34-годишен таксиметров шофьор почина след спречкване с млад мъж в София заради предимство на пътя. Инцидентът е станал снощи в столичния кв. „Разсадника“ на улиците „Рибен буквар“ и „Хъшове“, близо до АГ болница „Света София“. Според първоначалната информация таксиметровият водач Христо Трайков е карал в нарушение в насрещното платно на еднопосочна улица, където по това време минавала друга кола, в която пътували 23-годишен младеж и приятелката му.

Последвал спор между двамата мъже заради засичането, който след това прераснал в бой. Според БНТ жената от едната кола се обадила в полицията, а таксиметровият водач е повикал брат си и приятели. След като размяната на удари между двамата приключила, Трайков е починал. По информация на „24 часа“ пък фаталният край е заради намушкване с нож, а не заради нанесен побой. Свидетели коментирали, че нападателят бил клиент на таксиметровия шофьор, който го издърпал от колата, започнал да го удря и го пробол няколко пъти.

Сигурно до момента е, че 23-годишен криминално проявен мъж е задържан. БНТ съобщава, че той самият е с много следи от побой и се наложило снощи да бъде отведен в болница.

След случая таксиметрови шофьори блокираха „Орлов мост“ и се заканиха да организират масов протест. Рано сутринта блокадата беше вдигната, но председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков обяви, че протестната готовност остава.

„Изключително много ще внимаваме за развитието на този случай и мерките, които оттук нататък прокуратурата ще предприеме спрямо убийците на колегата ни. Обмисляме какви да бъдат точно продължаващите ни действия в следващите дни и очакваме до часове да излезем с конкретни искания относно изменения на нормативната уредба, свързана с оборудването на такситата по отношение на сигурността на колегите – паник бутон, видеорегистратори, връзка със 112, реагиране на полицейските органи при проблеми“, каза Цветков.

„Преди време казах, че съм бесен. Сега не знам какво да кажа. Колебая се между гняв и безсилие. Сякаш съм в някакво “дежа вю” от 90-те. Времена на властваща престъпност, които смятах за отминали. Хората не заслужават да им стоварим и този проблем, защото той не е резултат от войната в Украйна или инфлационните процеси в ЕС. Не са виновни и моите колеги от МВР, съда и прокуратурата. Резултат е от войната на някои политици срещу прокуратурата“, коментира пред БТА главният прокурор Иван Гешев. По-късно стана ясно, че починалият шофьор е от кв. „Факултета“, където отиде Гешев за среща с местната общност.

Няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен. Мога да гарантирам, че прокуратурата ще си свърши работата, независимо от всички други, които не я вършат. Не мога да обещая „око за око-зъб за зъб“, защото прокурорите и съдиите спазват законите, които се пишат от политиците, каза главният прокурор.

Вчера прокуратурата съобщи за друг фрапиращ случай, при който служител на ГДБОП е бил задържан, след като е засечен да шофира след употреба на амфетамини. Това е станало в петък вечерта на магистрала „Тракия“ на отбивката за село Лозен. Георги Иванов от Софийската районна прокуратура обясни днес, че 36-годишният антимафиот е бил в неадекватно състояние и застрашавал останалите участници в движението. Служителят на ГДБОП опитал и да заблуди полицаите, които го спрели, като им казал, че е от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

Според главния прокурор тези случаи са резултат от съсипването на взаимодействието между институциите, от кадровите чистки, „безумните законодателни промени в интерес най вероятно на престъпността и олигарсите“, както и от демонизирането на съдебната власт.

„Това е само началото, за съжаление, на последствията от това, което някои наричат съдебна реформа. Вероятно утре ще кажат, че виновна е отново прокуратурата, всесилният главен прокурор и съдебната власт. Но истината е, че ние, българите, трябва да си задаваме вече въпросите кой е отговорен. Защото от повече от година прокуратурата заявява, че това ще са само малка част от последствията за българските граждани“, допълни Гешев.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мислещ
Мислещ
10 октомври 2022 20:01
Гост

„Но истината е, че ние, българите, трябва да си задаваме вече въпросите кой е отговорен.“

„Москов: Когато гласуваш за ДСБ и получиш коалиция с БСП, резултатът е „M*йнaтa ви“

Когато гласуваш за промяна и получиш Румен Радев, резултатът е „M*йнaтa ви“

----
----
11 октомври 2022 7:56
Гост

А защо и на Москов му казаха „м’айнага ти“, но дава оценки? I

----
----
10 октомври 2022 19:46
Гост

И накрая…. убийството…. се оказа инфаркт. Но главният нали е все във филми и роли и не разбрал, че инфарктът е болест. Но поне го снимаха и го даваха по телевизора. Направи и политически изказвания. Звезда, макар и със сценична треска! Много смешно беше. След филмитибе с Луи Дьо Финес не съм се смяла толкова.

Мангал
Мангал
10 октомври 2022 13:16
Гост

Заради този нагъл циганин се вдига врява до небесата. И целият квартал „Факултета“ битер с всички таксиджии ми протестират. Е сега видят, че повече от половината бакшиши са мангали. Баси циганската държава станахме, разни индийци да ми се вдигат на бунт в столицата за това, че техният дебил неправомерно се е движил в еднопосочна улица и си е намерил майстора! До кога ще ги търпим ? Нека се вдигнем да им покажем, че само с права не става, трябва да имат и задължения в тази държава!

16-ти април
16-ти април
10 октомври 2022 12:01
Гост

Не разбирам защо не виждате всички къде са основните проблеми: в случая голям принос има деградиращото управление на ФАНДЪКОВА, която претъпка град София със строителни разрешителни, наблъска всичкото селяни в кутийки и от лакомия и безпланово развитие на града ще се стига до все повече такива ситуации – забележете – еднопосочна улица в епичния кв. Манастирски ливади и няма разминаване, нахалство и бой! Истинско изпитание е да шофираш в този град, пълен с амбициозни и неграмотни шофьори…Другият съществен проблем е, че на повечето на пътя им ЛИПСВАТ ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ! А това изобщо не е въпрос на правомощията на някой… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2022 18:50
Гост

Пак някой си е спрял терапията и състоянието му е обострено, което налага спешно лечение, а не изява по юридически форуми.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2022 11:46
Гост

Точно каскета изглежда като началник бригада квартални мутри от 90-те, които събират „такса спокойствие“ от „застрахованите“.

Бойко
Бойко
10 октомври 2022 10:06
Гост

България не е излизала от 90-те – мутренски управления и смяна само на бойните дружинки.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2022 11:47
Гост

След 12 години управление на банкянската мутра…

Дежа, какво?
Дежа, какво?
10 октомври 2022 0:43
Гост

Плямпай, плямпай комедиант популистки! Явно кукловодите ти са решили да ползват артистичния ти „талант“ и да те пробват за нов политик, но както сам изплю камъчето още не са ти разрешили да говориш! Плямпай, да те видят всички, а после ще падне голям смях, като ти изкарат „кирливите ризки“! Нима си мислиш, че всичко си изпрал!?

888
888
09 октомври 2022 21:09
Гост

Полека -лека и нещата си отиват към бой…
Ситуацията все повече започва да придобива уродливите форми от 90-те години.
Хубава -лошак,все пак специализираната прокуратура вършеше работа. И там работеха смели магистрати.
Сега всичко живо мишкува и престъпността надигна глава..

Бойко
Бойко
10 октомври 2022 10:08
Гост

Глупости пълни.
Мафията тук си упрявлява вече 33 гони спокойно.
Сменят се само бушоните.

Помнещ
Помнещ
09 октомври 2022 19:45
Гост

„времена на властваща престъпност“

Времената на Беров/Мултигруп и Виденов се връщат с Румен Решетников.

Петьо еврото
Петьо еврото
09 октомври 2022 20:52
Гост

Споменатите са абсолютни аматьори в престъпленията в сравнение с Борисов и протежето му гешев.

Юрист
Юрист
09 октомври 2022 16:09
Гост

Прав е Гешев, че специализираната прокуратура и специализираният съд имаха превантивна функция за престъпниците. И кой имаше интерес да ги закрият? Отговорът е ясен – олигарсите и техните адвокати-политици: адв. Христо Иванов, адв. Надежда Йорданова, адв. Атанас Славов, адв. Ина Лулчева, адв. Татяна Дончева, адв. Атанас Атанасов, адв. Николай Хаджигенов, адв. Лена Бориславова и адвокатите-депутати от ПП, ДБ, БСПи ИТН, които са виждали разследвания и съдебни процеси само по телевизията. Жалко картинка и некомпетентност.

Петьо еврото
Петьо еврото
09 октомври 2022 20:13
Гост

Под всяка статия за каскета веднага се напълва с негови тролченца като това.

Петьо еврото
Петьо еврото
09 октомври 2022 14:30
Гост

За всички убийства и престъпления са виновни хората и политиците които искат отговорност и отчетност от божествената прокуратура и нейния бог каскет!
Липсва му специализирания съд, който благодарение на него осъди Иванчева на 20 години за „поискан“ но не взет подкуп, а 36-годишният главен експерт от ДФЗ Траян Д. за поискан и взет подкуп от 5000 лева е осъден на шест месеца лишаване от свобода с три години отлагателен срок.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2022 14:42
Гост

Да не си забравиш хапчетата.

Петьо еврото
Петьо еврото
09 октомври 2022 14:51
Гост

Довършете си работата, за да ви дадат хонорара.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2022 13:49
Гост

Анархията е факт. Не беше така. Толкоз.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
09 октомври 2022 13:30
Гост

Ооо, 90-те години каква прокуратура имаше…

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2022 13:37
Гост

А какви полици! Ами какви стъдии!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2022 13:08
Гост

Гешев е прав, че омаскаряването на институциите, анти – говоренето срещу МВР, Прокуратурата, Съда ще доведе до анархия, чувство за недосегаемост и безнаказаност. Не всички имат капацитета да разберат, че лошия пример е пример, какво не трябва да се прави, а не пример на подражание. Политиците използват груб език, обиден дори едни към други, не се явяват на разпит, не изпращат изискани документи, злоупотребяват с алкохол и наркотици, някой даже нарушиха Конституцията и няколко още закона, това е лош пример уважаеми сънародници, на такова поведение не трябва да се подражава, а да се заклеймява и наказва.

444
444
09 октомври 2022 13:35
Гост

Значи да казваме, че всичко е шест в МВР и прокуратурата и дебителите ще спрат да си изкарват комплексите по улиците?

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2022 15:32
Гост

Разговорът за МВР, Прокуратурата и Съда трябва да се води професионално, а не емоционално. Нивото на толерантност в България е ниско. Образованието го няма. Възпитанието – отсъства. Затова всякаква комплексирана, зомбиран, мързелива, но много самонадеяна паплач, без трудови навици и професионален стаж в МВР, Прокуратурата и Съда се вихри. Резултатът е този и всички ние сме отговорни, а може и да си го заслужаваме, след като даваме глада си за световно неизвестни неграмотни лентяи и повтаряме техните кухи и нищо не значещи фрази.

Омаскаряване
Омаскаряване
10 октомври 2022 9:08
Гост

Никой не омаскарява институциите така, както го прави Гешев. С престоя си на тази длъжност, с поведението, с говореното, че нямало държава. Ако иска да прави политически изказвания и да участва в митинги, да ходи в някоя „патреотична“ формация

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2022 18:53
Гост

Не става въпрос за отделна личност!

OMG
OMG
09 октомври 2022 13:08
Гост

МВР-то се оказва повече от разграден двор. Всеки ден излизат доказалтества, че там хората са по-зле от футболна агитка. Пазят криминалния контингент на улицата, карат мигранти и се друсат…

Z.Z
Z.Z
09 октомври 2022 13:33
Гост

Факт, но това са случаи, които биват огласени след работа на същото МВР. А за огласяване на прокурор, който не работи, така да се каже, за благото на българските граждани, чуваме само от разследвания, за които пък прокуратурата не иска да чува.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2022 13:06
Гост

Ето, антимафиотът е заловил пратка амфетамини и я съхранил в себе си. По-добре в него, отколкото на улицата и в децата. Не ли?

Лактобацилус
Лактобацилус
09 октомври 2022 12:55
Гост

Да не би да ни се казва, че ченге кара друсан, а други се млатят след засечка, защото вече няма специализирана прокуратура и всички са му отпуснали края.

123
123
09 октомври 2022 12:56
Гост

Ами да, не се ли забелязва колко по-спокоен беше животът допреди два месеца.

san DiabloF8V
san DiabloF8V
09 октомври 2022 17:23
Гост

33 години нагла необуздаема престъпност от върха на държавната власт! Разграбена разбита икономика и всички институции от „хора“ с власт и техни приближени и роднини. Осъдени НЯМА.

Съдия
Съдия
10 октомври 2022 7:46
Гост

Допреди два не, но допреди две години имаше спокойствие.