Тролове, Народния съд, стихове за партията, „Техноимпекс“ и Бойко Борисов намесиха депутатите при обсъждането на годишния доклад на министъра на правосъдието Цецка Цачева за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека срещу България (съдържанието на доклада, който е за 2017 г., виж тук).

Малко преди дискусията по него мнозинството отхвърли още на първо четене предложенията на депутати от БСП, начело с Крум Зарков, за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. С тях се предлага именно по този закон да се водят делата, когато при упражняване на административна дейност са причинени вреди на граждани и юридически лица, с които са нарушени правата им по Европейската конвенция за правата на човека. Т.е. да се създаде генерално ефективно вътрешноправно средство за защита съгласно чл. 13 от конвенцията, липсата на което в доклада на Цецка Цачева е посочено като най-честа причина за осъждането на България в Страсбург.

След отхвърлянето на промените в ЗОДОВ Зарков определи доклада за делата в Страсбург като „формалистика и фалш“. „Много от решенията, по които сме осъдени в Страсбург, се повтарят. Имат систематичен характер. Изискват законови промени, за да бъдат преодолени. Но след случилото се тази сутрин, аз вече не мога да подкрепя този доклад, защото не вярвам в неговия смисъл“, заяви той и посочи, че за това са виновни управляващите.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че е съдействал на Крум Зарков да обсъди идеите си за промени в ЗОДОВ със съдиите с Върховния административен съд. „Проблем в този законопроект е, че той е една гола декларация без процедура. Ако запишем тази гола декларация, ние дори привидно няма да изпълним съответните решения на европейския съд“, каза той. Според него грижата на Зарков не е толкова за изпълнение на решенията и за подобряване на законодателство, а да издига лозунги от парламентарната трибуна. „Тези усилия наблюдаваме не само в правния дебат тук. Разшириха се, умножиха се, необосновани, даже, бих казал, силно клеветнически атаки спрямо конкретни законодателни инициативи, което надали е от непознаване или от нечетене на съответния законопроект“, заяви Данаил Кирилов.

В дебата влезе и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която намеси в доклада премиера Бойко Борисов. „Г-н премиер питам ви, кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 000 евро. Искаме да знаем кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов. Или г-н Борисов, кога ще изпълните закона и кога ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 000 евро. Интересно ще е Борисов срещу Цветанов, но в името на народа, защото така пише в закона, а не защото имаме лични отношения към тези неща“, каза Нинова.

Тя видя три проблема в доклада, които изброи така: „Първо, овластените от вас управляващи ви отнемат права. Тези, които вие сте овластили да управляват, ви отнемат права. Вторият проблем, вие си плащате за това, защото след като ви отнемат права и ни осъдят в Страсбург, всеки един от вас плаща това обезщетение – този с минималната заплата, този със средната заплата и този, който живее на прага на бедността. Третият проблем е, че тези управляващи остават безнаказани. Има едно решение и то е разписано отдавна в български закон. В този закон пише, че този, който е причинил вреда умишлено или груба небрежност на държавата и на гражданите чрез незаконосъобразни действия или бездействия при или по повод изпълнение на служебните му задължения, трябва да носи отговорност като плати от джоба си“.

„Когато Корнелия Нинова осъди себе си за „Техноимпекс“, тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си. Когато вие осъдите Румен Овчаров за „Белене“ и процедурата, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов“, отговори ѝ Данаил Кирилов. И заключи: „Явно от вчера сте в процес на правна ескалация на разнообразни тези“.

Нинова на свой ред заяви, че ще му разясни неща, които се учат в първи курс на юридическия факултет. „Първо, кой трябва да заведе тези искове и да плати парите? Учи се още в първи курс. Когато държавата плаща обезщетенията, тя завежда регресни искове. Конкретно в българските закони е записано, че това го прави министърът на финансите, по решение на Министерския съвет и по указание на Борисов. Така че Министерският съвет и Борисов да вземат решения, да възложат на министъра на финансите и той да заведе иск срещу Цветан Цветанов и Бойко Борисов“, каза лидерката на БСП.

И обеща, ако партията ѝ вземе властта, да заведе регресни искове срещу конкретните виновници за осъждането на България в Страсбург. „Не сте видели нашето управление. Изправям се тук и поемам ангажимент пред българските граждани, че тези искове ще бъдат заведени независимо към кого са и за кой период в управлението на България се отнасят. Това е принципен въпрос. Няма значение дали е управлявало ГЕРБ, НДСВ, БСП“, заяви Нинова.

Тогава в дебата се намеси Спас Гърневкси от ГЕРБ, който заяви, че народът вече е видял как управлява БСП, защото партията е наследник на БКП. „Г-жо Нинова, да не отивате на поклонения на жертвите, избити от Народния съд, че толкова бързате“, обърна се той към лидерката на левицата и заяви, че ще я върне не в първи курс на юридическия, а на историческия факултет. Като завърши изказването с рецитация на стих за партията.

Това накара Явор Божанков от БСП да заяви: „Троловете не са само във виртуалното пространство. Те са тук сред нас“.

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов обобщи цялата ситуация така: „Станах свидетел на един чисто политически разговор върху документ, който има юридически характер и точно определени рамки. Трудно ми е да върна тона на нормалното професионално обсъждане“.

На финала докладът за изпълнението на решенията на съда в Страсбург срещу България беше приет с 80 гласа „за“, 40 „против“ и 9 „въздържал се“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ewy
ewy
07 февруари 2019 9:32
Гост

Депутатите усетиха , че идват избори и пощръкляха . Вместо да се плюят можеха да приемат някой от промените в ЗОДОВ , които щяха да са много полезни .

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 13:50
Гост

Промени в ЗОДОВ е добре да се обсъдят със съдиите от Върховния административен съд.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 13:49
Гост

Борисов и Нинова стават смешни с личните си нападки. Парламента започва да прилича на цирк.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 13:48
Гост

Нинова е готова дори да заведе регресни искове срещу конкретните виновници за осъждането на България в Страсбург, само и само да вземат властта.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 13:46
Гост

Депутатите определено са специалисти в издигането на лозунги от парламентарната трибуна.