Софийски градски съд постанови три осъдителни присъди по делото за измамна схема с фалшиви документи, с която е източвана Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

По делото присъди получиха и тримата подсъдими – бившият директор на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев, бившият депутат от ДПС Илия Илиев и бившият директор на железопътна секция в Русе Огнян Георгиев, съобщи БГНЕС.

Антон Гинев беше осъден на 11 месеца затвор при първоначален строг режим, а Георгиев на 2 години и половина при първоначален общ режим. С условна 2-годишна присъда се размина само бившият депутат Илия Илиев. Тримата ще трябва да заплатят и разноските по делото, а защитниците им бяха категорични, че ще обжалват присъдите пред Софийския апелативния съд.

Антон Гинев е подсъдим за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за НКЖИ и Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ (подразделение Горна Оряховица) за над 4,2 млн. лева.

Според обвинението Гинев е сключвал договори за възлагане на малки обществени поръчки и по процедура на договаряне без обявление, с предварително определени конкретни фирми, като така нарушавал Закона за обществените поръчки.

Фирмите, с които били сключени договорите – „Розалия ММ“ ЕООД, „Триумф“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД, „Строителство и инвестиции“ ЕООД, не изпълнили дейностите, за които са наети на обектите. Въпреки това, парите по договорите били изплатени. Като основание за плащанията послужили подправени документи. След привличането му като обвиняем през юни 2016 г. Антон Гинев подаде оставка като заместник-министър на транспорта и беше освободен от премиера Бойко Борисов.

Бившият директор на железопътна секция в Русе Огнян Георгиев отговаря за длъжностно присвояване в особено големи размери за това, че е разпоредил превеждане на 998 115 лв. на „Розалия ММ“, без частната фирма да е свършила работата, за която е била наета. Според обвинението той е знаел, че работата се извършва от работници на държавната фирма, но е разпореждал на подчинените си да подписват и съставят документи с невярно съдържание.

Илия Илиев пък е обвинен, че улеснил присвояване на над 3 млн. лева, като обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябва да се фактурират в полза на „Розалия ММ“, „Енерджи груп 2003“, „Строителство и инвестиции“, явявал се на място и представял на служителите предварително съставени и подписани от името на фирмите фактури, въз основа на които им били преведени държавните пари.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 март 2019 23:27
Гост

Ей, разсипаха тази държава.

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 23:25
Гост

Защитниците за какво се борят? Малко са им дали даже.

анонимен
анонимен
18 март 2019 23:23
Гост

Осъдителните присъди трябваше да са повече.

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 20:19
Гост

А защо този ДРОМ-аджия от ДПС получава условна присъда за подобно присвояване? Апропо, да му е първо дело, не е…