Прокурорската колегия обяви конкурс за първоначално назначаване в Специализираната прокуратура и в следствения ѝ отдел. Общо 15 са местата, като 14 от тях са в следствието, а едно в СП.

След като решението бъде обнародвано в Държавен вестник, желаещите да работят в специализираните органи имат 14-дневен срок да подадат документи. Те задължително трябва да имат поне 8 години юридически стаж.

Към заявлението за участие в конкурса кандидатите трябва да депозират още подробна автобиография; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право” и от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; свидетелство за съдимост; медицинско удостоверение, че не страда от психическо заболяване и не се води на учет; нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ съответен стаж от поне 8 години; най-малко две препоръки от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи, адвокати или други юристи, при които е проведен стажът за придобиване на юридическа правоспособност и които познават нравствените и професионалните качества на кандидата; попълнен въпросник във връзка с притежаваните от кандидата нравствени качества; мотивационно писмо.

Ако кандидатът бъде допуснат до участие в конкурса, го чакат най-напред писмен изпит, на който ще решава казус и тест с по 12 въпроса от правото на Европейския съюз и правата на човека. Само с оценка не по-ниска от 4,50, той ще бъде допуснат до устния изпит.

Все още е висящ конкурсът за повишаване в спецпрокуратурата и в следствения ѝ отдел, обявен през март. Кандидатите да станат спецобвинители са 31 при 14 свободни места, а за 17-те места в следствието има едва четирима желаещи.

Междувременно днес на заседанието на Прокурорската колегия един от членовете на Комисията по атестирането и конкурсите – Румен Колчев, е поискал да не бъде включван в жребия за определяне на състава на комисиите в конкурсите за повишаване в спецпрокуратурата и следствения ѝ отдел.

Мотивът му е, че участва в състава на комисията в конкурса за Върховната касационна прокуратура, в който са допуснати 80 кандидати и му предстои запознаването с 480 дела.

„Както знаете, магистратите сочат най-сложните и тежки дела, по които са работили“, каза Огнян Дамянов, който представи молбата на Колчев пред колегите си от Прокурорската колегия.

Според наредбата за конкурсите всеки кандидат представя на оценяващите три свои акта, отделно пък членовете на комисията могат да проверят други три. Така реално работата на всеки кандидат се оценява чрез проверка на шест негови акта. Според Румен Колчев, ако бъде включен в друга конкурсна комисия, това ще попречи и на работата му по атестациите.

Членовете на ПК на ВСС обаче заявиха, че нямат законово основание да уважат молбата му, а самият Колчев може да си направи отвод, ако бъде избран чрез жребия. Той обаче беше благосклонен към него и името му не попадна в нито една от конкурсните комисии.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петя
Петя
21 ноември 2018 19:24
Гост

Обнадеждаващо е, че тези юристи за завършили преди години, когато се държеше на качеството на образованието, а не като сега, когато ги приемат с тройки на изпита.

Юрист
Юрист
21 ноември 2018 19:27
Гост

Далече сте от действителността. Може и да ги приемат с тройки, защото изкараните оценки на кандидатстудентския изпит са ниски като цяло. Но образованието е водещо. Не знаете явно колко колеги от ЮФ са печелили международни награди.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 19:12
Гост

Румен Колчев е абсолютно прав. Така оценяването ще бъде по-качествено.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 19:00
Гост

Няма голям интерес за тези места.

Колега
Колега
21 ноември 2018 19:02
Гост

Разбираемо е. Особено за следователите. Работата им е меко казано неприятна на фона на заплатите им.