Три дни или два месеца – какъв е срокът за обжалване на разпореждането, с което се допуска или се отказва предварително изпълнение, когато административният орган не е указал в акта си възможността то да бъде оспорено чрез него пред съда? На този въпрос се зае да отговори Върховният административен съд (ВАС) с тълкувателно решение.

Въпросът по тълкувателното дело е формулиран по следния начин: „Приложим ли е чл. 140, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс в хипотезата на чл. 60, ал. 5?“.

По правило разпореждането, с което се допуска или се отказва предварително изпълнение, може да бъде обжалвано в тридневен срок чрез административния орган пред съда. Това трябва да бъде посочено в самия акт. Какво става обаче, ако административният орган не е указал пред кого и в какъв срок може да се подаде жалба? Чл. 140 АПК предвижда, че тогава срокът за обжалване става два месеца.

Оказва се, че върховните съдии са разделени в мнението си дали правилото на чл. 140 АПК е приложимо при обжалване на разпореждането за предварително изпълнение. Проблемът в практиката е установила съдия Искра Александрова, която е сезирала Звеното за анализи и тълкувателна дейност на ВАС.

Според част от върховните съдии при обжалване на това разпореждане чл. 140, ал. 1 АПК не се прилага и жалбата, подадена след изтичането на тридневния срок е недопустима. „Водещият аргумент за поддържане на това разбиране е, че нормата на чл. 140, ал. 1 АПК, по силата на която срокът, в който може да се подаде жалба, се удължава на два месеца, когато административният орган не е посочил в акта си пред кой орган и в какъв срок може да се стори това, се намира в дял Трети на АПК „Производства пред съд”, докато нормата на чл. 60 се намира в дял Втори на АПК „Производства пред административни органи”. Систематическото тълкуване на нормата, както и обстоятелството, че разпореждането, с което се допуска или се отказва предварително изпълнение, може да се обжалва самостоятелно от административния акт и в различен срок, води до извода, че правният режим за оспорване на разпорежданията по чл. 60, ал. 1 АПК е специален и не може да бъде идентифициран с правилата за оспорване на административния акт, чието изпълнение обезпечават“, обобщава мотивите за това становище председателят на ВАС Георги Чолаков.

Други върховни съдии обаче застъпват позицията, че когато административният орган не е указал възможността за обжалване на предварителното изпълнение, срокът се удължава на два месеца. Те изтъкват, че в случая става дума за производство пред съд по смисъла на чл. 126 АПК, следователно при преценката на срока за подаване на искането е приложима нормата на чл. 140, ал. 1 АПК.

„Систематичното място на нормите в чл. 60 АПК е в дял II от кодекса, доколкото разпореждането за допускане на предварително изпълнение от издалия административен акт орган е акцесорна част от самия административен акт. Алинея 5 на чл. 60 АПК обаче регламентира производство пред съд, защото чл. 126 АПК предвижда, че съдебните производства започват по искане на заинтересовано лице или на прокурора в определените от този кодекс или друг закон случаи. Член 60, ал. 5 се явява точно определен от АПК случай на сезиране на съд относно законосъобразността на акцесорна част на административния акт“, аргументират позицията си тези върховни съдии.

И напомнят, че разпореждането подлежи на самостоятелно обжалване, независимо от обжалването на акта, чието изпълнение обезпечава, както и че сроковете за  това са различни. „Непосочването, че разпореждането подлежи на обжалване в срок, различен от срока, в който може да се подаде жалба срещу акта, чието предварително изпълнение се допуска, налага да се приложи разпоредбата на чл. 140, ал. 1 АПК“, обясняват застъпниците на това виждане.

ВАС образува по въпроса тълкувателно дело №6/2022 г., а за докладчик по него е определена съдия Анелия Ананиева.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК
адвокат от САК
06 януари 2023 16:41
Гост

Заради посочените две правни тълкувания в статията, не обичам да се занимавам с административно право. И в гражданското има кашамури, но то е цвете в сравнение с административното…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 януари 2023 17:45
Гост

Зависи кой с какво е свикнал, всеки отрасъл си има осибенсти, но си мисля че проблемът с административното право не е свързан с норматива, а по-скоро с магистратите – парашутисти, които са дали мило и драго да се уредят на тези постове.

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
07 януари 2023 7:07
Регистриран

ДА ТАКА Е КОЛЕГА. АЗ СЕ ЗАНИМАВАМ С АДМИНИСТРАТИВНО ПРАВО И ПРОЦЕС ЗАЩОТО МНОГО ОБИЧАМ ТАЗИ МАТЕРИЯ И ВЧЕРА МИ ИЗЛЕЗЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЧЕТВЪРТО ОТДЕЛЕНИЕ НА ВАС, В КОЕТО СЕ ПРИЕМА, ЧЕ ИНСТИТУТА НА МЪЛЧАЛИВИЯ ОТКАЗ В ХИПОТЕЗАТА НА НАПРАВЕНО ИСКАНЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ ЗАПОВЕД ЗА НАСТАНЯВАНЕ НЕ БИЛ ПРИЛОЖИМ ЗАЩОТО НАРЕДБАТА ЗА ОБЩИНСКИТЕ ЖИЛИЩА НЕОПРЕДЕЛЯЛА СРОК В КОЙТО ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ КМЕТА НА РАЙОНА ПО НАПРАВЕНО ИСКАНЕ ЗА НАСТАНЯВАНЕ, КОЕТО СХВАЩАНЕ НА СЪДИИТЕ ТОДОР ПЕТКОВ КРАСИМИР КЪНЧЕВ И ТАНЯ ДАМЯНОВА ОТ ЧЕТВЪРТО ОТДЕЛЕНИЕ НА ВАС Е ПРАВЕН АБСУРД, ТЪЙ КАТО Е НАЛИЦЕ ОБЩА КЛАУЗА НА АДМИНИСТРАТИВНО… Покажи целия коментар »

Димитров
Димитров
06 януари 2023 14:01
Гост

Голяма каша. Дано по-бързо да излязат с решение.

Хари
Хари
06 януари 2023 13:59
Гост

Остава да чакаме решението.

Димо
Димо
06 януари 2023 14:00
Гост

Крайно време е да се уеднакви практиката.

Веселин
Веселин
06 януари 2023 13:56
Гост

Три дни ми се виждат съвсем недостатъчни.

Съдията Дред
Съдията Дред
06 януари 2023 16:08
Гост

Не забравяй, че става дума за предварително изпълнение и е нужна бързина в процедурата. Пък и е законово изискване, което досега не е било подлагано на критика. От друга страна , двумесечен срок е твърде голям, и може да обезсмисли предварителното изпълнение.А и как се процедира , ако акта се изпълни преди влизането му в сила и след изтичане на 3 дневния срок, но след това , и в 2 месечния срок се обжалва това предварително изпълнение?

Правен неграмотник
Правен неграмотник
10 януари 2023 9:29
Гост

„От друга страна , двумесечен срок е твърде голям, и може да обезсмисли предварителното изпълнение.“
Как го обезмисля!? Предварителното изпълнение е в сила до отмяната му от съд, жалбата срещу него не спира изпълнението му, Ако подадената срещу него жалба го спираше тогава да.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 януари 2023 12:27
Гост

По сходен на този въпрос вече има издадено тълкувателно решение на ВАС, от чиито мотиви може да се направи извод, че правилно е по-скоро първото становище за удължаване на срока. В ТР № 6 от 2015г. на ВАС е записано, че: „Значението, което правото на жалба има при регулиране на административните правоотношения, несъмнено е особено съществено, поради което и законодателят е обвързал неизпълнението на задължението по чл.59, ал.2, т.7 АПК в акта да бъде посочено пред кой орган и в какъв срок може да се обжалва с удължаване на срока за оспорване – със своеобразната санкция по чл.140 от АПК… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 януари 2023 12:29
Гост

Да се чете:
*…правилно е по-скоро второто становище…“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 януари 2023 12:49
Гост

Хм, т.3 със субсидиарността е неправилна, тъй като се отнася само до дял III, но основната теза остава.

Ганев
Ганев
06 януари 2023 10:18
Гост

Анелия Ананиева е докладчик. Айде стига бе.

Ганглиев
Ганглиев
06 януари 2023 13:44
Гост

Да те стигне нещо отзадЕ

Чилингиров
Чилингиров
06 януари 2023 10:17
Гост

Добре, че сте вие да го пуснете това съобщение, че медиите я го отразят я не

Ставрев
Ставрев
06 януари 2023 10:17
Гост

„Непосочването, че разпореждането подлежи на обжалване в срок, различен от срока, в който може да се подаде жалба срещу акта, чието предварително изпълнение се допуска, налага да се приложи разпоредбата на чл. 140, ал. 1 АПК“

А така де

Ексцесов
Ексцесов
06 януари 2023 10:16
Гост

Това ще улесни всички

Пашов
Пашов
06 януари 2023 10:16
Гост

Време беше да има отговор. Ставаха големи неразбории

Ананиева
Ананиева
06 януари 2023 10:16
Гост

В Чолаков ми беше надеждата

Anonimen
Anonimen
06 януари 2023 13:57
Гост

Не храни особени надежди.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2023 10:15
Гост

Похвално е, че има отговор най после

Анонимен
Анонимен
06 януари 2023 10:14
Гост

Определено се радвам, че са излезли с решение

Лазар
Лазар
06 януари 2023 13:59
Гост

Кога? Аз не виждам такова.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2023 10:14
Гост

Браво