Партньорите на ГЕРБ в управлението – „Обединени патриоти“, обявиха, че ще поставят на дневен ред темата за закон за личния фалит и правят свои приоритет проблема с вечните длъжници.

Патриотите вече са написали проектозакон заедно с декана на юридическия факултет на Русенския университет доц. д-р Красимир Димитров. Той обаче няма да бъде внесен в Народното събрание сега, а едва след като бъде обсъден с всички партии, Министерството на финансите и БНБ. Първата среща ще е на 16 юни.

Последният от серията проекти за несъстоятелност на физически лица, които така и не видяха бял свят, беше на бившия омбудсман Мая Манолова (какво предлагаше тя можете да си припомните тук).

Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност (ЗЗФЛН) – така е озаглавен новият нормативен акт от патриотите.

Той предвижда, че за да получи защита едно физическо лице, то трябва да е добросъвестно и неплатежоспособно. Неплатежоспособността е налице, когато физическото лице не е в състояние в продължение на най-малко три месеца да изпълни едно или повече свои изискуеми парични задължения на обща стойност не по-малка от пет минимални работни заплати, гласи една от разпоредбите в него.

Що се отнася до добросъвестността, тя няма да е налице само в шест хипотези. Една от тях е, ако длъжникът е предизвикал неплатежоспособността със свои умишлени действия, представляващи престъпления или административни нарушения, което е установено с влязъл в сила акт по надлежния ред. Недобросъвестен е осъденият за злоупотреба на доверие, за престъпление срещу кредиторите или за престъпление срещу финансовата, данъчната или осигурителната системи, освен ако е реабилитиран.

Няма да има право на защита и длъжникът, който не е получавал доход по трудово или друго правоотношение през три от последните пет години преди започване на производството, освен ако има обективни причини за това. Недобросъвестен е и този, който в период от три години преди подаване на молбата за откриване на производството, но след поемане на задълженията, се е разпоредил със свое имущество чрез безвъзмездни сделки в полза на трети лица или чрез възмездни сделки, сключени с лицата по чл. 135, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите.

“Във водовъртежа на коронавируса доста неща изостанаха като теми. За нас безспорна тема е проблемът с длъжниците в България. Знаете, че един от първите законопроекти, който предложихме, беше за физическата задлъжнялост. Целта ни е да се справим с фигурата на вечния длъжник, с човека, който работи и всичко отива към кредитори, банки, съдия-изпълнители и всъщност няма истински хоризонт, в който да излезе от това робство. Това се опитваме да прокараме от началото на мандата“, каза Искрен Веселинов от патриотите.

Той подчерта, че България и Хърватска са единствените държави в ЕС, които нямат подобен закон.

„Затова предлагаме да се започне процедура по приемане на закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност”, заяви Веселинов.

„Освен осигуряване на защита на тези физически лица, които са добросъвестни и са изпаднали в неплатежспособност, е да осигури и едно справедливо удовлетворяване на техните кредитори. Понятието „вечен длъжник“ го има. Лицата не могат да се освободят от задълженията си, но от друга гледна точка и техните кредитори остават в края на краищата неудовлетворени. Това, което търсихме с предложения законопроект, който тепърва предстои да бъде обсъждан, е да се намери един справедлив, разумен подход към това от една страна физическите лица да преодолеят състоянието на неплатежоспособност, да се създаде възможност за възстановяване на тяхната социална и трудова активност и от друга страна справедливо удовлетворяване на техните кредитори“, обясни доц. Красимир Димитров.

Той подчерта, че е търсена максимална прозрачност на производството по личен фалит. „Предлагаме създаването на един публичен регистър към Агенцията по вписванията, където всички обстоятелства ще бъдат отразяване от самото откриване на производството до самото приключване. Предвиждаме един краен петгодишен срок, в който всички задължения, които не са могли да бъдат удовлетворени, ще се погасят“, обясни доц. Димитров.

И подчерта, че не става дума за производство по несъстоятелност на физическо лице, каквито проекти и идеи имаше.

„Неплатежоспособност и добросъвестност са двете основни предпоставки за получаване на защита. Това е по-скоро производство с охранителен характер, където имаме засилено служебно начало, т.е. съдът се грижи основно за протичане на производството и следи за това дали фактите и обстоятелствата в него са истински. Освен това лицето да има задължение в размер най-малко пет минимални работни заплати и за период от три години през последните пет, то трябва да е получавало доход, било трудово възнаграждение, било по граждански договор. Максималният размер на дълга е 200 000 лв. При него ще може да се иска предоставяне на защита“, обясни депутатът от НФСБ Христиан Митев.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
25 май 2020 6:03
Гост
advokat
advokat
21 май 2020 21:29
Гост

Директно -казвам и то с 20 годишен опит на адвокат и т.н. НЕ.
Не.
Защо – длъжникът може да подкапва по-малко по 20 лева на месец – сега – ако е пострадал от бързи кредити – друго, но ей така – иху-яху – хич не е приятно на кредитора.

пипи
пипи
21 май 2020 14:19
Гост

Ще се сетите за бившия омбудсман Мая Манолова. Тя наистина се грижеше за хората.

люси
люси
21 май 2020 14:17
Гост

Темата за личния фалит трябва да е актуална по принцип. Народа масово обедня. Дори и преди ИП.

Олександра
Олександра
21 май 2020 13:20
Гост

Спокойно. Богатите няма да фалират. Те стават по-богати. Сега изпозлвайки пандемията за оправдание

Били
Били
21 май 2020 14:07
Гост

А и с тези безлихвени кредити където зарибиха хората…

Гери
Гери
21 май 2020 14:08
Гост

Ще се чудят после как да ги връщат. Много от тях останаха без работа, а сега точно е много трудно да си намериш такава.

ГигенВиген
ГигенВиген
21 май 2020 13:20
Гост

Мисля си, че нямаме голям шанс да се оправим и пак ще се теглят кредити дето ще изплащаме ние после

Янева
Янева
21 май 2020 13:20
Гост

Съсипаха я тая държава и тоя народ

Давидков
Давидков
21 май 2020 13:19
Гост

Да, на оптимистите – Добре дошли в Новото нормално! Демек нищо да не работи и да се обяснявате на всеки с декларация къде отивате…

Асен
Асен
21 май 2020 14:12
Гост

Това „ново нормално“ направи много хора ненормални. Няма нищо по -страшно от психическия тормоз.

Englishman
Englishman
21 май 2020 13:19
Гост

Според мен няма да се оправим скоро. Не се очертава скоро да пуснат ваксина и да разхлабят положението

Лалов
Лалов
21 май 2020 13:18
Гост

Положението не е розово и е възможно на зима отново да има заключване по домовете и нищо да не работи.

Мара Втасалата
Мара Втасалата
21 май 2020 14:13
Гост

След като умниците от горе разхлабиха толкова рано мерките. Голям зор за кръчми и фитнеси.

Филипа
Филипа
21 май 2020 13:18
Гост

Че те в кината хората не работят от феврари. Да не говорим, че и нови филми надали ще има и премиери. Което значи, че някой директно не фалират, ми направо загиват

Живко
Живко
21 май 2020 14:15
Гост

Лоша работа. Много сектори удари това извънредно положение.

Емилиева
Емилиева
21 май 2020 13:17
Гост

Ми аз разбирам, че по време на криза няма как да се работи, но това не е ли по-тъпо да се отварят кръчмите, но само на двора? Какъв оборот ще имат тия хора. Наистина няма нужда да наемат и персонал

Равиоленска
Равиоленска
21 май 2020 13:17
Гост

Хората масово ще фалират, защото мерките са неадекватни

Боко
Боко
21 май 2020 14:16
Гост

От неадекватни хора какви мерки очаквате?

Тошков
Тошков
21 май 2020 13:16
Гост

Нормално е да се възражда тая тема. Няма как. нямаме работа