Търсят се 10 европейски делегирани прокурори (ЕДП). Днес Прокурорската колегия стартира процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори. Желаещите имат 30 дни, за да подадат документи.

Огнян Дамянов докладва днес писмо от европейския прокурор Теодора Георгиева, че България трябва да излъчи 10 ЕДП, които колегията към европейския главен прокурор ще изслуша. Преди няколко месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обяви, че ще иска по двама европейски делегирани прокурори от държава, но тогава от българската прокуратура обявиха, че те са недостатъчни и са необходими повече. Днес стана ясно, че ще са 10 от България.

Според приетите вчера правила кандидатите трябва да са действащи съдии, прокурори или следователи, да имат поне 8 години юридически стаж, да са на възраст до 58 години, да имат придобит статут на несменяемост и оценка „много добра“ от последната атестация, както и да владеят добре английски език.

Документите, които трябва да подадат в 30-дневния срок, който започва да тече от датата на публикуване на обявлението на сайта на ВСС, което ще стане днес, трябва да включват заявление за участие в свободен текст като в него се посочват трите имена, длъжност, телефон и мейл. Освен това са необходими кадрова справка, служебна бележка за стажа, документ за владеене на английски език, автобиография на български и английски, в която трябва да се отбележи опитът по дела за финансови, данъчни, икономически престъпления, вкл. и на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС (ако има такъв), както и опитът в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Кандидатите трябва да представят и мотивационно писмо на български и английски език и други документи по тяхна преценка. Документите се подадат лично, чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка или по мейла, подписани с квалифициран електронен подпис.

Днес колегията избра и комисия по допустимост, като в нея влизат Пламен Найденов, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов. Тримата ще преценят кои кандидати отговарят на изискванията, за да бъдат допуснати до изслушването. А кога ще бъде то, ще се определи на по-късен етап от колегията.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
tony
tony
04 септември 2023 12:17
Гост

It appears you’re describing a specific news or legal situation involving the suspension of an investigation into photographs taken in Prime Minister Boyko Borisov’s bedroom. The reasons provided by the state prosecution for suspending the investigation include difficulties in identifying the photographer, uncertainty about the number of bundles photographed, the authenticity of euro banknotes found in his drawer, and whether the gold bars seen were real. mybkexperience

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 14:13
Гост

По навик ще има само 1 кандидат, нищо че местата са 10.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 13:19
Гост

Дано комисията е безпристрастна и избере най-заслужилите за този сериозен пост.

Шиши
Шиши
17 декември 2020 13:04
Гост

Каститгът ще се провежда в Доган сарай

ГигенВиген
ГигенВиген
17 декември 2020 12:39
Гост

Демократичната държава има нужда от теб! (Ръчичка сочеща четящия)

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:36
Гост

Пичовско е. Успех

Стаматова
Стаматова
17 декември 2020 12:33
Гост

Успех на кандидатиралите се.

Spiro
Spiro
17 декември 2020 12:31
Гост

Записвам се веднага. И без това съм без работа сега.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 13:14
Гост

Късмет! А и работата ще бъде доста интересна.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:31
Гост

Имат 30 дни да подадат документите си…тия 30 дни включват Коледа и Нова година. Евала…

Стаматова
Стаматова
17 декември 2020 12:32
Гост

Е ти ако искаш да си такъв, няма да ти попреат празниците да си подадеш документите. Това не е столична районна община и да трябва да ходиш лично да си подадеш документите, които са ти дали на гише и ти трябва да върнеш попълнени на гише и по тази причина носиш в найлонче.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:35
Гост

Ами – трябва да включват заявление за участие в свободен текст като в него се посочват трите имена, длъжност, телефон и мейл. Освен това са необходими кадрова справка, служебна бележка за стажа, документ за владеене на английски език, автобиография на български и английски, в която трябва да се отбележи опитът по дела за финансови, данъчни, икономически престъпления, вкл. и на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС (ако има такъв), както и опитът в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Това как се вади по време на празници и в условия на пандемия? Нали трябва да идеш нещо да си извадиш от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:36
Гост

„Документите се подадат лично, чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка или по мейла, подписани с квалифициран електронен подпис.“

Ами можеш да подадеш и от Луната дето се вика, стига да имаш нет. Не е страшно и да са си отишли при бабите и дядовците на село, да си подадат документите и да стискат палци за новата година да са на нова длъжност

Fernandinho
Fernandinho
17 декември 2020 12:36
Гост

Стаматова, много сте позитивна

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 13:16
Гост

Е и КЕП естествено. Обаче повечето магистрати имат такъв.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 13:15
Гост

Точно така. Българинът е свикнал по тези празници само да яде и да пие.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 13:14
Гост

Да, времето хичне е достатъчно.