Голямата авария, заради която от миналия четвъртък през нощта няма достъп до търговския регистър, скоро няма да бъде отстранена. Това става ясно от съобщение на Агенцията по вписванията (АВ).

Вече четвърти ден държавата няма действащ търговски регистър – никой не може да регистрира нова фирма, да впише промени в управлението или собствеността на дружество или просто да направи справка за бизнес партньор.

От АВ обясниха, че работата на регистъра ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп.

Като първа стъпка в сряда ще бъде възстановена възможността да се правят справки за актуално състояние на фирмите.

Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра, посочват от АВ, но не се ангажират с каквито и да е било срокове. Но гарантират, че „за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват“.

По информация на „Лекс“ представители на службите за сигурност следят всяко действие по отстраняване на повредата и са били извикани незабавно в агенцията. Четири диска дефектираха едновременно в четвъртък срещу петък през нощта, а вероятността за това е много малка. От Агенцията по вписванията обаче днес заявиха, че причините за аварията са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса.

От ведомството се извиняват на потребителите си. И заявяват, че всички ИТ-специалисти на АВ и на фирмата, която поддържа търговския регистър, работят непрекъснато, за да се възстанови дейността му.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
alpa4ino
alpa4ino
19 август 2018 8:37
Гост

Тия Лирекс бизнесът им е все около държавната хазна. Отговорността е изцяло тяхна.

Потърпевш
Потърпевш
14 август 2018 5:33
Гост

Хора проблема е много по голям отколкото ни го казват ! Днес отивам в банката да тегля пари от фирмената сметка и ми бе отказано защото при теглене в кеш проверявали в ТР дали фирмата се води все още на мое име. Нищо , че в базите данни на банката фигурира моето име. Така се блокират плащания! Това във Фибанк! Казаха ми , че за момента единствения начин е през дебитна или кредитна карта или през онлайн банкирането ! Да не говорим , че по този начин половината икономика на България е блокирана !

itadmin
itadmin
13 август 2018 18:42
Гост

Слаба организация. Безотговорно отношение и пари за техника, която не отговаря на изискванията, или пътем са прибрани пари за нея.

Анонимен
Анонимен
13 август 2018 18:36
Гост

Вече си мисля, че това е умишлено. Дано да няма проблеми с информацията.

Човек
Човек
13 август 2018 18:38
Гост

Преди време имаше срив в Mtel и цъфнаха ЕГН-тата на клиентите им. Дано и сега да няма външна намеса наистина.

Наблюдател
Наблюдател
13 август 2018 17:50
Гост

Щом са възстановили частична информация, значи има някаква надежда, но не съм голям оптимист. На мен не ми прилича на атака отвън, защото твърде вероятно сървърите са под Linux. И не защото е мислено за сигурността, а за да се спестят пари. Цялата драма е резултат от пестене на пари. Някой е взел едни хилядарки и си е оставил ръцете.

Някой си
Някой си
13 август 2018 17:45
Гост

Един читав UPS не струва майка си и баща си, всеки полуграмотен ИТ специалист ще се сети да го инсталира, а тук става въпрос за егати огромната и важна информация. Кои са фирмите, които поддържат Търговския регистър? Защо никой не ги казва?

Анонимен
Анонимен
13 август 2018 17:49
Гост

Лирекс БГ ООД, информацията е от регистъра за обществени поръчки и е публична.

Анонимен
Анонимен
14 август 2018 8:07
Гост

Информацията е стара, в момента търговски регистър се поддържа от СиЕнСис

Колега
Колега
13 август 2018 17:41
Гост

Само се моля бекъпите да са правени всеки ден, иначе хиляди фирми са заличени електронно. От това, което чета, излиза, че са архивирали по-рядко и да – недопустимо е архивите да са на едно място и да изгорят едновременно. Да се направят нещата както трябва не са нужни много пари, а внимание и отговорност.

Голям фал
Голям фал
13 август 2018 21:19
Гост

Бекъпите отдавна се правят автоматно на т.нар. „огледален диск“. Въпросът е “ задклавиатурното устройство“ да е в изправност. Просто не са си доизпипали нещата и сега се чудят как да излязат от ситуация.

Спец
Спец
13 август 2018 17:37
Гост

От обясненията на Агенцията по вписванията, които разбираемо са доста мъгляви и непълни, ми става ясно, че Търговският регистър не е имал резервни дискове на отделно място, тоест бекъпите са били на един и същи сървър, което е върховна глупост.

itiaz
itiaz
13 август 2018 17:12
Гост

nikoj ne move d ame ubedi, che 4 diska shte defektirat ednowremenno

Анонимен
Анонимен
13 август 2018 18:08
Гост

Абсолютно възможно е. Особено, ако са на един компютър.