Над три пъти са намалели образуваните дисциплинарни производства срещу съдии през 2018 г. в сравнение с предходната. Това сочат данните от обобщения отчет за дейността на дисциплинарната комисия към Съдийската колегия, представени днес накратко от председателя ѝ Атанаска Дишева.

Тя уточни, че през 2018 г. са били образувани 10 дисциплинарни производства. Девет от тях са за забавени дела и действия и бездействия, които водят до проточване на процеса извън разумния срок.

Приключилите дисциплинарки са седем като четири от тях са били прекратени, а две – частично прекратени. Едно от основанията за прекратяване е изтеклата давност.

Атанаска Дишева отбеляза, че има различно тълкуване на чл. 310, ал. 3 от Закона за съдебната власт и по специално – от кой момент започва да тече срокът за откриване на нарушението „бездействие“, в какво се изразява то, докога се извършва и откога се смята за открито.

Тя изложи и някои проблеми във връзка с основанията за прекратяване на дисциплинарните производство поради изтичането на 6-месечния срок за образуването му.

Дишева поясни, че когато при откриване на нарушението предприетите от административния ръководител мерки за подобряване на работата на съответния съдия, обръщане на внимание и т.н. не дават желания резултат, това преклудира възможността за образуване на дисциплинарно производство поради изтичане на 6-месечния срок.

Атанаска Дишева каза още, че за миналата година са потвърдени шест наказания „забележка“.

В отчета на комисията е направен анализ и на практиката на Върховния административен съд по дисциплинарните производства. Констатирана е противоречива практика за допустимостта на предложенията за образуване на дисциплинарни производство – дали съществува задължение за ВСС да образува такова във всички случаи, когато е подадено предложение, или съветът има право на преценка за обосноваността на предложението.

Противоречие в практиката на ВАС е установено и за това дали актовете на кадровия орган за отказ да образува дисциплинарно производство подлежат на съдебен контрол на една или на две инстанции.

Отчетът беше приет единодушно и без дебат.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
30 май 2019 11:02
Гост

На пръв поглед – добра статистика. А дали реално е отразено намаляването на дисциплинарните нарушения или просто ги мързи да образуват дисциплинарки?

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 12:25
Гост

Похвална статистика. Явно дисциплината се е затегнала и вече няма нужда от толкова дисциплинарки. 🙂

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 10:45
Гост

да отчетат колко ги бавят. колеги вече пишат искания да им приключват дисциплинарките. такова мотане не е било.

прокурорски
прокурорски
28 май 2019 10:46
Гост

Действа се по почина на прокуратурата. Там държат ДП на трупчета, и във ВСС – ДП на трупчета 😉