Временният таван от 5000 лв. на обезщетенията при смърт за близките, извън тесния кръг роднини, вече е в сила, при това със задна дата от 21 юни 2018 г. Промените в Кодекса за застраховането (КЗ), с които беше въведен, днес бяха обнародвани в Държавен вестник.

Те са реакция на тълкувателното решение на трите колегии на Върховния касационен съд (ВКС) от 21 юни 2018 г., с което кръгът на близките, които могат да търсят компенсация, на практика беше отворен. ВКС постанови, че право на обезщетение при смърт имат не само съпругът и децата, но и братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците, а по изключение и „всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания, които в конкретния случай е справедливо да бъдат обезщетени“. Почти незабавно след постановяването му пред застрахователите и в съда бяха предявени десетки претенции за компенсации от „новите“ близки. Застрахователите заплашиха с ръст на Гражданската отговорност в пъти и прогнозираха фалити.

Тогава Менда Стоянова внесе предложение за промени в Кодекса за застраховането, с което се въвеждат лимити за всички обезщетения за неимуществени вреди при смърт – 20 000 лв. за най-близките, 15 000 лв. за братята и сестрите и 5000 лв. за всички останали. Последва остра обществена реакция и така таванът остана единствено за „новите“ близки. Без ограничение са обезщетенията за „съпруг или лице, с което починалото лице е било в съжителство на съпружески начала, дете, включително осиновено или отглеждано дете, родител, включително осиновител или отглеждащ“.

Таванът от 5000 лв. обаче беше въведен със задна дата – от деня на постановяване на тълкувателното решение. И в закона е предвидено да действа една година, но дали това ще се случи на практика не е ясно, тъй като отпадането му е обвързано с приемането на наредба за утвърждаване на методика за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увредено лице вследствие смъртта на пострадало лице. Утвърждаването ѝ е правомощие на Комисията за финансов надзор и на министрите на здравеопазването и на труда. Като в КЗ е предвидено, че първо Гаранционният фонд има 6 месеца, за да подготви проект на методиката, а после КФН и двамата министри трябва да я утвърдят с наредба до една година от промените в кодекса, т.е. до 7 декември 2019 г.

Заради множеството искове, внесени в периода след постановяването на тълкувателното решение и преди влизането в сила на новите текстове в КЗ (21 юни – 7 декември 2018 г.), които са за средно 100 000 лв. на човек, в кодекса беше създадена специална разпоредба. Тя цели да избегне ситуацията, в която те трябва да платят разноски за отхвърлената част на иска – тази над 5000 лв. Затова в КЗ е предвидено, че  те „могат да оттеглят своите искове без съгласието на ответника и не носят отговорност за разноски за прекратената част от иска“.

Новите разпоредби в сила от днес
Чл. 493а (1) В случаите на смърт на пострадалото лице се дължи обезщетение на увреденото лице за претърпените от него имуществени и неимуществени вреди вследствие смъртта на пострадалото лице. В случаите на телесно увреждане на пострадалото лице се дължи обезщетение за претърпените от него имуществени и неимуществени вреди.
(2) Комисията, министърът на здравеопазването и министърът на труда и социалната политика приемат съвместна наредба за утвърждаване на методика за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увредено лице вследствие смъртта на пострадало лице.
(3) В случай на смърт на пострадалото лице обезщетението на увредените лица към момента на смъртта – съпруг или лице, с което починалото лице е било в съжителство на съпружески начала, дете, включително осиновено или отглеждано дете, родител, включително осиновител или отглеждащ, се определя еднократно в размер съгласно методиката, утвърдена с наредбата по ал. 2.
(4) Когато по изключение друго лице, извън лицата по ал. 3, претърпи неимуществени вреди вследствие на смъртта на пострадалото лице, тъй като е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия, причиняваща му продължителни болки и страдания, които е справедливо да бъдат обезщетени, размерът на обезщетението се определя съгласно методиката, утвърдена с наредбата по ал. 2.
(5) Лицето, което отговаря за причинените имуществени и неимуществени вреди, дължи обезщетение, което се определя съгласно методиката, утвърдена с наредбата по ал. 2.“
§95 До влизането в сила на наредбата за утвърждаване на методиката по чл. 493а, ал. 2 за определянето размера на обезщетенията за пострадалите лица и за увредените лица по чл. 493а, ал. 3 за имуществените и неимуществените вреди вследствие на телесно увреждане, съответно смърт на пострадалия, включително за събития, настъпили преди влизането в сила на този закон, се прилага досегашният ред.
§96 (1) До влизането в сила на наредбата за утвърждаване на методиката по чл. 493а, ал. 2, обезщетението за претърпените неимуществени вреди на лицата по чл. 493а, ал. 4 се определя в размер до 5000 лв.
(2) До влизането в сила на наредбата за утвърждаване на методиката по чл. 493а, ал. 2, лицето, което отговаря за причинените неимуществени вреди на лицата по чл. 493а, ал. 4, дължи обезщетение в размера по ал. 1.
(3) Размерът на обезщетението за претърпените неимуществени вреди от лицата по чл. 493а, ал. 4 за предявените от тях съдебни претенции в периода от 21 юни 2018 г. до влизането в сила на този закон се определя по ал. 1, като тези лица могат да оттеглят своите искове без съгласието на ответника и не носят отговорност за разноски за прекратената част от иска.
§101 В срок до 6 месеца от влизането в сила на този закон Гаранционният фонд подготвя проект на методиката по чл. 493а, ал. 2 и я предоставя на комисията, министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика.
§102 Наредбата по чл. 493а, ал. 2 се приема в срок до една година от влизането в сила на този закон.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 декември 2018 19:12
Гост

Колко добре щеше да бъде ако статията си имаше автор…Но какво друго може да се очаква от някой, превърнал нещо хубаво в свърталище за реклами.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
07 декември 2018 14:22
Гост

Със задна дата…
Иде ми да вляза с пистолет Валтер в парламента…

Анонимен
Анонимен
07 декември 2018 13:41
Гост

Писна ми с преходни и заключителни разхопедби да вкарват най-съществените изменения. Няма такова изродяване на законодателната техника.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2018 13:20
Гост

Сега братята роми като започнат да тъжат…И да се борят за компенсации естествено.

Петя
Петя
07 декември 2018 13:17
Гост

Още веднъж адмирации за решението на ВКС.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2018 13:17
Гост

Когато човек гледа болен роднина, той е съпричастен с него и е нормално да получи компенсация.