Три общини са изразили притесненията си от закриването на районни прокуратури. Става дума за Ардино, Мадан и Чепеларе. Това стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, който днес единодушно реши да закрие 11 районни прокуратури, а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения.

Както „Лекс“ вече писа, от 1 януари 2019 г. се закриват районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. На тяхно място ще бъдат открити териториални отделения.

Главният прокурор Сотир Цацаров днес докладва предложението на Прокурорската колегия като уточни, че някои общини – Ардино, Мадан и Чепеларе, са изразили възражения и опасения от това решение. Цацаров обаче заяви, че закриването не означава, че няма да има прокурорско присъствие в тези 11 населени места. „Остават териториални отделения, които ще са със същите правомощия. Кадровият състав няма да бъде същият“, каза той.

Главният прокурор изложи накратко стъпка по стъпка какво е сторено за реформата на съдебната карта по отношение на районните прокуратури от лятото на миналата година, когато кадровият орган взе решение за прилагане на унифицирания модел за оптимизация.

Напомни за тълкувателното решение на Конституционния съд, с което бе дадена възможност за реформата. Миналата година КС каза, че структурата на прокуратурата може и да не следва тази на съдилищата, т.е. не е задължително, където има районен съд, да има и районна прокуратура, важни са нивата в съдебната система.

След решението на КС в прокуратурата е направен анализ на районните прокуратури и се е стигнало до извода от 1 януари 2019 г. да бъдат пилотно закрити 11 такива органа.

Ако решението днес бъде прието от вас, ще последват наши действия, които ще бъдат свързани с трансформация на администрацията, преназначаване на прокурори, организационни действия, свързани с имущество и сграден фонд и т.н. Закриването на тези 11 районни прокуратури е начален етап, който няма да продължи много дълго и който ще покаже всички проблеми в процеса на превръщане на районни прокуратури в териториални отделения. Затова предлагаме това да се случи от 1 януари 2019 г. В този срок можем да подготвим всичко, което е необходимо, за безпроблемно осъществяване на началния етап на реформата“, обясни Цацаров.

Следващият по-голям етап е окрупняване на всички останали районни прокуратури, извън областните градове. Ще останат само 28 в областните центрове.

Решението за закриването на 11-те РП и определянето на съдебните райони беше прието единодушно и без дебат.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай
Бай
19 юли 2018 12:37
Гост

Не случайно тези три общини са против – в тях безработицата е много висока, а покрай местната прокуратура доста хора имат работа. И причината е това, а не, че престъпността точно в тези три града е висока. И точно това показва, че ходът на Цацаров е правилен.

Anonimen
Anonimen
19 юли 2018 11:33
Гост

Да ги закриват, те и без това са излишни. Но докато не бъдат съкратени реално щатове, няма смисъл от тази реформа.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2018 11:16
Гост

Закриването на тези прокуратури наистина е притеснително.

Петя
Петя
19 юли 2018 11:21
Гост

Какво ще стане с хората, които работят там?

Петрова
Петрова
19 юли 2018 11:26
Гост

Административният ръководител ще се освободи от длъжност предсрочно. Заложено е в Закона за съдебната власт.