Търсят се ръководители на Софийската градска прокуратура и на Военно-окръжната прокуратура в столицата. Прокурорската колегия днес откри процедура за избор на административни ръководители на тези две прокуратури, след като шефските места бяха освободени през последните две седмици.

Емилия Русинова, която доскоро беше начело на СГП, беше назначена за зам.-шеф на апелативната прокуратура в София, а миналата седмица полк. Емил Ангелов пък подаде оставка като ръководител на ВОП-София.

Така двете позиции се освободиха. След публикуване на днешното решение на ПК на ВСС в Държавен вестник започва да тече едномесечен срок, в който желаещите да заемат местата, трябва да подадат документи.

Същевременно днес кадровиците гласуваха оставката на бригаден генерал Веселин Стоев като ръководител на Военно-апелативната прокуратура. Той е на този пост от 19 март 2015 г., напуска от 2 март т.г., по-малко от месец преди да му изтече мандатът. Стоев бе преназначен за редови обвинител в Софийската апелативна прокуратура.

Огнян Дамянов се поинтересува какво става със званието му, на което Евгени Диков отговори: „Той трябва да се девоенизира. Но това е проблем на министъра на отбраната. Ние не отнемаме званието“.

За временен шеф на ВоАП бе определен Нивелин Начев, който в момента е заместник.

Все още Прокурорската колегия не е гласувала оставката на друг ръководител на апелативна прокуратура. Става дума за Иван Даскалов, който на 24 януари 2020 г. подаде молба да бъде освободен от поста.

Повишиха двама обвинители във ВАП

Прокурорската колегия повиши двама обвинители във Върховната административна прокуратура (ВАП). Това стана по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който дава възможност в 9-месечен срок от приключване на конкурса, магистрати да бъдат повишени при освободени места. Така във ВАП бяха назначени Емил Дангов от САП и Николай Христов от СГП.

1000 лева награда за отличили се прокурори и следователи

И Прокурорската колегия запази размера на паричните награди, които определя за безупречно изпълнение на служебните задължения. Както миналата година, така и тази, ще се дават по 1000 лева. Същият размер вчера беше определен и от Съдийската колегия.

Миналата седмица Пленумът на съвета определи 100 000 лева награден фонд като 48 000 лв. отидоха в ПК, а 52 000 лв. – в СК на ВСС.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
дали
дали
05 февруари 2020 16:14
Гост

Имам чувството, че апелативната прокуратура в София е убежище за всички низвергнати

питане
питане
05 февруари 2020 16:13
Гост

Като разчиства апелативните, няма ли да махне и този във Варна. Или той му се вписва идеално в плановете

така е
така е
05 февруари 2020 16:12
Гост

Тия дни научих, че много прокурори от районната прокуратура в София напускат. СлОчайност?

sunny beach
sunny beach
05 февруари 2020 15:11
Гост

Бягайте хора, бягайте. Тази държава вече не става за нищо, а в прокуратурата е мракобесие каквото не е било от времето на Филчев. Мислите, че Цацаров не е бил демократичен и свестен, слънце беше той, слънце!

срс и президента
срс и президента
05 февруари 2020 15:08
Гост

Класическа чистка. Това са принудени оставки. Даскалов беше за пример в цяла България, а сега се оттегля. Неговата е най-показателна. А за военните, и най-вече на Весо Стоев направо не знам. Дали не свързано с подслушването на шефа на ВВС? Да не би да са отказали да одобрят СРС?

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:19
Гост

Защо имам палче надолу? Кое не е така? Защо делото е в спецпрокуратурата, а не във военната – до днес няма отговор. Пълно мълчание!

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:02
Гост

Надали ще завалят кандидатури за 1 месец. Хората не напразно бягат от там.

оставки?!
оставки?!
05 февруари 2020 14:55
Гост

Какви са тези масови оставки?! Бягат от Гешев или той ги разкарва?

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 14:59
Гост

Интересно защо Веселин Стоев се оттегля сега. Съвсем малко му остава до края на мандата.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:00
Гост

Може би като редови обвинител в АП-София ще се чувства по-добре.