Кандидатите за европейски делегирани прокурори вече са седем, след като в последните два дни в надпреварата се включиха три дами.

Една от тях е Светлана Шопова от Софийската градска прокуратура и дъщеря на бившия член на Висшия съдебен съвет Георги Шопов.

Светлана Шопова беше един от тримата кандидати за европейски прокурори, които България предложи. Но за такъв беше избрана Теодора Георгиева, а Шопова бе класирана на втора позиция.

Светлана Шопова е прокурор от почти 15 години, като е натрупала богат практически опит, наблюдавайки дела за стопански престъпления, такива против собствеността, против финансовата и данъчната система и престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции.

Считам себе си за почтен и независим човек и магистрат. При изпълнение на служебните ми задължение не съм допускала, а и не имало и опити външни фактори да повлияват на личното ми мнение и вътрешното ми убеждение. Смятам, че съм точен и отговорен човек, който не се страхува да взема решения и носи отговорност за тях. Винаги съм работила в натоварени звена на прокуратурата и съм свикнала да работя в условията на спешност, като мога да се справя с изпълнението на няколко задачи едновременно. Възприемам себе си като организиран човек, който също така е в състояние да мотивира и да координира усилията и на други хора, за да бъде постигната обща цел. Мисля, че притежавам добри комуникационни и презентационни качества, адаптирам се бързо в нова среда и работя добре в екип“, сочи Шопова в мотивационното си писмо до Прокурорската колегия.

Втората кандидатка е Дарина Косева от Софийската районна прокуратура. Тя е обвинител от над  10 години, притежава докторска степен по наказателно право, автор е на множество монографии, интересите ѝ са насочени към икономическите престъпления.

Наблюдавам разследвания, извършвам действия по разследване и други процесуални действия, и участвам в качеството на държавен обвинител по производства с предмет престъпления от компетентността на Отдел II „Икономически престъпления“ при Районна прокуратура – гр. София.

Като единствен представител на Районна прокуратура – гр. София в Националната прокурорска мрежа за международно правно сътрудничество подпомагам прокурорите при изготвяне и депозиране на европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до компетентните органи на държавите – членки на ЕС и на други държави. Осъществявала съм директен контакт със сезираните компетентни прокуратури с оглед гарантиране на навременното и точното изпълнение на процесуалните действия. Съдействала съм на прокурорите при Районна прокуратура гр. София за уведомяване на българските представители при Евроджъст в случай на констатирано неизпълнение на молби за правна помощ“, пише Косева в мотивационното си писмо.

Третата кандидатка е Светослава Пенчева от Районна прокуратура-Пловдив. Тя е обвинител от 2009 г. и се е занимавала основно с икономически престъпления.

Придобитият от мен професионален опит в ръководене, координиране и организиране работата на следователи, разследващи полицаи и оперативни работници за провеждане на успешно разследване, в спецификите при разследването на икономически престъпления и необходимия обем доказателства, достатъчни за предаване на съд на виновното лице и последващото му осъждане с влязла в сила присъда, както и в областта на международното правно сътрудничество, ми дават основание да считам, че успешно мога да наблюдавам и ръководя, а също и лично да извършвам разследвания по дела от компетентността на Европейската прокуратура като европейски делегиран прокурор“, изтъква Светослава Пенчева.

Срокът за подаване на документи за участие изтича в понеделник. Търсят се 10 европейски делегирани прокурори.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Д. К.
Д. К.
13 януари 2021 18:55
Гост

Прокурор Светослава Пенчева е доста силна кандидатура. Изключителен професионалист и стожер в РП Пловдив

Анонимен
Анонимен
06 май 2022 19:30
Гост

Това самата тя ли го е писала. Който го е писал, първо да провери значението на стожер в тълковния речник. Стожер в прокуратурата какво следва да означава?!

Toto
Toto
13 януари 2021 18:14
Гост

Ако са с мъже и деца, да заминават! По-добре от Бойко Атанасов с тройката по наказателно право от ЮЗУ и с познания на първокласник по английски език.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 15:57
Гост

Много силно женско присъствие.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 15:57
Гост

Професионалният опит си казва думата.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 15:55
Гост

Харесва ми заявката на Светлана Шопова.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 15:56
Гост

И на мен, но да видим дали ще я изберат.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 15:43
Гост

Все професионалистки

anonimen
anonimen
13 януари 2021 15:49
Гост

Profesionanistki, po-skoro

waistermajn
waistermajn
13 януари 2021 15:43
Гост

Дано изберат умно

Севделина D.
Севделина D.
13 януари 2021 15:42
Гост

Е къв е толко зора? Те няма да могат да правят нищо практически за България.

waistermajn
waistermajn
13 януари 2021 15:42
Гост

Ами престиж, еврозаплата и дом в чужбина в бяла държава в Западна Европа. Айде па да не искаш и ти

Джони
Джони
13 януари 2021 16:41
Гост

Колега, личи си, че не си ходил отдавна в чужбина. Няма вече бели държави, дори и в Западна Европа.

ЕнЕПе
ЕнЕПе
13 януари 2021 15:41
Гост

Голяма битка за тия делегирани прокурори.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 15:54
Гост

Сладка позиция. Нормално.

Zeta
Zeta
13 януари 2021 15:41
Гост

Не изтече ли срока бе.

Bobi M
Bobi M
13 януари 2021 15:41
Гост

Читави жени. Успех им желая

Димитриева
Димитриева
13 януари 2021 15:34
Гост

По-добре жени да изберат

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 15:58
Гост

Определено.

Лимоновски
Лимоновски
13 януари 2021 15:34
Гост

Успех