антикорупционната комисия огласи образците на новите декларации за имущество и интереси, които трябва да подадат хиляди представители на централната и местната власт, депутати предложиха срокът за подаването им през тази година да бъде удължен.

Всъщност той е различен според това дали задълженото лице е сред тези, които за първи път попадат в обхвата на закона или вече е подавал такава и по стария ред.

Тези, за които за първи път възниква задължение за деклариране, следва да подадат встъпителна декларация за имущество и интереси в срок до един месец от датата на утвърждаване на образеца на декларацията, т.е. до 8 юни 2018 г.

За останалите по закон той е 15 май. Именно този срок предлагат да бъде удължен четирима депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и ДПС, начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Те искат той да стане 8 юни, както за тези, които за първи път подават декларация тази година.

С преходна разпоредба в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се записва, че „декларацията по чл. 38, ал. 1, т. 2 за 2017 г. се подава до 8 юни 2018 г.“

Освен това е предвидено, че законът влиза в сила още в понеделник – 14 май 2018 г. Разглеждането му е първа точка в програмата на парламента за утре.

„Поради краткия срок за подаване на декларация за имущество и интереси за 2017 г. до 15 май 2018 г., големия брой обстоятелства, които трябва да се декларират и необходимото време за събиране на информацията за деклариране от задължените лица се налага срокът по чл. 38, ал. 1, т. 2 за тази година да бъде удължен до 8 юни 2018 г.“, обясняват вносителите в мотивите. И посочват, че „по този начин ще се създадат условия задължените лица да имат достатъчно време, за да подадат своята декларация“.

Това е втората спешна промяна в антикорупционния закон от влизането му в сила в началото на годината. С първата отново се наложи да се удължават срокове и на общинските съветници беше дадена възможност до 1 декември 2019 г. да оправят несъвместимостите и конфликта на интереси. Според новия закон общински съветник не може да участва в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работи като прокурист, синдик, ликвидатор. Забранено е и да са еднолични търговци, съдружници, акционери на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

Подобни забрани не съществуваха в стария закон за конфликта на интереси и затова с промяната депутатите на практика решиха, че те няма да важат за действащите общински съветници, а за бъдещите, които ще бъдат избрани през есента на 2019 г.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
4авдар
4авдар
10 май 2018 17:08
Гост

И да променят и да не променят закона, корупцията няма да спре.

Анонимен
Анонимен
10 май 2018 17:50
Гост

Това е така, защото законите не се спазват.

гост
гост
10 май 2018 18:58
Гост

Тези хора наясно ли са с целта на всичките тези „упражнения“. Сякаш не се знае кой какво има… Само късане на нерви…и после какво прави администрацията. Еми това занимава се с безсмислени неща…

Пешо
Пешо
10 май 2018 16:58
Гост

Нямаше нужда да се удължава срока. Декларацията се попълва за нула време. Има подробни инструкции.

Анонимен
Анонимен
10 май 2018 16:37
Гост

8 юни да не е много дълъг срок! Поне да го бяха направили до края на юни!

станислав
станислав
10 май 2018 16:35
Гост

няма нищо лошо, ама скъсаха нервите на хората, освен това тези неща се мислят, като се пише законът

pesho
pesho
10 май 2018 17:51
Гост

Misleneto ne e za vseki.