Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов днес беше избран за апелативен прокурор на Пловдив. Той беше единствен кандидат, а Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го подкрепи единодушно.

Постът се освободи в началото на годината, когато Иван Даскалов изненадващо подаде оставка година и половина преди да изтече мандатът му като апелативен прокурор на Пловдив. Той се отказа само от началническото място, но остана редови обвинител.

„Първата причина да го подкрепя е, че беше много откровен, което не е типично представяне. Много добре познава проблемите и откровено споделя вижданията си. Хареса ми как са структурирани идеите в концепцията му“, каза главният прокурор Иван Гешев. Той специално подчерта, че апелативният район на Пловдив е добре администриран, а личните му впечатления за много прокурори са отлични.

Гешев обаче открои друго – Деянов е външен човек за апелативната прокуратура. „Може би това ще промени тази рутина, която усещам в работата на АП-Пловдив и на някои окръжни и районни прокуратури. На местно ниво се изграждат трайни отношения, всеки познава всеки, това е нормално. Време е и е полезно и ще е освежаващо на поста да е човек, който не е част от самия град“, заяви главният прокурор.

Калина Чапкънова пък изтъкна като мотив да подкрепи Деянов – натрупаният от него административен опит. Самият той пък беше леко самокритичен, тъй като през последните години непрекъснато е бил на началнически пост, а наскоро беше избран за втори мандат като окръжен прокурор на Смолян. Той каза пред Прокурорската колегия, че за пети път се явява на конкурс за административен ръководител и каза, че вероятно това ще е последният.

„Борил съм се и с други кандидати, борил съм се и сам със себе си“, посочи той и добави, че решението му да се кандидатира за апелативен прокурор на Пловдив е смело и дръзко. „Да не кажа и нагло в очите на някои, но извървях дълг път и имам всички основания да го взема. Стоя пред вас с името и работата си, която се надявам да цените и одобрявате“, добави Деянов.

И дори заяви: „Познавам колегите от апелативната прокуратура и мнението ми е, че те са по-добри юристи от мен. Така е, аз го знам. Не го казвам от излишна скромност. Това, което ме мотивира, е, че не мисля, че е задължително административният ръководител да е най-добрият юрист“.

Помолен да открои основните си преимущества, той заяви, че е организиран, може да организира другите и да следи работните процеси.  „Трябва и да си добронамерен. Да отиваш в колектив, спрямо който имаш добри намерения. Надявам се и те да отвърнат със същото“, заяви Деянов.

Той каза, че ще запази в екипа си досегашния зам.-шеф на прокуратурата Божидара Попова. Другият заместник – Румен Боев, се пенсионира днес и стана ясно, че новият апелативен прокурор още не е решил кого да предложи за поста.

В отговор на въпрос на Гергана Мутафова той направи критично изказване за работата на следователите. „Тези хора бяха отучени да работят и обратният процес е много труден. За съжаление голяма част от тези колеги не оправдават доверието, когато им се възлагат по-тежки производства. И работата опира до контрола“, каза Деянов. И допълни, че пои негови наблюдения понякога разследващите полицаи са много по-подготвени.

Също единодушно Маргарит Стоилов получи подкрепата на Прокурорската колегия за втори мандат като шеф на Районната прокуратура в Харманли. За него се изказа Иван Гешев, който заяви, че има отлични лични впечатления от работа на обвинителите в града.

За компетентността на военното правосъдие и политическите поръчки

Прокурорската колегия единодушно гласува доверие за втори мандат и на военно-окръжния прокурор на Сливен Христо Тинев. Акцент по време на избора му обаче стана обсъждане между него и главния прокурор Иван Гешев на компетентността на военното правосъдие.

В началото на юни депутати от ГЕРБ предложиха законодателни промени, с които да увеличат видовете дела, подсъдни на военните магистрати, а след това и комисията по натовареност към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложи да бъде възстановена компетентността им да гледат и делата срещу полицаи. Предложенията дойдоха, докато в същото време ВСС обсъждаше колко и кои военни съдилища да бъдат закрити.

Днес полковник Тинев изтъкна, че във военно-окръжната прокуратура в Сливен работят 10 магистрати и 17 служители, които в момента се справяли с работата, въпреки че постоянно се налагало да пътуват заради заседания и процесуално-следствени действия из цяла Източна България.

Главният прокурор Иван Гешев каза, че според него военното правосъдие трябва да възстанови предишните си позиции и вместо да се закриват прокуратури, трябва да бъде разширена компетентността им. Той попита Тинев дали в Сливен ще се справят, ако депутатите увеличат правомощията им и отново започнат да разследват полицаи.

Христо Тинев отговори, че военните прокурори са разследвали качествено и бързо престъпленията, извършени от полицаи, но навремето най-лесно било да се правят проби за реформи с военното правосъдие и така се стигнало до настоящото положение.

„Отмяната на компетентността от 2008 г. беше безкрайно неправилно политическо решение в изпълнение на политическа поръчка и целеше безнаказаност на полицаите“, каза Тинев, а в отговор на въпрос на главния прокурор посочи, че в момента кадрите са крайно недостатъчни, за да поемат разследване на повече дела. Той обясни, че през 2008 г. в Сливен са работели 7 прокурори и 11 следователи, като отговаряли само за Сливен, Ямбол и Бургас, а в момента шестима прокурори и четирима следователи отговарят за 10 области.

Прокурорската колегия днес награди и пенсионира двама дългогодишни обвинители от Пловдивската апелативна прокуратура – Румен Боев и Ясенка Шигарминова.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ченге
Ченге
29 юли 2020 13:36
Гост

Деянов е напълно прав за следователите, няма по-големи лентяи от тях.

Ники
Ники
29 юли 2020 13:13
Гост

Времето ще покаже дали изборът е правилен.

Дима
Дима
29 юли 2020 13:11
Гост

Не разбирам защо Иван Даскалов подаде оставка?

Анонимен
Анонимен
29 юли 2020 13:11
Гост

Защото съвестните хора не могат да работят с Гешев.

Мики
Мики
29 юли 2020 13:09
Гост

Единствен кандидат, единодушна подкрепа, като че ли нещата са предварително уговорени.

Жаки
Жаки
29 юли 2020 13:10
Гост

Спазват си традицията хората. То и с Гешев беше така.

Zab
Zab
29 юли 2020 13:08
Гост

Явно в Пловдив е ветровито по върховете на прокуратурата.

Вътрешен
Вътрешен
29 юли 2020 13:07
Гост

Нищо лошо няма кандидатът да е предварително уговорен вътре в прокуратурата, защо са нужни мюрета?

Анонимен
Анонимен
29 юли 2020 13:06
Гост

Не си спомням преди Гешев и Цацаров да е било така – само по един предложен за пост, явно това е стил.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2020 13:14
Гост

Явно Гешев наследи традициите и обичаите на Цаци.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2020 13:06
Гост

Ето пак – един кандидат.

Николай
Николай
29 юли 2020 13:13
Гост

Те сигурно за това са гласували единодушно. Да не остане вакантно мястото.