Общинският съвет в Пловдив обяви процедура по подбор на съдебни заседатели за районния съд в града.

Те трябва да са на възраст от 18 до 68 години, да имат настоящ адрес в община, която попада в рамките на района на съда, за който кандидатстват, най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и да не страдат от психически заболявания.

Освен това гражданин не може да е заседател в две съдилища, да е общински съветник от съдебния район, за който е избран, да е член на ръководството на партия или коалиция. Не могат да са заседатели и работещите в съдилища, прокуратури, следствени отдели, МВР или в други органи от системата за национална сигурност от същия съдебен район.

От общинския съвет в Пловдив не посочват колко души търсят, за да участват в делата на районния съд. При последния подбор бяха одобрени 64 съдебни заседатели. Техният мандат обаче е до 2019 г. Така от догодина трябва да бъдат избрани нови заседатели. Мандатът им ще е до 2023 г.

Желаещите да станат съдебни заседатели в Районен съд – Пловдив трябва да подадат документи до 28 септември в сградата на общината ул. „Авксентий Велешки”№ 20, ет.3, стая 206.

Те трябва да представят и осем документа: подробна автобиография, нотариално заверено копие от диплома за завършено образование, медицинско удостоверение, че не страдат от психическо заболяване, данни за контакт на двама души, към които общинарите могат да се обръщат за препоръки, мотивационно писмо; писмено съгласие, декларация, че не са в несъвместимост, както и документ, че са били проверени и не са били част от бившите служби за сигурност.

Кой ще бъде одобрен за съдебен заседател ще стане ясно след публично изслушване на допуснатите кандидати, което все още не е насрочено.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
08 август 2018 21:25
Гост

Долната възрастова граница според мен е много ниска. Какъв ще е този съдебен заседател на 18 години.

Анонимен
Анонимен
08 август 2018 21:21
Гост

Май няма да има голям наплив.

Веско
Веско
08 август 2018 21:23
Гост

Със сигурност. РС- Пловдив е един от най-натоварените.

Наивник
Наивник
08 август 2018 18:18
Гост

Чудя се дали и тук има връзкарство, има ли реална конкуренция, абе – има ли далавера да си съдебен заседател?

Свидетел
Свидетел
08 август 2018 21:32
Гост

Нещата винаги се случват с връзкарство и „още нещо“.

Майна
Майна
08 август 2018 18:14
Гост

Това с мотивационното писмо ме демотивира.