Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да удължи извънредното положение до 13 май 2020 г.

„България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията, за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя“, посочват от правителството.

От там изтъкват, че броят на заразените с COVID-19 в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство през последните дни рязко е нараснал и е надхвърлил почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно този на заболелите в САЩ. „Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 години и лицата с хронични заболявания“, заявяват от кабинета.

И обясняват, че рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. „Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет“, мотивират решението си от правителството.

По повод решението на кабинета премиерът Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук: „Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване ни делят месеци. Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които предприемаме. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят… Колкото и да тежък моментът съм сигурен, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина. Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния ни начин на живот„.

Окончателното решение за удължаване на извънредното положение е на парламента, като се очаква най-късно утре да стане ясно кога ще може да заседава той. Засега депутатите изчакват да излязат резултатите от тестовете им за коронавирус, след като беше огласено, че Хасан Адемов от ДПС е заразен.

Депутати от ГЕРБ вече дадоха заявка, че ще удължат извънредното положение със срока, който предложат щабът и правителството.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 април 2020 19:14
Гост

Мерките са съвсем адекватни, понеже сме тъп народ, а и здравеопазването ни е в криза и черна дупка и няма да издържи на голям наплив от болни. То и сега е пълно с недомислици, липса на кадри и оборудване в здравната система. Не сме свикнали да пазим другите. По детските площадки, в театрите и в друго време е пълно с кихащи и кашлящи. На работата ми веднъж се заразих от човек, който е бил инфекциозно болен, без даже да ми го спомене, камо ли да си сложи маска или ръкавици. Колко от Вашите познати Ви казват „Хайде да не се… Покажи целия коментар »

Анонимен недоволен
Анонимен недоволен
03 април 2020 8:12
Гост

Това с ваксината стана ясно че всичко е една простотия. Като теб Боко. Защото нищо смислено не направи и каза. Айде ще изчистим парламента с коронавируса. Теб няма ли да те хване?

Анонимен
Анонимен
01 април 2020 21:54
Гост

Това е пълно безумие. Голяма грешка. Така трябва да затварят всичко до септември. Нещо им хареса май. Съдът трябва да заработи. Стига дивотии. Не му се вижда краят. Като нямат данни за реално заразените и знаем защо е така, това е палиатив.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
01 април 2020 21:53
Гост

Нека всеки който мисли че става въпрос за някакъв вид грип, да погледа Си Ен Ен или Руската национална ТВ – ще види как в САЩ, Италия, Испания болните лежат по пода или в коридорите, дотолкова са препълнени, и тогава да говори за марули и др. простотии

Не съм си засадил картофите
Не съм си засадил картофите
01 април 2020 22:59
Гост

И какво постигнаха Италия и Испания като въведоха „социално дистанциране“. Болните си умират , има и много нови заразени и краят не се вижда . По цял ден ни облъчват с глупости за маски и пр. , а постоянно пускат български граждани да се прибират от чужбина при семействата си . Те идват болни , водят ни и съпрузи от Англия /случаят в Силистра/ и заразяват роднините си . Това може да продължи цяла година . Да бяхме затворили временно границите и за български граждани от чужбина , пък да видим щеше ли да има корона . Има хора ,… Покажи целия коментар »

Койчо
Койчо
01 април 2020 21:28
Гост

Защо ли ми се струва, че един и същ човек с различни имена пише едно и също мнение целящо да покаже, че уж хората са съгласни.Истината е че на хората им писна и всеки ще почне да нарушава карантината тъй като няма да му пука.Щели да наложат 5000лв. глоба- на босия цървулите ли ще вземеш.В затвор с 5 години ли ще го накажеш?В затворите и сега места няма.Около 50 000 души нарушили карантина къде ще ги сложиш- в задния двор в Банкя ли.

Любо
Любо
01 април 2020 17:12
Гост

Не ми се мисли колко хора са заразени, а не знаят за това и ходят по улиците.

Анонимен
Анонимен
01 април 2020 17:14
Гост

Вместо да ни удължават срока и да кръстят ръце, да вземат да осигурят повече тестове. Всеки би си го платил в тази ситуация.

Не съм си засадил картофите
Не съм си засадил картофите
01 април 2020 17:31
Гост

ТОВА Е ТЕЖЪК ГРИП , КОЙТО ВСИЧКИ ЩЕ ИЗКАРАМЕ. И какво като заразени ходят по улицата – не им се навираш и си миеш ръцете и това е достатъчно . Ако вирусът беше толкова прилепчив , че да се заразяваш от ходене по улицата , досега да има 10 000 умрели . Години наред хората оглупяваха като гледаха тъпи филми и риалити и се блещеха в телефоните и ето какъв е резултатът . ЗАБРАВИХА ДА МИСЛЯТ . Заради 8 или 100 починали /повечето с други тежки заболявания/ ще се докараме до тотален глад и мизерия . Хората са смъртни !… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 8:14
Гост

Тъпак такъв, корона вирус тестове няма. Колко сте прости

Пешев
Пешев
01 април 2020 16:56
Гост

Очакваше се. С този развой на събитията, няма друга алтернатива.

Не съм си засадил картофите
Не съм си засадил картофите
01 април 2020 16:43
Гост

В Турция извънредното положение беше въведено при опита за преврат преди години и не знам да е отменено. Ами ако им хареса на управляващите да ни тероризират и ограничават ? И какъв е смисълът след като в 99 % от случаите на зараза се касае или за хора идващи от чужбина , или за техни близки роднини . С какво преча на управляващите и влошавам положението ако си отида на село , за да засадя картофи или домати . Ген.Мутафчийски ще нахрани ли гладните през декември като секнат заплатите , а нямаш дори едно чувалче с картофи или с боб… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
01 април 2020 17:02
Гост

Не ни тероризират и ограничават, а ни предпазват именно от такива нехайници, които миткат нагоре- надолу, или искат да ходят на село, за да си полеят марулките.

Не съм си засадил картофите
Не съм си засадил картофите
01 април 2020 17:13
Гост

И какво ти преча като „миткам“ да си поливам марулите ? Нито те целувам , нито се „скупчвам“ или ти кихам в лицето . Не съм чувал маруля да е била заразена с корона-вирус . Нямам против първоначалните мерки на „Щаба“ – спиране на училища , детски градини , ресторанти . Обаче те прекаляват . Ограничават цялата стопанска дейност и скоро ще настане мор , но от глад . Защо е нужно да се искат тези „декларации“ за излизане от областен град ? Всеки , който е тръгнал с колата си си има някаква работа . Не е тръгнал на… Покажи целия коментар »

Др ...
Др ...
01 април 2020 18:12
Гост

Така е, ама тия главанаци не разбират, че от икономическата криза, която умишлено създават, ще си отидат много повече хора/ и то млади/, отколкото от тази измислена епидемия. Болести и вируси винаги ще има, ще има и починали от тях / което е нормално/, ама от ТЪПОТИЯ СМЪРТНОСТТА Е НАЙ–ВИСОКА И НЯМА ВАКСИНА!!!

Не съм си засадил картофите
Не съм си засадил картофите
01 април 2020 18:46
Гост

Бойко гледа , че му е скочил рейтинга . Добре , ще изхарчим спестеното , ще похарчим и новите заеми / в смисъл , определени хора ще ги „усвоят“/ . И после какво – след короната може да дойде полярната малария или марсианската варицела . Какво ще правим – ще стоим вкъщи и ще чакаме по 5 месеца всяка година ? Кой дава гаранция , че до май короната ще си е тръгнала или че след нея няма да дойде друг вирус ? След гладните бунтове ще дойдат баш фашистите и тогава – гладни и под строй бегом марш към… Покажи целия коментар »

Георгиев
Георгиев
01 април 2020 16:39
Гост

„Чудесна“ новина! За съжаление, обикновените хора, спазващи карантината могат да си загубят работата, ако не са вече. Интересно тогава, от къде ще събират за данъци и пенсии. Абсурдно е т.нар. ЩАБ да си говори едно и също от три седмици, без никакви адекватни мерки. Тестват само хора, които са им отишли на крака със симптоми. За да гласуваш и приемеш едно извънредно положение, не трябва само да го направиш, ами да предприемаш адекватни мерки, които да успеят да проработят, за да се излезе от ситуацията по-бързо. Ако се чака, от само себе си да си „замине“ вируса, ще излезем от… Покажи целия коментар »

Цветков
Цветков
01 април 2020 16:19
Гост

Ако не се въведе удължаване и не се въведат в него и по-строги мерки, нещата ще излязат извън котрол.

Тошков
Тошков
01 април 2020 16:18
Гост

Аз не знам как някой решава, че това става заради Великден. Или заради циганетата. Става, защото още се катерим по скалата нагоре. Не сме в Пика, камо ли надолу. Това и до 15ти Юни може да продължи

Исанков
Исанков
01 април 2020 16:17
Гост

Вие друго ли очаквахте? Нали трябва да се спре масовото пренасяне на хора по Великден!

Щерев
Щерев
01 април 2020 17:07
Гост

Как ще се пренасяш, бе! Нали ти трябва официален документ, за да излезеш от София. Или ти ще си напишеш такава.

Руменов
Руменов
01 април 2020 16:17
Гост

Ми най-логичното нещо

Койчо
Койчо
01 април 2020 16:14
Гост

Трябва незабавно да се затворят границите за всички от чужбина, който се върнал, върнал, не е правилно всички да стоим затворени заради гастарбайтери и туристи!

987
987
01 април 2020 16:12
Гост

Тъпанари. Защо с още месец. Не може ли до края на април, нали казват, че пикът ще бъде около Великден. От 13-ти на 13-ти, от 13-ти на 13-ти и накрая извънредното ще стане постоянно. Абсурдно просто

Сланин
Сланин
01 април 2020 16:12
Гост

Сега ще се види кой колко мазнинка има и колко лимузини за продаване.

Наблюдател
Наблюдател
01 април 2020 16:05
Гост

Вероятно най-строгите мерки ще бъдат разхлабени временно, иначе държавицата ни ще умре от глад.

Костов
Костов
01 април 2020 16:07
Гост

Не знам как това ще се случи, напротив трябва да се затегнат още повече за две седмици след 13 април и чак след това леко да се отпуснат мерките.

тикволог
тикволог
01 април 2020 16:02
Гост

Идеално ! Най-после българите ще събудят от десетгодишния сън. Обедняването ще ги принуди да се борят за оцеляване, което означава червен картон за Мутрата и престъпната му шайка.

Манго
Манго
01 април 2020 15:56
Гост

Всичко това е заради циганите, за да ги озаптят по Великден и Гергьовден.

Пурко
Пурко
01 април 2020 15:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
01 април 2020 15:55
Гост

Айде, икономиката отиде в реката!

Анонимен
Анонимен
01 април 2020 15:55
Гост

Правилно!