Започна нова процедура за подбор на европейските делегирани прокурори. Това реши днес Прокурорската колегия като се търсят още шестима европейски делегирани прокурори (ЕДП).

Кандидатите ще имат 30 дни от публикуване на обявлението за новата процедура, за да подадат заявление, към което трябва да приложат автобиография и мотивационно писмо на български и английски език, актуална кадрова справка, бележка за стажа и копие от документи за владеене на английски език.

Процедурата отново ще бъде на три етапа – допускане по документи, изслушване и обявяване на кандидатите. Допълнително ще бъдат съобщени датата, мястото и часът за изслушването.

До тук се стигна, след като Европейската прокуратура (ЕПр) одобри само четирима от общо десет излъчени кандидати за ЕДП.

Първата процедура бе обявена в края на миналата година. Явиха се 31 магистрати – съдия, прокурори и следователи.

След четиридневни изслушвания, на 13 февруари т.г. Прокурорската колегия подкрепи десет от тях – обвинителите Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев, Венцислав Фердинандов, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин и Вероника Трифонова, следователите Бисерка Стоянова, Мая Ковачева и Преслава Петкова, както и съдията Христо Крачунов.

Кандидатурите им бяха изпратени на Европейската прокуратура, която първоначално одобри трима от тях – Шопова, Беличев и Калфин, отхвърли следователите Бисерка Стоянова, Мая Ковачева и Преслава Петкова, както и съдията Христо Крачунов. За останалите трима от Европейската прокуратура обясниха, че все още обсъждат техните качества. И преди около месец стана ясно, че е одобрена и Вероника Трифонова, а Божидара Ганева-Димова и Венцислав Фердинандов са отхвърлени.

Докато течете процедурата, от Европейската прокуратура поне на два пъти писаха на българските власти с настояване да запълнят квотата.

Прокурорската колегия обаче изчака окончателния резултат от подбора в ЕПр и преди две седмици вече прекрати процедурата. Тогава кадровиците обясниха, че останалите кандидати – от 11-ти нататък, не са събрали необходимия брой гласове – поне шест, за да бъдат предложени за ЕДП. Освен това бе казано и че нова процедура на този етап няма да бъде обявена, докато не видят дали някой от класираните под чертата няма да обжалва решението за прекратяването на подбора. Нещо повече, членовете на ПК на ВСС поясниха, че вероятно ще се наложи и промяна на правилата, защото те предвиждат възможност и съдии, и следователи да участват в подбора, а както стана ясно ЕПр отхвърли точно такива магистрати поради липсата им на опит. Но до корекция на правилата не се стигна като ограничения към кандидатите няма.

Междувременно у нас пристигна европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, за да настоява за попълването на квотата. И именно от нея дойде новината, че днес Прокурорската колегия ще обяви втора процедура за подбор на ЕДП. Пред медиите Лаура Кьовеши обясни и какви очаква да бъдат кандидатите – прокурори с опит в делата, по които ще работи Европейската прокуратура, и в международните разследвания. Освен това след срещите си в София Кьовеши обясни, че държи европейските делегирани прокурори да са „опитни, дръзки и смели“ и даде да се разбере, че този критерий не подлежи на коментар: „Ако и тези кандидати не изпълнят нашите критерии, аз няма да направя предложение за тяхното назначаване. Националните власти могат да отправят предложения, но мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите колеги“.

Европейските делегирани прокурори няма да работят по национални дела. А всеки опит за въздействие върху тях ще бъде обявен публично, обеща Лаура Кьовеши.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Позор!
Позор!
16 юни 2021 18:02
Гост

Страх тресе кочината. Явно не могат да намерят някой, който едновременно да е и компетентен, и готов да пази омертата на Доган сарай, ДПС и ГЕРБ.

Asparuhov
Asparuhov
16 юни 2021 15:02
Гост

Еми така е. Като не са ти наред нещата и не си правова държава, ама са те приели в ЕС заради геополитически причини.

Тъпчо
Тъпчо
16 юни 2021 15:02
Гост

Позор! Гешев е ПОЗОР!

Боби Босов
Боби Босов
16 юни 2021 15:02
Гост

Ще си остане да се търсят…

Nina
Nina
16 юни 2021 15:01
Гост

Ами то се търсят и нормални политици ама не се намират

Манолева
Манолева
16 юни 2021 15:01
Гост

Искаме справедливост и нормален живот. Какво да ви кажа. Искаме си.

Уранготан
Уранготан
16 юни 2021 15:01
Гост

Това, което ръководи Гешев не е прокуратура, а бухалка на ГЕРБ!

Кирилова
Кирилова
16 юни 2021 15:00
Гост

То чак се наложи Кьовеши да идва. И пак зор.

Цицеров
Цицеров
16 юни 2021 15:00
Гост

Срамна работа, наистина.

Агов
Агов
16 юни 2021 15:00
Гост

Абе да ви кажа не виждам как ще се намерят. Такива безпристрастни и нямащи общо с престъпниците.

Zeta
Zeta
16 юни 2021 14:59
Гост

Егати търсенето

Тито
Тито
16 юни 2021 14:53
Гост

Чудесно е, че всеки опит за въздействие върху тях ще бъде обявен публично. Така да го направят и тук. 🙂

Anonimen
Anonimen
16 юни 2021 14:51
Гост

Е, до кога европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще ни подканва?

Asen
Asen
16 юни 2021 14:52
Гост

Направо си мечтая да застане на мястото на Гешев за известно време.

Anonimen
Anonimen
16 юни 2021 14:51
Гост

Успех! Дано този път се получи.

Тони
Тони
16 юни 2021 14:50
Гост

ВСС докато се накани… Май няма да запълним квотата.

Фики
Фики
16 юни 2021 14:49
Гост

За срам станахме. Толкова ли няма шестима кадърни.