С 98 лева да се увеличат заплатите на всички магистрати, считано от 1 април тази година. Такова предложение на бюджетната комисия ще бъде обсъдено на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък, потвърди за „Лекс“ представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Според чл. 218, ал. 2 от Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност е равно на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера, съгласно данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според НСИ средната работна заплата в бюджетната сфера за първото тримесечие на 2018 г. е 1022 лева. Това означава, че възнагражденията на младшите магистрати трябва да бъдат 2044 лева, т.е. техните заплати ще бъдат повишени с 98 лева. Заради това бюджетната комисия предлага и останалите възнаграждения в системата да нараснат с толкова.

Председателят на бюджетната комисия и представляващ ВСС Боян Магдалинчев каза за „Лекс“, че до момента икономиите в бюджета са около 4,1 млн. лева. „Ние се съобразяваме с наличните суми, които имаме в бюджета. И понеже имаме икономии от фонд „Работна заплата“ и от преизпълнение на приходите, може да предложим актуализация в този размер“, обясни Магдалинчев, като подчерта, че актуализацията е свързана с последните данни от НСИ. И добави, че се предлага увеличение от 98 лева за всички, за да не се получи така, че един младши съдия взема повече от районен съдия.

Решението на бюджетната комисия да предложи ръст на възнагражденията с 98 лева на човек е взето на 23 май и се внася за обсъждане на първото насрочено заседание на Пленума на ВСС.

Последната актуализация на заплатите в съдебната система беше през септември миналата година. Тогава мнозинството в предходния състав на ВСС одобри 7-процентно увеличение на възнагражденията на всички, считано от 1 септември 2017 г.

Тогава бюджетната комисия предложи увеличението от 7% да бъде само за младшите магистрати и на съдиите и прокурорите от районно ниво, а всички останали да получат по 127 лева отгоре. По този начин, казаха тогава от бюджетната комисия, ще се намали поне малко ножицата между възнагражденията на отделните нива. Мнозинството в съвета обаче не се съгласи и гласува всички заплати да бъдат повишени със 7 на сто.

Така основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор стана 3925 лева, на апелативно ниво – 3300 лева, на магистратите от органите на окръжно ниво в столицата – 2940 лева, на окръжно ниво в страната – 2710 лева, за СРС и СРП – 2369 лева и за останалите районни съдилища и прокуратури – 2118 лева.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
29 май 2018 18:27
Регистриран

Всъщност разделение на властите няма-съдиите са държавни служители отвсякъде-те не се избират от народа.Но техните функции са уж да раздават правосъдие, а същностно – да пазят управляващите , администраторите и пр.да не бъдат съдени – не ще има осъдени висши политици и съдии, вкл.прокурори, за корупция-когато това се случи, обадете ми се.Техният бюджет/на съдиите/ се формира от ДТ по делата от гражданите, но голямото перо идва от бюджета на държавата.И сега-тъкмо управляващите разпределят държавниябюджет. И за да ги “ пазят „, ТЕ им дават достатъчно , та да имат да увеличават почти всяка година своите възнаграждения.На администрацията също.Ето защо Народ… Покажи целия коментар »

прс
прс
28 май 2018 17:38
Гост

Законът трябва да се спазва и заплатите да се актуализират след като е нараснало възнаграждението в бюджетната сфера, няма какво да се коментира. По 98 лв. е справедливо, а не както друг път с проценти и на върховни и апелативно ниво трупат пачки, а районните и окръжните получават смешно увеличение.

Анонимен
Анонимен
28 май 2018 17:41
Гост

като ги избирахме за всс всички говореха за голямата разлика във заплатите в системата, това все е нещо, но ножицата още трябва да се свие

Колибесов
Колибесов
28 май 2018 15:16
Гост

Нищо не е! Няма и 100 лева. Даже за един обяд не стигат.

Петя
Петя
28 май 2018 15:14
Гост

А кога ще си оправят нерешените дела?

Anonimen
Anonimen
28 май 2018 15:12
Гост

Тия всяка година си вдигат заплатите. Намират си всякакви поводи. Като е за друго все няма пари, ама за заплати все ще си намерят обяснение.

Възмутен
Възмутен
28 май 2018 15:07
Гост

Наглостта Ви няма граници, господа!Реалната Ви заплата трябва да бъде намалена. Погледнете целокупния български народ как живее.