Над 300 абсолвенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха днес дипломите си на тържествена церемония в Народното събрание.

И за първи път положиха клетва да прилагат с достойнство знанията си, да помнят винаги, че основните повели на правото са да се живее честно, да не се вреди другиму и да се отдава всекиму неговото, да пазят доверието и уважението към правната професия (повече за клетвата виж тук).

За да поздрави тях и техните родители на церемонията присъства председателят на парламента Цвета Караянчева, която подари на всички и копие от Търновската конституция по повод 140-годишнина от приемането ѝ и връчи дипломите на част от завършващите. „Вие успяхте да избутате камъка на учението до върха и приключихте успешно едно трудно следване. Честито дипломиране и честито навлизане в реалния живот“, пожела тя на абсолвентите и допълни: „Професионалният ви път повече да ви радва, отколкото да ви разочарова“.

Пожелания към младите юристи отправиха още ректорът СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, деканът на Юридическия факултет на университета проф. Даниел Вълчев, както и техни преподаватели. На церемонията присъстваха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, главният прокурор Сотир Цацаров и други представители на съдебната власт. Сотир Цацаров беше в двойно качество – тъй като сред абсолвентите днес беше дъщеря му Диана.

„Да си юрист до голяма степен е въпрос на призвание“, заяви пред младите юристи деканът на факултета проф. Даниел Вълчев. И им каза: „Има нещо по-важно от това да бъдеш добър юрист, а то е да бъдеш човек“.

„Вероятно всеки би се съгласил, че юристът трябва да познава правния ред с неговата йерархия, с неговите взаимно свързани компоненти, с техниките за преодоляване на празноти и противоречия, с неговата логика и динамика. Но за да си юрист, трябва да умееш и да мислиш юридически, а според мен това означава да различаваш истината от неистината и да свързваш установените факти с онези правни последици, които им придават правните норми. Но има и още нещо извън знанията и юридическото мислене“, каза той.

Вълчев разказа как наскоро негова колежка в кантората разказала, че си дала адвокатската тога на химическо чистене. Жената от химическото чистене без да даже нищо ѝ написала бележка за получаване със следния текст  „бърза поръчка – расо – един брой“. „С колегите ми се смяхме на тази история, но после някой каза, че няма чак толкова голяма грешка. И наистина – адвокатските и магистратските тоги са вид свещенически одежди“, каза проф. Вълчев.

„Аз винаги съм бил скептичен към твърденията, че юристите по дефиниция притежават някакво изострено чувство за справедливост. Борбата за правото и за неговите морални основания изисква постоянни усилия, тя има нужда да бъде отново и отново разгаряна от всяко следващо поколение. И макар не всеки от нас да има силите за такава борба, всеки от нас е длъжен да си дава сметка за големите обществени очаквания към нас юристите. Според мен, за да отговорим на тези очаквания, трябва да съблюдаваме поне три основни ориентира.

Първият от тях е да уважаваме мира, защото социалните конфликти могат и трябва да се решават по мирен начин и в съответствие с честна и отнапред известна процедура.

Вторият е да се стремим да постъпваме справедливо, не само защото справедливостта е най-важната гаранция за мира, но и защото тя е онзи социален флуид, който позволява хората да постигат своите легитимни житейски цели в съчетание с легитимните житейски цели на другите.

И накрая – да имаме самочувствието и готовността да правим избор. Моят живот ме е научил, че човек винаги има право на избор, но не винаги има смелостта да направи правилния избор и да понесе отговорността за него.

Един голям български писател беше казал, че конфликтът между поколенията винаги се свежда до едно и също – младите искат пример, а получават думи. Вярвам, че през изминалите пет години ние, вашите преподаватели, сме успели да ви дадем знанията, нужни за упражняване на правната професия. Дали сме успели да ви дадем пример – това ще прецените вие. И ако не сме го сторили, ваше право е да ни съдите“, каза той на абсолвентите на ЮФ.

Преди да отидат в Народното събрание за тържественото връчване на дипломите те поднесоха цветя пред паметника на свети Климент Охридски.

Проследете тържествената церемония през погледа на фоторепортера на „Бгнес“ Гергана Костадинова.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Честито, деца
Честито, деца
12 юни 2019 12:09
Гост

Браво на Даниел Вълчев, че е превърнал последния смислен ден в живота на 90% от тия деца в нещо, за което ще си спомнят с кеф. Оттам насетне ще се сблъскат с безперспективността и канцеларщината на голяма част от юридическата работа, други ще си пробият път нагоре, но пък на цената на морални компромиси, а трети изобщо ще напуснат пътя на правната професия. Не знам за кои от трите групи да се радвам.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2019 8:32
Гост

Утвърден от МОН прием на студенти за учебната 2019/2020 г. по специалност „Право“:
1. Софийски университет – 380 държавна поръчка, 20 платено, общо – 400;
2. ЮЗУ-100 д.п., 130 пл., общо – 230;
3. УНСС – 180 д.п., 32 пл., общо – 212;
4. ПУ – 133 д.п., 40 пл., общо – 173;
5. РУ – 44 д.п., 76 пл., общо – 120;
6. ВТУ – 71 д.п., 40 пл, общо – 111;
7. НБУ – 150 пл;
8. ВСУ – 180 пл,;
9. БСУ – 110 пл.

Общ прием: 1686.

Георги
Георги
09 юни 2019 15:52
Гост

Малко са! Тая бройка трябва поне да се утрои. И да се отворят поне още 7 юридически факултета, като всеки да изкарва поне по 2,000 вишисти на година.
Смятам, че за просперитета и елита на специалността, юридическите факултети във всяко село трябва да са повече от кръчмите.
В тая връзка държа да отбележа, че съм жестоко обиден, че за 30 години никой не откри юридически факултет в моето китно село Малево. Свине!

Георги
Георги
07 юни 2019 17:54
Гост

Супер. И след тази помпозна и все пак куха церемония отиват в некое мазенце и заповат канцеларски труд за жълти стотинки. И така за следващите 20 години. След това някои ще си намерят работка, която им гарантира оцеляването, а други все още ще гледат на сумата от 800лв. като на титанична заплата. И всички заедно ще си останат обслужващ персонал. Каквито юристите винаги са били.

Deck
Deck
08 юни 2019 10:50
Гост

Тъжно, но истина.

Георги
Георги
08 юни 2019 18:57
Гост

Има далеч по-перспективни професии. Престижът и високите приходи от правна работа са отживелица. Да припомня, че редактор с лека работа от вкъщи вади далеч повече пари от юрист със стаж. Инжинерите също. За програмистите е излишно да говорим – за 7 години стаж заплатите са между 5000 и 8000 лева. Колко юристи с подобен стаж взимат тия пари?

Гражданин
Гражданин
07 юни 2019 14:44
Гост

Борис Велчев, който ми се струва, че е просълзен, отразява най-добре важността на това събитие.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2019 14:42
Гост

Поздравления за тази организация.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2019 14:41
Гост

Щастливи млади хора, желая ви успех в житейския и професионален път.

колега
колега
07 юни 2019 14:38
Гост

Браво! Важно е студентът да знае, че е мислено, организирано, че е за него!
На лекс благодарност, че отразяват всичко- от подготовката до края!