Въвеждането на такса за участие в конкурсите за младши магистрати и за първоначално назначаване е с цел дисциплиниране, опит да намалим броя на кандидатите, които след това не се явяват на изпитите, а не да компенсираме разходите си. Това заяви Гергана Мутафова на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което беше обсъдена идеята за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат въвеждането на такса за участие в двата конкурса за назначаване в системата (повече за нея виж тук).

Така или иначе днес Пленумът на ВСС отложи разглеждането на предложението, защото стигна до извода, че първо в закона трябва да се предвиди, че съветът има право да определи такива такси.

Атанаска Дишева заяви, че никъде в закона не се казва, че за явяването на тези конкурси се дължи такса, а такъв текст е необходим. Тя се позова на чл. 60, ал. 1 от Конституцията, според който гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

Като пример тя посочи и чл. 266 от ЗСВ, който регламентира провеждането на конкурсите за държавните съдебни изпълнители. Според този текст министърът на правосъдието посочва размерът на таксата в заповедта, с която насрочва конкурса. Но в ал. 4 на разпоредбата изрично е казано, че Министерството на правосъдието събира държавна такса за конкурса в размер, определен с тарифа, одобрена от Министерския съвет. Т.е. законовата делегация е налице.

Дишева заяви, че не е против събирането на такси, но първо трябва да се предвиди текст в закона, още повече, че в следващите месеци не се планира обявяването на такива конкурси и има време за законодателни изменения.

Олга Керелска каза, че няма да подкрепи идеята, защото е нормално свободните професии като адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители да събират такси за конкурси. „Съдът, прокуратурата и следствието са държавни органи. Нелогично и неправилно е държавата да определя и събира държавна такса с оглед на това, че следва да осигури кадрови ресурс в тези органи“, каза Керелска.

Огнян Дамянов подкрепи предложението за законови промени. Той обаче постави друг акцент. Оказва се, че тази година 728 кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи не са се явили на изпитите, въпреки че са били допуснати. А ВСС планира и провежда конкурса на базата на бройката на допуснатите кандидати. „Безспорно такава такса трябва да се събира. В противен случай българският данъкоплатец плаща.

Някои кандидати твърде лековато решават да участват и после не се явяват

каза Дамянов. Гергана Мутафова на свой ред напомни, че за трите конкурса за младши магистрати тази година ВСС е платил малко над 65 000 лева без ДДС за наем на зали, същевременно има и разходи за възнаграждения на членовете на конкурсните и изпитните комисии.

Огромен брой кандидати не се явяват, а тяхното участие е планирано и платено авансово. Не е необходимо сумата от таксите да покрива изцяло разходите от бюджета на съдебната власт. Таксите ще са с цел дисциплиниране на кандидатите. Идеята е не да търсим ефект за компенсиране на разходите, а да намалим броя на хората, които подават документи, но не участват в конкурсите“,  каза Мутафова.

В крайна сметка с 11 гласа „за“ и четири „против“ ВСС реши да върне предложението на правната комисия, която да предложи и промени в ЗСВ, с които да се регламентира, че се събират такси за двата конкурса. После въпросът отново ще влезе в дневния ред на съвета.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аноним
Аноним
24 юли 2020 9:15
Гост

За първа година не се явяват толкова кандидати, но не защото не са искали, а заради ковид19 и това, че насрочихте изпита в средата на лятото, когато всички за разлика от вас работят. Алчни… направете и трети модул – тест по биография на членовете на ВСС – да се увековечите

LSSAH
LSSAH
24 юли 2020 12:22
Гост

А паразитите във ВСС да не се правят на утрепани. Изобщо не бяха подготвили за 900 кандидата залите. Добре, че не дойдоха, че не знам къде щяха да ги сложат. Отпред на паркинга може би?

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 9:00
Гост

Плашането на такса за изпита няма да дисциплинира. Опит за прикриване зад „благородни“ извинения. И сега кандидатстването не е „безплатно“- плащат се определени документи, заплаща се цялата организация по пътуване и престой в дните на изпитите. Тези, които правят предложението, никога не са преминавали през подобен изпит. А дали биха го издържали сега? Проверката на реалните знания; определени гаранции за знанията на комисията по ПЕС и права на човека; възможността за поправка на грешно представени официални отговори по тестовете; санкции, които представляват най-малкото- забрана за участие в такива комисии за определен срок от време- това ще дисциплинира кандидатите. Голяма част… Покажи целия коментар »

Коки
Коки
23 юли 2020 22:51
Гост

Трябва да има такса от минимум 50 лв. Убеден съм

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 9:06
Гост

И 200 лв. ще платя такса, но при условие, че не се допускат грешки в отговорите на комисията.

Иво
Иво
23 юли 2020 16:04
Гост

Направо за да им излезе по-евтино, кандидатите да платят и на конкурсните комисии. Пълна пародия.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 15:57
Гост

Гергана Мутафова как е с математиката? От 300 души не се явяват 10. Е, какъв е проблемът не виждам и какво точно има да компенсират в случая.

LSSAH
LSSAH
23 юли 2020 15:55
Гост

Не само, че не трябва да има такса, но и не трябва да искат нотариална заверка на дипломите. Знаете ли колко пара е? Едно вярно с оригинала и това е. И без психо. Може да се извърши ако спечелиш, че и там са 30 лв. Не стига, че ви одим, ма и пари ще ми искате! Да ви приседнат дано тия пари!

Ваня
Ваня
23 юли 2020 17:24
Гост

Нотариалната заверка на дипломата наистина трябва да отпадне, предвид че ВСС би трябвало да получи информацията за завършено образование от първичния администратор на данни. Относно таксите – в случай, че за останалите конкурси по реда на ЗСВ няма въведени такси за участие, не би следвало да се събират такси и за кандидати за младши съдии, прокурори и следователи. Поради това подкрепям изложеното от г-жа Керелска. Държавни такси се въвеждат срещу извършена услуга от административен орган. Провеждането на конкурс не е услуга, а процедура, свързана с упражняване на правото на труд.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 15:54
Гост

А като те избират за член на ВСС ще се плаща ли. Само недоразумения творят.

Симеон
Симеон
23 юли 2020 15:52
Гост

Тези нещо ги е напекло май.

Коце
Коце
23 юли 2020 15:41
Гост

Явяването на конкурс да не би да е спорт или културно събитие, че да се плаща.

Лозан
Лозан
23 юли 2020 15:58
Гост

Чудят се от къде да изкопчат пари.

Ficho
Ficho
23 юли 2020 15:40
Гост

Моля, ще дисциплинира!? Абе, дребнави чиновници сте вие, а не част от съдебната власт.

Гери
Гери
23 юли 2020 15:59
Гост

Мислят си вече за двумесечната ваканция май и не мислят трезво.

ЗУЙ
ЗУЙ
23 юли 2020 15:30
Гост

Няма да е проблем да плащат, но е гадно отношението към хората!

Ninova
Ninova
23 юли 2020 15:30
Гост

Пълна пародия са тия такси ама карай

Тошков
Тошков
23 юли 2020 15:29
Гост

Егате рестрикцията. Айде да не кандидатства никой и тогава пак да дължите тия пари за наем, ма да съберете само 15% от сумата !

Cerkov
Cerkov
23 юли 2020 15:29
Гост

Еми така става, защото нямате име и нямате ниво и хората ви намират за келемета

Димитрова
Димитрова
23 юли 2020 15:29
Гост

Има логика, че трябва да се явяват сериозно на тия изпити, но не може и да ги щавите за пари

Ananieva
Ananieva
23 юли 2020 15:28
Гост

Айде сега Гешев ако е адекватен да направи проверка. Защото за мен има спогодба и някаква далавера, вмсто да се търси по-евтин вариант, все пак да си остане всичко в Експото и да се точат пари от студентите!

Димитрова
Димитрова
23 юли 2020 15:28
Гост

Бе как не ви е срам бе? Как не ви е срам да щавите хората бе?

Lalov
Lalov
23 юли 2020 15:27
Гост

Вместо да отменят тая глупост, те задълбават

Мунчо
Мунчо
23 юли 2020 15:26
Гост

А така бе, бой за бедните. А на богатите таксата не им пречи, и без това плащат рушвет.

Ивет
Ивет
23 юли 2020 16:02
Гост

Я по някога имат и отговорите на тестовете.