Възстановена е работата на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Това се случва 17 дни, след като регистърът се срина.

От Агенцията по вписванията днес съобщиха, че вече са възможни всички услуги, свързани с регистъра, на място в агенцията и в нейните регионални структури. Що се отнася до функционалностите му чрез достъп до интернет, то те ще бъдат възстановени от 16 часа, уточниха още от АВ.

На 9 срещу 10 август Търговският регистър се срина като това бе обяснено с четири дефектирали диска.

Шест дни по-късно беше възстановена възможността да се правят справки по ЕИК на фирмите и по ЕГН на физически лица.

Преди десетина дни пък беше възстановена още една функционалност на регистъра – свързаността му с държавната среда за междурегистров обмен RegiX.

Междувременно обаче директорът на АВ Зорница Даскалова подаде оставка. До нея се стигна след спешна среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Самият Борисов заяви тогава пред медиите, че не е доволен от Даскалова.

Новият директор на агенцията е Габриела Козарева.

Сривът на Търговския регистър доведе и до извънредно заседание на Народното събрание. Пред депутатите вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ще трябва да се създаде единно хранилище за информацията от държавните регистри.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мони
Мони
27 август 2018 13:16
Гост

От самото начало не постъпиха коректно и не ни уведомиха за сериозността на проблема. За два хард диска-почти цял месец. Ама като са се докарали до положение да са зависими от поддържащата фирма за да не „си вдигне шапката“.

Веско
Веско
27 август 2018 12:59
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Зорница Даскалова подаде оставка, а фирмата, която се занимава с поддръжката ще си остане ли? Или просто са връзкари и няма да има последствия за тях.

След дъжд, качулка
След дъжд, качулка
27 август 2018 12:52
Гост

Идеята за единно хранилище за информацията от държавните регистри много ми допада.

Георги
Георги
27 август 2018 12:50
Гост

Мисля си, че тези 16 часа отново ще се окажат 17 дена.

Анонимен
Анонимен
27 август 2018 12:47
Гост

Голям успех!