С 204 лева да бъдат увеличени заплатите на магистратите от всички нива, вместо с 10%, както и да има ръст на парите за рангове. Такова предложение са направили деветима членове на Висшия съдебен съвет, което е било и поводът вчера Пленумът да отложи разглеждането на актуализацията на заплатите в съдебната система, съобщиха от кадровия орган.

Първоначалната идея на бюджетната комисия беше заплатите да се увеличат с 10% за всички – и магистрати, и служители, като в бюджета на съдебната власт има пари за това.

Но на 16 януари деветима кадровици са внесли алтернативно предложение само по отношение на актуализацията на възнагражденията на магистратите. Според тях заплатите на съдиите и прокурорите от всички нива трябва да се увеличат с 204 лева. Отделно те искат да се вдигнат и сумите, които магистратите от районно, окръжно и апелативно ниво получават за ранг. Деветимата предлагат за първи ранг парите да станат от 100 на 200 лева, за втори – от 200 на 300 лева и за трети – от 250 на 350 лева.

За съдебните служители няма алтернативна идея, което на практика означава, че техните заплати ще бъдат увеличени с 10 на сто.

Кой вариант ще приеме Пленумът на ВСС, ще стане ясно на заседанието му на 24 януари.

През май миналата година кадровият орган за първи път раздели магистратите от служителите при определяне на увеличението на заплатите. На първите ръстът бе с 98 лева, а на вторите – 2%.

Това доведе до протестно писмо на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт (САОСВ) до кадровия орган, в което съдебните служители казаха, че ВСС неглижира техните проблеми, проявява пасивност и тенденция за ограничаване на правата им.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Математика
Математика
19 януари 2019 10:38
Гост

Хем е справедливо, хем не е и пак са прецакани съдебните служители с най-ниските заплати.

тъпбалканскитип
тъпбалканскитип
20 януари 2019 9:40
Гост

Да бе най ниските ???? И какви са те????

police
police
19 януари 2019 10:20
Гост

kato zapochnat tankite smetki v tazi sistema i me dosmeshava

Анонимен
Анонимен
19 януари 2019 10:05
Гост

от най-малките заплати – процент, как не ви е срам. за всички увеличението трябва да е фиксирана сума!