Заплатите на служителите в Бюрото за защита при главния прокурор ще бъдат актуализирани. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) днес даде съгласие с 8% да бъдат увеличени възнагражденията на служителите от специализираната администрация на бюрото, а за колегите им общата администрация ръстът ще е с 5 на сто. Решението трябва да бъде окончателно одобрено от Пленума.

Предложението за актуализация на възнагражденията е на главния прокурор Сотир Цацаров, който ръководи Бюрото за защита по Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, както и упражнява функциите на работодател по отношение на служителите в него.

Както „Лекс“ писа, Висшият съдебен съвет увеличи заплатите на магистратите и служителите с 10% от началото на 2019 г. Служителите в бюрото не попадат в обхвата на класификатора на длъжностите в администрацията и след ръста на възнагражденията на колегите им се е получила диспропорция, която главният прокурор предложи, а ПК на ВСС прие, да коригира.

Прокурорка стана следовател

Анелия Тодорова от Софийската районна прокуратура днес беше назначена за следовател в отдела към Специализираната прокуратура.

Общо шестима магистрати подадоха документи за участие в конкурса за преместване в следствения отдел към спецпрокуратурата. Двама не бяха допуснати, защото не отговаряха на условието за уседналост. Други трима на по-късен етап се отказаха от участие. Така остана само Анелия Тодорова, която се яви на изпита, изкара много добра оценка и днес беше назначена на работа в следствия отдел на спецпрокуратурата.

Спряха дисциплинарката срещу прокурор, оказвал натиск върху свои колеги

Същевременно днес Прокурорската колегия спря дисциплинарното производство срещу обвинителя от РП-Казанлък Кръстин Кацаров до приключване на наказателното дело срещу него. Той е предложен за наказание от Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Кацаров е подсъдим за оказван натиск над колеги и за опит за принуда. Прокурорът отговаря за 4 случая на престъпления против правосъдието, свързани с натиск над обвинители и над съдия, както и за опит за принуда, придружен със закана.

Разследването срещу Кацаров започна през 2015 г. когато той беше обвинен и отстранен от длъжност. Но разследването се проточи година и половина заради множество експертизи за неговата вменяемост. Именно това забавяне доведе до възстановяването му на длъжност на 1 февруари 2017 г. Тогава вече е била изготвена и деветорна експертиза, доказваща вменяемостта на прокурора и досъдебното производство приключи, а делото беше внесено в Софийския градски съд, който продължава с неговото разглеждане.

Според обвинението преди четири години Кацаров подбудил свой колега от Районна прокуратура-Казанлък да прекрати поради малозначителност разследване за наркотици срещу сина на негово приятелско семейство. По същото време подбудил друг прокурор от Казанлък да обвини двама души за длъжностно присвояване.

Пак тогава Кацаров склонявал трети свой колега да обвини кмета на Павел Баня в документно престъпление, да го задържи за 72 часа и да иска постоянен арест. Прокурорът поискал от колега също да наруши вътрешното си убеждение и да повдигне обвинение за грабеж по друго дело, като поиска арест за обвиняемия.

Кацаров си е позволил същия подход и към съдия в Административен съд-Стара Загора, когото склонявал да уважи жалбата на фирма за отмяна на заповед на РДНСК.

Обвинението за опит за принуда е свързано с обаждане по телефона от страна на Кацаров, при което той опитал да принуди жител на Казанлък да убеди сина си да се откаже да търси наказателна защита за нанесен му побой и отправени му закани – че ако момчето „не оттегли тъжбата си, щял да направи така, че синът да влезе в затвора и там да бъде подложен на сексуално насилие от лицето, срещу което била подадена тъжбата“, посочиха от прокуратурата при внасяне на обвинителния акт в съда.

Името на прокурор Кръстин Кацаров нашумя преди около четири години, но по друг повод – покрай започнало разследване срещу журналист заради репортажи за наводнението в Казанлък. Георги Манчев от „Пресс ТВ“ дори получи призовка, за да му бъде повдигнато обвинение за всяване на паника, но след като случаят получи гласност, разследването беше прекратено.

Същевременно днес Прокурорската колегия наказа със забележка следователката от СО към СГП Мариана Мачева за забавени преписки. Дисциплинарното производство срещу нея започна по предложение на градския прокурор на София Емилия Русинова.

За втори път ПК на ВСС отложи разглеждането на дисциплинарното дело срещу Детелина Ганчева от Специализираната прокуратура, която е предложена за наказание от заместник-главния прокурор Иван Гешев.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аман
Аман
30 май 2019 13:16
Гост

К. Кацаров защо още е прокурор? Отдавна се е доказал с поръчкови производства, оказва натиск… Защо се толерира това?

Възмутен
Възмутен
29 май 2019 15:34
Гост

Какво се бавят с Детелина Ганчева? Гешев ще загуби търпение.

Възмутен
Възмутен
29 май 2019 15:31
Гост

Отдавна трябваше да ни вдигнат заплатите. Като става въпрос за магистрати и съдебни служители веднага им актуализират възнагражденията.

Пипи
Пипи
29 май 2019 16:28
Гост

Да, бе! Че сте се преработили. Добре, че сте под крилото на Цаци да ви обгрижва.