Продължаването на трудовия договор след навършването на възраст за пенсиониране може да бъде ограничено във времето. Това постанови Съдът на Европейския съюз.

Решението е по преюдициално запитване от Германия. То е подадено до съда в Люксембург от Областния трудов съд Бремен заради казус на местен учител. Той навършил пенсионна възраст, но заявил желание да продължи да работи. Работодателят му се съгласил да удължи договора му до края на учебната 2014/2015 г. и после отхвърля искането на преподавателя да остане в училището и до края на първия срок на 2015/2016 г.

В решението си от днес съдът в Люксембург констатира, че забраната на дискриминация, основана на възраст, допуска отлагане на пенсионирането за определен срок със съгласието на работодателя. Според съда такава правна уредба не поставя в неблагоприятно положение хората, навършили пенсионна възраст, спрямо тези под тази възраст. „Тя представлява изключение от принципа, че трудовият договор се прекратява автоматично, когато работникът навърши общата пенсионна възраст, и дава възможност моментът на прекратяване на трудовото правоотношение да бъде отлаган многократно, безусловно и неограничено във времето. Във всеки случай не е възможно продължаване на трудовото правоотношение без съгласието на двете страни по договора“, пише в решението.

Освен това съдът заявява, че „служителят, който навършва общата възраст за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, се отличава от останалите работници не само по социалната си осигуреност, а и по това, че по правило се намира в края на професионалната си кариера и следователно няма, предвид ограничената продължителност на договора си, перспектива за безсрочно правоотношение“.

Освен това въпросното продължаване гарантира на съответния работник, че наред с правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст, ще бъдат запазени и първоначалните договорни условия, подчертава СЕС.

Коментирайте

avatar