С поне четири особени мнения Конституционният съд (КС) утре ще се произнесе, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българския основен закон, научи „Лекс“.

Още преди КС да е обсъдил делото за т. нар. Истанбулска конвенция заваляха спекулации какво ще е решението му. Окончателното гласуване на 12-имата конституционни съдии ще е утре, но при обсъждането се е очертало разделение 8:4 в полза на тезата, че тя противоречи на Конституцията.

Точно какви са аргументите на мнозинството и малцинството в КС ще стане ясно при публикуването на решението.

„Лекс“ обаче научи, че един от основните мотиви, с които е надделяло становището, че конвенцията не съответства на основния ни закон, е, че тя въвежда неясни понятия, които при евентуалната ѝ ратификация, биха надделели над тези, залегнали в българското законодателство. А подобна неяснота би била в противоречие с установения в Конституцията принцип на правовата държава.

Подобна теза застъпва в правното си мнение по конституционното дело проф. Даниел Вълчев (виж цялото му становище тук).

Той анализира понятията „sex”, „gender”, „sexual orientation” и „gender identity”, които в българския превод на конвенцията са съответно „пол”, „социален пол”, „сексуална ориентация” и „идентичност, основана на пола”.

„Това, което веднага прави впечатление е, че „gender” е преведено като „социален пол”, а „gender identity” – като „идентичност, основана на пола”, а не, както би било логично, „идентичност, основана на социалния пол”. Терминологичната неяснота в българския текст на Конвенцията се задълбочава от дефиницията, съдържаща се в разпоредбата на чл. 3, б. „в”: „Пол” означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.”, пише проф. Вълчев.

Той посочва, че в английския текст е дадена дефиниция на “gender”, а не на “sex”, а когато в него се говори за “gender-based violence against women”, това у нас е преведено като „насилие над жените, основано на пола” (а не “на социалния пол”).

„Въпросът за смисъла на някои понятия, използвани в Конвенцията, не опира единствено до нехайния или преднамерено опорочен превод на български език. Остават неясни смисълът, обемът и съотношението между понятията „социален пол”, „идентичност, основана на пола” и „сексуална ориентация”. Въпросът не е теоретичен, а би имал сериозни практически последици при евентуалното прилагане на Конвенцията, тъй като тези понятия са в основата на очертаването на нейния обхват. Ратифицирането на Конвенцията би довело до включването в българския правен ред на акт (при това с йерархичен приоритет по отношение на законите), който съдържа понятия с неясен смисъл, съотношение и обем и влизащи в противоречие с вече установени в законодателството и съдебната практика понятия“, е правното мнение на професора, който заключва: „Това би представлявало противоречие с установения в Конституцията принцип на правовата държава, включващ в себе си както идеята за определеност, яснота и недвусмисленост на правните норми, така и идеята за правната сигурност.

Какви са останалите аргументи за извода на мнозинството в КС за несъответствие на конвенцията с Конституцията, както и тези на четиримата им колеги, застанали на особено мнение, ще стане ясно утре.

Конвенцията до толкова поляризира обществото, че дори и институции, поканени да изразят становище по съответствието ѝ с Конституцията, като Върховният касационен съд, не успяха да вземат такова. Други – като адвокатурата, която излезе в защита на конвенцията, пък изненадващо оттеглиха вече заявената си правна позиция.

Така или иначе Истанбулската конвенция беше изтеглена от Народното събрание. Депутатите от ГЕРБ я изпратиха в КС за т.нар. абстрактен предварителен контрол за конституционосъобразност преди правителството да реши да я оттегли.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ловец на джендъри
Ловец на джендъри
07 август 2018 22:48
Гост

Джендъра е духовен сатанински и физически изрод!

Бара Сикурс
Бара Сикурс
07 август 2018 22:42
Гост

ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ Е БИБЛИЯТА НА САТАНАТА!

Мастикаджия
Мастикаджия
26 юли 2018 22:31
Гост

Дано бог е погледнал към България!За пръв път КС взе правилно решение.В старостта си искам да умра с надежда.

М.М.
М.М.
27 юли 2018 1:21
Гост

ДО ПОТЪРПЕВШАТА
АЛОООО, СЛЕД КАТО В САЩ НЯМАТ ИСТАМБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ ИЛИ МАЙ Е ПО ТОЧНО … КОНФЕКЦИЯ – ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ОСТАВИ НЕНАКАЗАНО НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ. ВМЪКВАНЕТО НА ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ „ДЖЕНДЖЪР“ СЕКС“ И ПРОЧИЕ ЩУРОТИИ – ТОВА ЛИ ПАЗИ АЙШЕТО ОТ АСАН :)))) ЛУДА ЛИ СИ ТА ВЯРВАШ В … КОНФЕКЦИЯТА.
ГОРЕ ЕДИН Е НАПИСАЛ, ЧЕ И СЕГА ИМА ТЕКСТОВЕ В НК.
ЗАВИСИ КОЙ ИСКА ДА ГИ ПРИЛАГА.

М.М.
М.М.
27 юли 2018 1:28
Гост

НАЙ-ГОЛЕМИЯ И ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ В ЕС Е ЧЕ НЯМА КОНСТИТУЦИЯ И ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ СТРАНИТЕ С ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯТА. СЕГА Е КАТО ДЕТСКА ГРАДИНА – ЕК КАЗАЛА НА БЪЛГАРИЯ , КАЗАЛА ЗА ПОЛША, КАЗАЛА ЗА УНГАРИЯ, СТАНИШЕВ ОТ ПЕС КАЗАЛ НА БСП И ТАКА НАТАТЪК. ДА СИ НАПРАВЯТ КОНСТИТУЦИЯ И АКО ИМА НЯКАКВА НЕОБХОДИМОСТ ОТ НОВ ТЕКСТ – ЕП ГЛАСУВА НОВ ТЕКСТ И СЕ СПАЗВА ОТ ДЪРЖАВИТЕ. ИМА И ДРУГА ПОДРОБНОСТ : ТРЯБВА ЕВРОПЕЙСКИ РАЗСЛЕДВАЩИ, ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОРИ И ЕВРОПЕЙСКИ СЪДИИ СИТУИРАНИ ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА И ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ НЕ СПАЗВАЩО ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ СЕ ПОДВЕЖДА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОРГАНИ ПОД НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ. ХАЙДЕ ОБЯСНЕТЕ… Покажи целия коментар »

М.М.
М.М.
27 юли 2018 1:36
Гост

ДО ВИОЛЕТКА СТОЯНОВА ВИОЛЕТКЕ, АКО СИ ЮРИСТ – СКЪСАЙ СИ ДИПЛОМАТА И СЕ ХВАЩАЙ ЗА МОТИКЛАТА. АКО БЕЗ РАТИФИКАЦИЯ БЕШЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ – ТЕЗИ КОИТО НИ АГИТИРАТ ПО-НЕКАДЪРНИ И ОТ ТЕБЕ ЛИ СА ТА ИСКАТ ДА СЕ РАТИФИЦИРА. ТИ ЯВНО НЕ ОТЧИТАШ, ЧЕ СЛЕД КАТО ВМЕСТО КОНСТИТУЦИЯ – НАПРАВИХА ЛИСАБОНСКИ ДОГОВОР – ЕВРОПА Е НЕЩО, КАТО ПОЛОВИН НИЩО. НЕ ТРЯБВА НИКОГА ДА СТОИ ВЪПРОС КОЙ КАКВО КАЗАЛ, А САМО И ЕДИНСТВЕНО ТРЯБВА ДА СЕ РЪКОВОДИМ ОТ НОРМАТИВЕН АКТ, КОЙТО БЕЗ РАТИФИКАЦИЯ ДЕЙСТВА ПРЯКО. ПОКАЗА, ЧЕ СИ НЕВЧАСТНИК И ПО ИНЕРЦИЯТА НА ОНЯ С БОЛНИЯ ГРЪБ И НЕГОВИЯ ЛЮБИМЕЦ –… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
26 юли 2018 19:30
Регистриран

Ама че смешка-пак не е станало ясно за какво иде реч.КС се произнася по зададен въпрос, който е без смисъл.И ако юристите на РБ не се вземат в ръце и не преминат курс по право на ЕС, все ще бъде смешно каквото и да кажат.Но всъщност този въпрос е зададен в политически аспект.Там не искам да отварям дори и дума.Но се налага да заявя следното: Конвенцията , дори и да не бъде ратифицирана от НС, ще се налага да я прилагаме-тя има приоритет дори над КРБ.Видно от договорите за присъединяване на ДЧ към ЕС , правото на ЕС е над… Покажи целия коментар »

гост
гост
26 юли 2018 20:03
Гост

И сега си има текстове в НК за всякакъв вид насилие срещу всеки, не само срещу жени и деца.Конвенцията е по скоро политически документ насочена към страни в които жените и децата са в неравноправно
положение, но от друга страна , отива по далеч ,защитавайки нео- либерализма и налагане на на нетрадиционно сексуално ориентирани,гей бракове и т.н. Ако това са ценостите на Европейския Съюз – благодаря !Децата ни са тотално объркани ,представете се след едно поколение какво ще е положението.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2018 20:54
Гост

Мале-мале, Виолетке, с това самочувствие, а с такова невежество. Истанбулската конвенция няма нищо общо с правото на ЕС, по което си така „веща“.

Кънева
Кънева
26 юли 2018 22:53
Гост

Конвенцията е дело на Съвета на Европа. Не го бъркайте с Европейския Съюз. Испания също не е подписала конвенцията. Ако ратифиракията не беше необходима, въпросът отдавна да е приключил.

Росица Делирадева
Росица Делирадева
27 юли 2018 0:09
Гост

Няма как даприложим договор, който не смератифицирали! Да не говорим, че изобщо няма как давлезе в сила в нашето правно пространство, ако не е ратифициран официално, за да врезе в сила, което е тема на друг разговор! Така, че има какво да учите от ПЕС! И не пишете откровени глупости, моля!

Адвокат
Адвокат
27 юли 2018 8:46
Гост

По некомпетентен отговор не бях чел. Понеже не сте юрист, четете законите, но не ги разбирате. Само да ви кажа, че вие имате нужда от курс по ПЕС, но няма да нсучите нищо, пинеже толкова си ви е капацитета. Европейското право има примат над местното законодателство само, когато стане част от него чрез ратификация – конвенции, директиви и препоръки. С пряко приложение са само регламентите. Много моля да не разпространявате акъл, когато ви липсват знания.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 9:31
Гост

Ами то какво да се изненада човек от една камара глупости, дето изписала Виолетка. Такова невежество и липса на елементарни, базови познания. …То такива са като цяло лобистите на ИК – получили грантове социолози , политолози и други всичколози, които нямат базови правни познания, не правят разлика между ЕС и СЕ, конвенция, регламент, директива им е все едно, правните понятия са както дойдат, абе нямам думи. За правни последици, за йерархия на актове не са и чували, няма информация по техните „информационни брошури“. И такива хора със самочувствие, после да обучават ТЕ. Майко мила!

Атанас Василев
Атанас Василев
27 юли 2018 9:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
26 юли 2018 18:16
Гост

КС изненада с правилно решение. Щеше да е твърде много след решението за ДЕКЕВР, да кажат на черното бяло. ИК противоречи на КРБ и това е факт.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2018 17:51
Гост

Решението е правилно. Нямаше как да бъде друго.

Не на страха!
Не на страха!
26 юли 2018 15:30
Гост

ВКС как така да нямат мнение? Или по скоро не смеят да го изразят, за да не засегнат нечии интереси. Къде отиде борбеният дух на техният председател.

неизвестен
неизвестен
26 юли 2018 16:32
Гост

Какво общо има мнението на ВКС и произнасянето на Конституционния съд?

Лиляна
Лиляна
27 юли 2018 21:06
Гост

Страх ги е да го изкажат!

Petia
Petia
26 юли 2018 15:26
Гост

Pozdravleniq za magistratite s osobeni mneniq!

Анонимен
Анонимен
26 юли 2018 15:24
Гост

Подкрепям напълно КС. Ние сме християни. Прекалиха с натрапването ни на чужди идеологии и „съвременно мислене“ относно сексуалната ориентация.

Атанас Василев
Атанас Василев
27 юли 2018 9:54
Гост

Не бързай с подкрепата, още нема черно на бело. Това може да е фейк.

Гражданин
Гражданин
26 юли 2018 15:13
Гост

Моля някой да ми обясни какво следва сега? България ще бъде ли санкционирана заради неприемането на конвенцията? А институционалната закрила на жени и деца – жертви на насилие как ще става? Наясно съм, че тази конвенция не може да спре мъжете, които бият жените си, нито пък ще узакони еднополовите бракове.

Кънева
Кънева
26 юли 2018 22:49
Гост

България няма да бъде санкционирана, както и другите страни, които на са подписали конвенцията. Тя е предложена от Съвета на Европа, който не е идентичен с Европейския съюз. Но в бъдеще могат да се очакват всякакви провокации.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 11:18
Гост

Имаме си закони и конституция, които трябва да се спазват. Не ни трябва джендърската конвенция!

DPO
DPO
26 юли 2018 15:09
Гост

Проблемът, който изтъква проф. Вълчев, е наистина огромен. Всички европейски директиви, конвенции, регламенти и въобще регулации са написани на ужасен бюрократичен, на практика мъртъв език, а още по-зле са преведени на български. Имаме пресен пример с GDPR и невъзможността на нашите власти да преведат и приведат елементарни понятия.

Петров
Петров
26 юли 2018 15:08
Гост

Адмирации за решението!

Потърпевша
Потърпевша
26 юли 2018 15:16
Гост

Петров, става въпрос, че трябва да се намери начин за превенция срещу насилието над жени. За какво ги адмирираш? За измъкването им ли? Бягат от отговорност просто.

Бойчо
Бойчо
26 юли 2018 20:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
26 юли 2018 21:59
Гост

А защо в ИК не се говори за жени тогава? Защо се занимава със социален пол, а не с женски пол?

Анонимен
Анонимен
26 юли 2018 22:06
Гост

Очевадно не си чел никога конвенцията. В нея социален пол се споменава на 2 места и нявсякъде другаде се говори единствено за мъже и жени. Даже не се говори за нищо различно от мъж и жена.

Категорично несъгласна
Категорично несъгласна
27 юли 2018 10:12
Гост

Защото“ насилието над жени “ е само нейната маскировка чрез която да прокарат идеологията даваща права на извратеняците и насилниците .

МЛВ
МЛВ
27 юли 2018 9:13
Гост

Нито един проблем не се е решил с конвенция, която само звучи общовеличествено но на практика съдържа само общи приказки и никакви механизми за санкциониране при нарушаване на правата. Много шум за нищо. Домашното насилие е сериозен проблем във всички държави по света, една конвенция с нищо няма да промени положението на жените като уязвим пол. И най-важното, докато съществува вкорененото мислене на някои жени в стил „Бий ме обичам те“ няма закон и институция, която може да им помогне. В масовия случай са жалби, сигнали, рев и след една седмица давам му втори шанс в името на бля-бля. На… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 11:03
Гост

Полиран мозък. За какво ти е ИК,какво те топли, при положение, че имаме закони срещу „Насилието на жени“?

Лиляна
Лиляна
27 юли 2018 21:15
Гост

Абе да беше я прочела тая конвенция до края ! Да видиш, какви права ще има ГРЕВИО! Аз не разбирам, защо не се говори за ГРЕВИО! Няма конституция,в която неправителствена организация може да стои над правителството,а ГРЕВИО искат точно това ! Да командват цяла Европа и да развращават непълнолетните и никой не може да ги контролира или изгони от никъде! Те са неприкосновени!

Жена
Жена
26 юли 2018 15:05
Гост

Да, има правни аргументи, но основният мотив да се отхвърли конвенцията е малодушие. Никой не иска да се „оцапа“, подкрепяйки тези текстове. Страх, страх, страх… И от кого всъщност?

Атанас Василев
Атанас Василев
27 юли 2018 9:37
Гост

Ти джендър ли си? Какъв джендър? От остров Лесбос ли? Деца имаш ли?

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 11:00
Гост

Какво те топли джендърската ИК, посочете аргументи???