Барманите, сервитьорите, помощник готвачите, камериерите, чистачите и пазачите в прокуратурата ще взимат по-високи заплати. Прокурорската колегия одобри днес изменения в Класификатора на длъжностите в администрацията на държавното обвинение.

Предложението е на главния прокурор Сотир Цацаров като в него той казва, че е изключително трудно да се намерят хора на тези позиции заради ниските заплати. Или няма кандидати, или класираните и назначени работят за кратко, след което напускат заради неадекватно заплащане, поясни днес Гергана Мутафова, която докладва предложението на Цацаров.

На заседанието не бе съобщено с колко ще бъдат увеличени заплатите им.

В момента възнаграждението на помощник готвача е в диапазон от 604 лв. до 756 лева, на бармана – от 576 до 721 лева, на сервитьора – от 560 до 683 лева, а на камериера – от 560 до 722 лева, научи „Лекс“.

Колегията направи и още една промяна в класификатора – записа, че заплатата на прокурорските помощници е от 79% до 90% от възнаграждението на младши магистрат, каквото е изискването и на чл. 247 от Закона за съдебната власт. Като мотиви за уточнението в класификатора бе посочено, че има различна практика за определянето на заплатите на прокурорските помощници като някои ръководители ги изчисляват въз основа на текстове от ЗСВ, в които се регламентира заплащането на съдебните служители и така на практика прокурорските помощници са ощетени.

В момента заплатата на младшите съдии и младшите прокурори е 2248 лева.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
28 февруари 2019 13:37
Гост

Нормално е. Не виждам защо има отрицателни коментари. Добро е и сравнението, което медията прави. Обективно е.

Пич
Пич
27 февруари 2019 17:19
Гост

Ха, Цацаров черпи!

Шератон
Шератон
27 февруари 2019 15:49
Гост

Неблагодарна работа си е по принцип. Да слугуваш на хората за жълти стотинки. Техни колеги взимат в пъти повече.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 15:43
Гост

Тези изменения в Класификатора на длъжностите трябваше да бъдат направени отдавна.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 15:40
Гост

За тези мизерни заплати нямаше мераклии за работа. Нормално-как се живее с тези пари.