Трима души от обвинените заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови получиха условни присъди. Това стана, след като бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият шеф на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов сключиха споразумение с прокуратурата.

Днес Специализираният наказателен съд одобри споразуменията и така Савов беше осъден на година и половина условно с тригодишен изпитателен срок, Еминов получи две години условно с тригодишен изпитателен срок, а Богданов – година условно с тригодишен изпитателен срок.

СНС отмени действащите към момента мерки за неотклонение „подписка“ на тримата, отпадат и забраните им да напускат страната.

От пролетта на 2020 г. Пламен Бобоков и брат му Атанас са обвиняеми за участие в организирана престъпна група с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Според прокуратурата става дума за схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества.

Савов, Еминов и Богданов са обвиняеми като участници в престъпна група. Според прокуратурата те са били част от схема, чрез която тонове опасни отпадъци от завода на братя Бобокови „Монбат“ са били депонирани незаконно у нас. За „организатор“ се сочи бившият зам.-министър Красимир Живков.

Васил Богданов е основният прокурорски свидетел. Преди няколко месеца от прокуратурата разпространиха неговите показания, за да покажат наличието на доказателства за престъпната схема. Богданов твърди, че боклуци са били предавани на български фирми, които нямали никакъв капацитет да ги съхраняват. Затова били струпвани на различни места в страната.

Собственик на една от тези фирми пък е Айгюн Еминов. Разследващите твърдят, че бившият шеф на плевенската РИОСВ Габриел Савов е прикривал дейността на фирмите.

Днес Еминов се е признал за виновен за участие в организирана престъпна група, като за времето от февруари 2018 г. до април 2020 г. управлявал опасни отпадъци не по установения в Закона за управление на отпадъците ред. Също така октомври-декември 2019 г. бил съставил официални документи – „Сертификати за оползотворяване”, в които били удостовенери неверни обстоятелства, а именно че опасни отпадъци са били предадени за оползотворяване, но всъщност не са били предприети никакви действия за това.

Васил Богданов и Габриел Савов на свой ред се признали за виновни в участие в организирана престъпна група.

По това дело Атанас Бобоков стоя в ареста до края на ноември, когато беше освободен срещу гаранция от 2 млн. лева.

Пламен Бобоков пък е обвинен и в търговия с влияние покрай записаните и оповестени от прокуратурата разговори със секретаря на президента Румен Радев – Пламен Узунов. Според обвинението Узунов е давал информация на Бобоков, с която той не можел да се сдобие по друг начин.

Неотдавна прокуратурата прати Бобоков на съд и по друго обвинение – за незаконно държане на археологически обекти, след като в дома му беше намерена колекция от 50 железни върхове на стрели и копия.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 януари 2021 18:04
Гост

Нелепа история.

Mavri
Mavri
21 януари 2021 16:42
Гост

Не играят с ГЕРБ, тоест играят с неправилните хора. Това е.

Лалов
Лалов
21 януари 2021 16:42
Гост

Не ме изненадва. Не съм очаквал осъдителни присъди, но да видим

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 7:23
Гост

Абе тикви, Като има споразумение с прокуратурата то да не би да е за оправдателна присъда? Що умувате напразно?

Nenov
Nenov
21 януари 2021 16:42
Гост

Няма да се разбере истината. Както за много неща в страната

Живко
Живко
21 януари 2021 16:41
Гост

Не ме изненадва. Имат много пари за да се оправдаят за каквото и да са свършили

KilleER
KilleER
21 януари 2021 16:40
Гост

Тия са си класически тарикати двамата. Нищо, че се правят на големите филантропи и човеколюбци.

Тръст
Тръст
21 януари 2021 16:40
Гост

Е нали Бобокови бяха при Цънцарова преди месеци. Нищо с факти не казват. Само общи приказки. Колко работа давали на хората. Е хубаво, ма тя не те пита дали даваш работа на хората и на колко хора точно.

Живко
Живко
21 януари 2021 16:41
Гост

Класически богаташи. Ти го питаш за едно, той ти обяснява колко работа е дал. Един вид да си се издигне сам в свойте очи.

Хари
Хари
22 януари 2021 18:06
Гост

Дал, ама и колко е взел.

Емил
Емил
21 януари 2021 16:39
Гост

За мен няма казус. Направиха им сечено, защото са близки до Радев.

Филип
Филип
22 януари 2021 18:05
Гост

Да, управляващите обичат да удрят под кръста.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 7:27
Гост

Сечено, но някои се признават за виновни и търсят споразумение с прокуратурата. Защо ли? Близки, приближени, не знам какви се. Ако си невинен няма да го правиш!

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 17:49
Гост

Айде бе, няма. Като ти стопират всичката дейност герберастите с каскети, признаваш всичко, и без туй условна, за да ти тръгне пак бизнеса.

Авигел
Авигел
21 януари 2021 16:39
Гост

Поредната пародия на дело

Абагард
Абагард
21 януари 2021 16:38
Гост

Там не стана ясно дали са невинни тия или не